Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Nesmrtelní, tajemní a hrdí Nezdejší jsou podivuhodným vyprávěním Jany Rečkové hned několika žánrů, Jana Rečková: Nezdejší

Rečková Jana: Nezdejší

Záhadný mladík Joark studuje u čaroděje Lorno-Ukího. Hlavně však pečuje o mágovu knihu plnou neocenitelných znalostí, jež by dokázala z majitele učinit vládce světa. Nebo způsobit jeho konec. Brzy se jí zmocní první lupič, čímž spustí řetězec událostí vrcholících ozbrojeným konfliktem mnoha říší. Temnotě prozatím vzdoruje mág s pomocníky, svobodomyslný vílek, panovník bez koruny, odvážná šlechtična i nespočet dalších. Sil jim však ubývá a zlo sílí.

Jeden z posledních dosud vydaných románů originální renesanční autorky Jany Rečkové představuje nejen spisovatelčiným ctitelům její další pozoruhodný svět. Jde o realitu vzešlou z nejvlastnějších kořenů světové fantasy, avšak s fascinujícími vylepšeními, které ji posouvají za hranice žánru téměř až do steampunku nebo science fiction. Díky nim se z pohádkového vyprávění obydleného vílami, mágy nebo králi a jejich dámami stává příběh poněkud odlišný.

Kniha s maličko záhadným pojmenováním Nezdejší je úchvatným a mnohovrstevným příběhem. Spojuje epické líčení životních peripetií tajemného Hadího prince s vyprávěním o převratných událostech, jež mohou vést ke zkáze i spáse každého a všeho v tamním světě, s popisováním úpěnlivé snahy zabránit temnotě v uchvácení veškeré čarodějné moci a vlády nad tamními národy nebo hrdinný boj jednotlivých postav s jejich démony i slabostmi.

Boj smrtelníků s nesmrtelnými o budoucnost i vlastní duši

Zprvu celkem obyčejný mágův pomocník, Joark Galhi, krok za krokem odkrývá svůj potenciál bojovníka schopného opanovat celý zdejší svět. Částečně za to může odkaz Hadí paní (s mnohými zázračnými schopnostmi) v jeho krvi spolu s geny vládce Gúdů. Avšak nejen mladíkův původ má na svědomí jeho fantastické vlastnosti, charakter nebo sklony k činům utvářejícím osudy jednotlivců a celých národů. Prince ale formovalo také neobvyklé dětství, jeho blízcí i protivníci.

Bohůmžel, ať se snaží, jak chce, ať získává během převratných dějinných událostí i chvil pomíjivého štěstí kolik chce dovedností nebo spolubojovníků, temnota je neustále o krok před ním a jeho souputníky. Obránci dobra tak musejí napnout všechny zjevné i netušené síly, aby dokázali vzdorovat strachu, pokušení, mocnějším nepřátelům i svému nitru. Joark a jeho přátelé i spojenci doufají, že světlo nakonec zvítězí. Jestli však přijde šťastný konec, jistě se ho nedočkají všichni, kdo by si jej zasloužili.

**Hrdinové i padouši se během vyprávění dokáží hodně proměnit **

Ústřední postava vyprávění Nezdejší, Joark Galhi, je mužem oplývajícím inteligencí, odvahou, přitažlivostí svůdce i charizmatem vůdce. Zároveň se jako správný hrdina nevyhne ani slabostem (třeba pro ženské náruče či pochybnosti o sobě samém). Také ostatní (víceméně) na straně dobra (Řabínek, Tim, Zuf, Vanisa, Tomon, Lorno-Ukí, Herreglare) nevolí vždy správně, díky čemuž jsou o to sympatičtější.

Ani mnozí jejich sokové (Valaizuri, Sorrini, Kornelo) nejednají výhradně z lásky k temnotě a mnohdy si více než nenávist zaslouží lítost, na(ne)štěstí se zde najdou i ti prakticky výhradně zlí. Většinu postav čtenáři nemají problém chápat, ač s jejich pohnutkami a rozhodnutími ne vždy souhlasí. V průběhu děje se ukazuje, že mnozí nejsou těmi, kým se zdáli (nebo si oni sami mysleli, že jsou), navíc se prakticky všichni proměňují a vyzrávají. Koneckonců, blízkost smrti či snaha o záchranu (čehokoli) těžko protagonisty zanechá, jakými bývali.

Mimo zajímavých hrdinů zde Jana Rečková stvořila také pozoruhodnou fantasy realitu, ovšem s přídavkem střelných zbraní či spalovacích motorů, která se v mnohém liší třeba od mýtické Středozemě, ale neodolatelná monumentálnost, výpravnost i množství dějových linií, historických událostí nebo postav jsou stejně okouzlující. Vedle sebe žijí obyčejní lidé i dlouhověcí čarodějové, půvabné a silné víly, Gúdové i tajemní dobyvatelé zpoza moře, Snílci i uctívači artefaktů ukrývajících často osudy horší smrti a možná i bohové.

Působivá trilogie v jediném svazku přináší akci, lásku i překvapení

Líčení zoufalé bitvy s na první pohled známým nepřítelem bažícím po vládě a magii, do které jsou zavlečeny téměř všechny zdejší národy posléze v neméně tragickém duchu i krvavém provedení pokračuje v dalším a ještě dalším, o poznání nebezpečnějším dějství. Důvodem proměn vyprávění i rozsáhlosti svazku je fakt, že kniha sestává ze tří částečně ucelených a rozdílných svazků tvořících trilogii Nezdejší.

Z tohoto důvodu snad málokoho překvapí, že jednotlivé party nejsou tak úplně vyvážené. Úvodní část je rozsáhlým a vskutku grandiózním popisem samotné kouzelné reality, v níž se příběh odehrává, korunovaná velkolepými bitvami celých vojsk či utkání samostatných bojovníků jednotlivých říší. Následuje poněkud méně dynamické, ale o to trpčí putování změněným světem (po dílčím vítězství a nečekané tragédii) až ke zdánlivě poslednímu obtížnému úkolu vyžadujícímu oběti, aby domnělí vítězové zabránili nejhoršímu. Stále to však nebude to nejděsivější a zmožení bojovníci se opět musejí spojit, protože nakonec nejde pouze o život či svobodu zdejších obyvatel, ale o existenci samé čarovné reality.

Jana Rečková v pěti bodech

  1. Narodila se v roce 1956 v Kladně jako Jana Zahrádková, vystudovala medicínu a stala se neuroložkou, kteréžto zaměstnání vykonávala ve Fakultní nemocnici Na Bulovce.
  2. S pravidelným psaním začala ve třiatřiceti letech pod svým vyvdaným jménem Rečková a pseudonymy Joanna Railly či Joanne Reily; zabývala se i překlady knih z angličtiny.
  3. Za sebou má bohatou literární dráhu zaměřenou na povídky (více než padesát v časopisech: nejprve Mlok a SF&F Workshop, později v Pevnosti, Ikarii, Fantázii, Nemesis, antologiích).
  4. Její povídky i novely se mnohokrát dočkaly ocenění: Mlok, Ikaros, O nejlepší fantasy a na svém kontě má též mnohé romány.
  5. Prozatím vyšlo něco přes třicet svazků, jež stvořila (Mezi slovem a mečem, Svět nezrozených drahokamů, Král je malý, Syndrom malé mořské víly, 24 a ? hodiny denně, Dřímota, Údolí žalozpěvu, Věčný čas zubů, Dračí mor, Dračí zloději, Protože se stmívá, Jáma a dům, Labyrint u Mrtvého ženicha, Nezdejší, Mistery nebo Kvalita života.

Příběh v nezaměnitelném autorčině stylu (díky němuž se od prvních stránek nezapře ženský rukopis, jenž možná nesedne každému) akcentuje osudovou předurčenost jednotlivých hrdinů, která mnohdy působí až děsivě tragicky. I když kniha popisuje historické zvraty a přelomové události, spektakulární bitvy i obléhání sídelních měst, rvačky na pěsti či magické souboje, může být napínavé a barvité líčení (pro někoho) místy obtížněji uchopitelné.

Třebaže je děj knihy neobvykle napínavý a uhání v dramatickém rytmu, mohou někteří čtenáři (než se tempu přizpůsobí) do jeho tajů pronikat o něco namáhavěji. Spletitost osudů ústředních hrdinů, jejich často dost pikantní vzájemné působení a city (někdy snad až moc propletené), které ovlivňují zdejší přelomové střety nebo vztahy mnohých národů, totiž kladou poměrně vysoké nároky na soustředění během četby. Impozantní svazek vizuálně korunovaný čarovnými vnitřními i skvělou titulní ilustrací, však rozhodně stojí za trochu námahy.

Možná by se dalo přemítat nad zjevným faktem, že by knize slušel ještě o poznání delší rozsah a někomu by mohlo chybět osvětlení některých originálních dílčích nápadů či hlubšího vhledu do pozadí celého světa Nezdejších (ovšem koho by tato myšlenka někdy při/po četbě nenapadla), ale to je pouze drobná výhrada spokojeného milovníka inovativní literární fantastiky, protože nadšený a pozorný čtenář bude odměněn příjemným literárním zážitkem plným hrdinství, epiky, poetiky a emocí.

  • Jana Rečková: Nezdejší
  • Straky na vrbě, 2017
  • Obálka: Janina Strnadová
  • 608 stran, 315 Kč (v e-shopu Fantasye již za 350 Kč)
30. června 2018, Olga Buriánková

Nezdejší

Nezdejší
Vložit do pytle na zboží  Koupit 350 Kč 315 Kč