Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Není radno si zahrávat na Území vlků, J.R. Ward: Území vlků (Doupě vlkanů 1)

big_uzemi-vlku-7Rr-485942

Lydia Susiová se zajímá jen o rezervaci vlků, které má její Projekt na starost. Za každou cenu chce její obyvatele ochránit a je odhodlaná bojovat se všemi, co zvířatům chtějí ublížit. Svým zapálením se však ocitne na pokraji něčeho, co na vždy změní její pohled na celý svět. V horách se objevil nový nepřítel – firma vlastnící hotelové komplexy. Lydia je přesvědčena, že zaměstnanci firmy chodí po lese a tráví vlky. Jedno takové zvíře, které se ocitlo na pokraji smrti, sama najde a rozhodne se, že takhle to už dál nepůjde.

Sama ovšem ještě neví, do čeho se zapletla. Společně s novým zaměstnancem projektu Studium vlků, který se objevil zrovna ve chvíli, když společnost někoho nutně potřebovala, Lydia odhaluje, že ji někdo sleduje. Někdo, kdo může být smrtelně nebezpečný, a teď už to není jen o záchraně divokých zvířat, ale stává se otázkou života a smrti přijít všemu na kloub.

J. R. Ward v nové sérii opět rozšiřuje a propojuje svět Bratrstva černé dýky, stejně jako u Odkazu černé dýky nebo ve Vězeňském táboře. Tím však ztrácí naději na úplně nové čtenáře, již nebudou chápat, proč se v kapitolách sem tam zjevuje Xhex, její hellren John Matthew a další bratři, které věrní fanoušci celé roky znají. A to je trochu škoda. Nakonec příběh Xhex je v knize stejně většinu času tak trochu navíc.

Příjemná paranormální romance

Lydia je zapálená do ochrany vlků. Věnuje tomu celý svůj život, takže kromě práce nemá čas na nic jiného. Její pozornost se zaměřuje na jedinou věc, alespoň do chvíle, než se na scéně objeví Daniel. Nový zaměstnanec Projektu. Vysoký a svalnatý s tvrdými rysy, neobvyklýma očima, úžasnou kolínskou, který toho moc nenamluví, udělá hodně práce a má motorku. Jednoduše mokrý sen každé ženy v ospalém horském městečku, kde mladí lidé už dávno nejsou. A přesto tomu chybí ten zápal, který kdysi knihy J. R. Ward mívaly.

Lydia ani Daniel nejsou špatné postavy. Lydia dokáže být dostatečně zapálená a odhodlaná hlavní hrdinka a Daniel je zase tajemný až na půdu. Dohromady ale tvoří pár, který prostě jednoduše zapadne. Nejde totiž o nic, co by již předchozí tituly nepřinesly. Dříve si čtenáři jednotlivé Bratry z původní série pamatovali i roky poté, protože každý měl tak zajímavý příběh, že v myslích lidí zůstal, tento ale mezi ně pravděpodobně už patřit nebude.

J.R. Ward v pěti bodech

  1. Pod pseudonymem J. R. Ward se skrývá Američanka Jessica Rowley Pell Bird.
  2. Má diplom v oborech právo, historie a historie umění se specializací na středověk.
  3. Než se stala spisovatelkou, pracovala na plný úvazek ve zdravotnictví.
  4. Je známá sérií Bratrstvo černé dýky. Ve stejném universu se odehrávají i série Padlí andělé, Vězeňský tábor, Odkaz černé dýky a Doupě vlkanů.
  5. Za knihy ze série Bratrstvo černé dýky vyhrála hned několik ocenění.

Což ale neznamená, že Území vlků nepřináší něco nového. Právě naopak. Autorka zavítala do nového prostředí. A možná kdyby světy držela více odděleně, čtenář by si chvíli mohl myslet, že se jedná o „obyčejný“ thriller z prostředí ekologického boje.

Území vlků představuje knihu, která má zajímavý a dobře postavený příběh, ačkoli se může zdát lehce předvídatelný, což ale u Ward vždy zachraňuje její dobře psaná omáčka. A možná kdyby byla kniha přeci jen trochu víc – svoje – a méně jen jako další doplněk série, jejíž dynamika začíná v posledních letech dost upadat, jednalo by se zase po dlouhé době o doopravdy výborné dílo. Takhle je to příjemná paranormální romance, která v závěru nejen, že nenudí, ale dokazuje genialitu autorky, která už dnes píše knihy pásovou výrobou a nejspíš se u nich moc nezapotí.

  • J.R. Ward: Území vlků (Doupě vlkanů 1)
  • Baronet, 2022
  • Překlad: Jana Pacnerová
  • 399 stran, 429 Kč (v e-shopu Fantasye již za 386 Kč)
31. října 2022, Nela Libovická

Doupě vlkanů 1 - Území vlků

Doupě vlkanů 1 - Území vlků
Vložit do pytle na zboží  Koupit 429 Kč 386 Kč