Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Není všechno zlato, co se Star Wars… , Jody Houser a kol.: Star Wars: Věk Republiky – Padouchové a Star Wars: Věk Republiky – Hrdinové

star wars hrdinove

U Star Wars seriálů a filmů pod taktovkou Disney jsme si už bohužel museli zvyknout, že jejich kvalita je přinejlepším kolísavá. U komiksové podoby předaleké galaxie, kde jsme si zatím stěžovali toliko na jediný svazek (a za to mohl spíš Kylo Ren, než autoři), ale pád na samé kvalitativní dno dost bolí.

Ani my srdcaři si nemůžeme nic nalhávat. Star Wars je byznys a ten velí chrlit novinky v co největším množství, hlavně aby si konzument nestačil vydechnout. V moři tu špatného a tu horšího obsahu z posledních let se občas zaskví perla, ať už jde o seriálového Andora, nebo o komiksovou řadu, která přináší dospělejší, špinavější, a hlavně vypravěčsky vyzrálejší pohled na předalekou galaxii než jiná média. Nebo aspoň přinášela. Dvojice knih, která se nám dostala do rukou pod souhrnným názvem Star Wars: Věk republiky měla radši zůstat pouze vlhkým snem nějakého řadového manažera v Disney.

Koncept přitom nevypadá zle – máme zde celkem dva svazky, první je pojmenovaný Hrdinové, druhý vystupuje pod jménem Padouchové. V obou se vyskytují příběhy nejzásadnějších postav prequelové trilogie. Sotva pomneme, co dokázaly předchozí komiksy třeba s takovým Vaderem, začínáme vrnět blahem. Ale ouha. Někdo měl na tyhle knihy alespoň přilepit velkou červenou nálepku s nápisem VHODNÉ JAKO VSTUP DO SVĚTA STAR-WARS. Třeba bychom se my dospělí fanoušci zalekli a dali včas ruce pryč. Na druhou stranu, běda dětem, které by si tyhle komiksy jako svůj vstup vybraly… a navždy nad Star Wars zlomily hůl.

Každý z obou tenoučkých svazků se skládá ze tří až čtyř samostatných příběhů… To znamená, že na každý z nich vychází sotva pár stránek. Na jednu stranu je to dobře (čtenář tak dlouho netrpí), na druhou stranu to nedává prostor rozehrát jakýkoli příběh. A na to, aby fungovaly jako krátké, úderně vypointované jednohubky, se jejich autorka moc málo snažila. Ostatně, když si Jody Houser vygooglíte, v rámci životopisu vám vyjede řádka různých franšíz, jejichž příběhy převedla do literární podoby. Věk republiky tak byla pravděpodobně další z řady nevýrazných zakázek ke splnění při obědové pauze mezi Stranger Things a Doctorem Who. Nic proti Jody, ale z předchozích knih jsme zvyklí třeba na příběhy od Jasona Aarona (Skalpy).

Ač tedy máme příležitost strávit chvíli ve společnosti těch nejikoničtějších charakterů dané SW éry, ani jeden z příběhů nikterak neprohlubuje jejich charakter, spíše se odpichuje od toho, co je pro danou postavu nejtypičtější a zobrazuje to tím nejodfláknutějším způsobem. Většině z nich tak dělají lepší službu i ty nejslabší díly Klonových válek.

Přidejte ilustrace, které příběh rozhodně nezastiňují. I když jsme na určitou grafickou generičnost u celé SW komiksové řady zvyklí, v tomto případě jsme občas rádi, že se ilustrátoři vůbec namáhali dokreslit postavám nějaké zdání obličeje. Jde zkrátka o produkt (opravdu asi nejvhodnější označení), který není určen vlastně nikomu. Stávající fanoušky naštve, nové rozhodně nezíská. Star Wars komiksy tu zabloudily do slepé uličky a my můžeme jen doufat, že se z ní úspěšně vymotají a navrátí se k tradici vysoce kvalitních obsáhlejších svazků.

17. června, David P. Stefanovič

Star Wars: Věk Republiky - Padouchové

Star Wars: Věk Republiky - Padouchové
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč

Star Wars: Věk Republiky - Hrdinové

Star Wars: Věk Republiky - Hrdinové
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč