Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Nesvatý otec aneb Když se kněz chová jako těžký rocker, Marek Dvořák: Nesvatý otec

Dvořák Marek: Nesvatý otec

Do pomyslného mlýna české fantastiky přichází se svou troškou i mladý český autor Marek Dvořák. Jeho prvotina s podtitulem Nesvatý otec přenese čtenáře do světa aristokratického synka Phinease Mortimera, který by si z celého srdce nejvíce přál, aby život znamenal jen samé slasti a žádné starosti. Jak ale brzy pochopí, takhle jednoduché to bohužel obvykle není. Na hlavního hrdinu tak čeká strastiplná cesta do reality, na čtenáře příjemná jednohubka na nedělní odpoledne.

Phineas Mortimer patří mezi ty typické floutky, kteří zneužívají výhod plynoucích z vysokého postavení jejich rodiny k aktivitám, které snad nejlépe shrnuje motto sex, drogy a rock and roll. Jenže i s podobnými výrostky jednou dojde někomu trpělivost, a tak mladý výtržník skončí v klášteře. Než se naděje, stává se z něj polní kurát, který pomáhá vojákům v bitvě nejen duševně, ale i při fyzických zraněních. Na bojišti na něj také čeká jedna pořádná životní lekce, po níž se Phineas odejde ukrýt do malé horské vesničky v naději, že si konečně dopřeje trochu toho klidu. To ale netuší, jak tragicky se mýlí…

Ne snad, že by po všech těch událostech v životě mladého hrdiny došlo k jeho velké morální obrodě. Pořád je to drzý, místy neurvalý chlap, který sahá po dobré flašce a něčích manželkách častěji, než by bylo u člověka zdrávo (natož pak u kněze). To mu ale v zásadě neubírá na sympatiích, ač místy není jasné, zdali se autor chce profilovat více k humorné rovině a dělat z Phinease smolaře a vtipálka, nebo k té drsnější, při níž se hlavní hrdina chová neurvaleji než partička štamgastů v české dědině. Phineas se tak povětšinu času pohybuje kdesi mezi oběma póly bez toho, aby výrazněji inklinoval k jedné či druhé straně.

Krátký, ale za to intenzivní zážitek

Před samotným rozborem je potřeba poznamenat, že Nesvatý otec patří mezi velmi útlé knihy. Právě rozsah celého počinu tvoří hlavní gró výhrad i kladů, které se ke knize váží. Jednak nelze očekávat rozsáhlou hlavní linii, obzvlášť když podstatnou část děje zaujímají retrospektivní vzpomínky Phinease, jež umožňují porozumět mladíkově životní dráze i celkovému charakteru. Na hlavní příběh, který místy připomíná staré dobré detektivky (jen obohacené o dávku mystična a fantasy), tak nezbývá příliš prostoru. Stoupenci zevrubných popisů západů slunce si tudíž na své zrovna nepřijdou.

To ale samo o sobě není na škodu. Marek Dvořák si s omezeným prostorem poradil vlastně velmi obstojně. Knihu oprostil od košatých vedlejších linií i popisů a celý příběh uspokojivě uzavřel. Děj knihy tudíž velmi rychle odsýpá a působí jako příjemná jednohubka. Větší zásah, co se kvality týče, dostaly vedlejší postavy, které místy působí poněkud zaměnitelně, a žádná z nich z davu příliš nevyčnívá. Jedinou zapamatovatelnou osobností zůstává tak samotný Phineas, jenž ale naštěstí disponuje dostatkem charismatu, aby celý příběh utáhl bez větších klopýtnutí sám.

Marek Dvořák v pěti bodech

  1. Vystudoval Pedagogickou fakultu Masarykovy univerzity.
  2. Po studiu začal pracovat jako redaktor, čemuž se věnuje dodnes.
  3. Již léta přispívá jako recenzent na server Mfantasy.cz.
  4. Záliba ve fantasy, sci-fi a podobných žánrech ho postupně přivedla ke psaní a vlastní tvorbě.
  5. Ve volném čase se rád věnuje sportu, deskovým a počítačovým hrám či studiu historie.

Nesvatého otce lze označit za dílo, které udělalo jeho duchovnímu otci obstojný úvod do nelehkého světa spisovatelů. Marek Dvořák si v něm šikovně pohrává s omezeným prostorem a přináší čtenářům zábavnou novelu, jež funguje hlavně díky charismatickému hlavnímu hrdinovi. Stejně jako většina prvotin ani tento počin není dokonalý – v tomto případě ho nejvíce táhne ke dnu omezený rozsah – nicméně přináší dobrý vhled do talentu a fantazie autora, který snad jednou dostane příležitost tyto kvality plně rozvinout v o něco rozsáhlejším díle.

  • Marek Dvořák: Nesvatý otec
  • Epocha, 2017
  • Obálka: Žaneta Kortusová
  • 184 stran, 175 Kč (v e-shopu Fantasye již za 158 Kč)
26. listopadu 2017, Adéla Košařová

Nesvatý otec

Nesvatý otec
Vložit do pytle na zboží  Koupit 175 Kč 158 Kč