Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Neočlověk českého Philipa K. Dicka je výjimečný počin, Zdeněk Páv: Neočlověk

zdeněk páv Neoclovek

Neočlověk. Jednomu vytane na mysli hrdina filmové trilogie Matrix, pro druhého může být tohle slovíčko odkazem na četného obyvatele české kotliny, pana Nováka. Pro Zdeňka Páva znamenal Neočlověk kombinaci obého.

Kniha je poctou tragicky zesnulému průkopníku moderní české sci-fi Zdeňku Pávovi, jehož jméno je dnešnímu čtenáři stejně tak důvěrné jako prázdné regály v obchodech. Všichni ví, že situace vypadala jinak, problém je, si to vůbec představit, když zpoza každého rohu může vyskočit nákupní centrum. Neočlověk je rovněž literaturou, která dnes již není běžně k vidění. Přicházela totiž na svět v dobách, kdy naše zemička byla cela a byla celá sametová.

Drobný svazek v sobě skrývá dvacet textů skrovných na počet stránek . Posledním z nich je medailonek Zdeňka Rampase, který nepoučenému čtenáři představí pozadí povídek, bez něhož by dojem z knihy nebyl kompletní. Kniha však mate tělem, tváří se jako vlakový paperback vhodný na krátké trasy, ovšem už první text ze zmíněné plejády (Mezihvězdný Crockerův lunapark) nedává pochybovat o tom, že mozkové závity při čtení budou muset plnit plán na 120 % a i přesto zůstane ve finále mnoho nezodpovězených otazníků. Autorovy představy jsou fascinující a dnešní komerční svět by jen těžko dal prostor pro publikaci takto náročného autora. Jenže povídky stihly předběhnout i dobu komerce.

Zdeněk Páv v pěti bodech

  1. Zdeněk Páv se narodil v roce 1959 v Berouně a na pouť do scifistického nebe se vydal v indickém městě Leh roku 2011.
  2. Od roku 1982 byl pravidelným přispěvatelem Ceny Karla Čapka.
  3. Napsal přes třicet povídek, ale nikdy nepublikoval knižní román.
  4. Své texty publikoval především v samizdatech českého fandomu (Fanzine, Fanbook).
  5. Profesí byl programátor a kromě psaní povídek byl aktivním pořadatelem conů (Pivoconů, Plkonů, Chronoconů) a soutěže o Stříbřitělesklý halmochron.

Ač je každá povídka ve sbírce odlišná, dojem ve čtenáři ponechávají obdobný. Nutí zejména přemýšlet nad hodnotou a především základní charakteristikou lidství, protože autorova představivost dala zrodit pestré škále různých existencí. Přímou pointou je tato otázka především v trojici povídek Neočlověk, Něco se asi stalo a Skoročlověk. Hledání lidství symbolizované v názvu titulní povídky Neočlověk je doprovázeno celou řadou alegorií na to, co všechno může lidství člověka omezovat, degradovat a jak lehce může na tu esenci svého bytí člověk rezignovat.

Dojem z textů je kontinuálně více či méně bizarní. V určitých fázích čtení je možné se zamýšlet sebevíc a zůstanou pouze plnobarevné surrealistické dojmy. Nejeden čtenář cítí v zadní části mozku, že tenhle dojem mu již čtení v minulosti přineslo. A ten dojem se jmenuje Philip K. Dick. Zdeněk Páv se Dickovi podobá více, než běžné racio považuje za možné, ale přesto je jasně viditelné, že se v základu jsou jeho povídky odlišné. Podoba mezi oběma autory se asi nedá vystihnout lépe než větou z obálky knihy: „Zatímco Dick byl cvok v normální společnosti, Zdeněk páv byl normální člověk uvězněný v šílené zemi.“ Realita Zdenka Páva je však tuzemskému čtenáři prostě bližší a i následné čtení jeho textů je českému srdci milejší. Výjimkou jsou pouze uživatelé tvrdých drog, kteří budou mít pravděpodobně blíž k pojetí Philipa K. Dicka.

Zcela nenápadná knížečka je výjimečným momentem v historii české sci-fi. Jedinečnost a originalita textů je naprosto nezpochybnitelná. Ovšem bez snahy o jejich znovuvydání by se dnešní čtenář v záplavě titulů jen opravdu těžko dostal k fascinujícím textům, popisující potemnělou minulost naši země tou nejkouzelnější cestou, prostřednictvím sci-fi příběhů. Nezbývá než poděkovat všem, kteří se na vydání této knihy podíleli a položit si otázku: Kde je dnes Neočlověk ?

  • Zdeněk Páv: Neočlověk
  • Triton, 2014
  • obálka: Renáta Brtnická
  • 280 stran, 139 Kč (v e-shopu Fantasye již za 125 Kč)
7. listopadu 2014, Radim Červenka

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).