Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Některé čarodějnice jsou věčné, Thomas Olde Heuvelt: HEX

Heuvelt Thomas Olde: HEX

Evropu před časem obcházelo strašidlo… Ale na rozdíl od strašidla komunismu bylo natolik úspěšné, že vyrazilo za oceán. Nizozemský literát Thomas Olde Heuvelt totiž svůj hororový román HEX původně situoval do rodné země, ale pro zahraniční publikum jej kompletně přepsal, v nové verzi zasadil do USA, a dokonce přišel s novým koncem. Přichází tak k nám děsivý přízrak Katharine van Wylerové, čarodějnice velmi mocné a vylepšené!

Obyvatelé městečka Black Spring se musí celý život potýkat s neblahým dědictvím po původních holandských osadnících jejich obce. Tito lidé před staletími donutili tajemnou Katharine van Wylerovou, aby zabila vlastního syna, jehož svou mocí údajně vzkřísila z mrtvých, a poté ji samotnou oběsili. Nicméně přízrak čarodějnice se vrátil a oblast za pomocí temných kejklů úplně vylidnil.

Po jistém zásahu je ale nakonec Katherine spoutána řetězy a má sešita ústa i oční víčka. Black Springem nicméně neustále pravidelně obchází, obyvatelé ji považují za neodmyslitelnou část své existence. Pro některé z nich se stává jakýmsi místním božstvem. Co je však nejhorší, kdo se jednou v Black Springu usadí, již jej nemůže na dlouho opustit, jinak u něj Kathrinino kouzlo začne vyvolávat sebevražedné sklony.

V prokletém městečku mezi lidmi tak přetrvává temná atmosféra částečně uchovávající ducha 18. a 19. století. Tedy ještě víc, než je tomu v USA zvykem. Na pečlivé utajení čarodějnice dohlíží speciální služba HEX, ale těžko říct, zdali dokáže zastavit iniciativu několika blackspringských mladíků, kteří touží po osvobození obce. Čarodějnici si nahrávají, experimentují s ní a možná se jí budou snažit i mstít.

Thomas Olde Heuvelt v pěti bodech

  1. Narozen 16. dubna 1983.
  2. Díky svým povídkám vyhrál cenu Hugo a nizozemskou cenu Paula Harlanda.
  3. Tématu románu HEX propadl díky knize Čarodějnice od Roalda Dahla.
  4. Filmová a televizní práva na HEX zakoupila společnost Warner Bros.
  5. Jeho první knihou byla kombinace hororu, humoru a satiry De Onvoorziene.

Román disponuje dobrým základem pro horor a všeobecně napínavým příběhem. Život v Black Spring je na každý pád prezentován živě, a to ať už ze strany mladíků používajících moderní techniku, nebo ze strany starší generace, do jejíhož života se promítají temnější důsledky zdejší atmosféry. I když Heuvelt věnuje značnou část postupnému vysvětlení premisy, text čtenáře vtáhne do děje i ve chvílích, kdy se příběh jako takový teprve rozebíhá a on tak v pohodě můžeme očekávat první zvrat.

Zájem pochopitelně vyvolává už i samotné ústřední monstrum v podobě Katherine, svým způsobem známé, ale přesto originální strašidelné postavy, jež je navíc nevídaně zapojena do světa smrtelníků.

Vzhledem k efektivní dynamice postav, expozice a temné atmosféry se v knize setkáváme s kouzlem chytlavého filmového díla. K postavám si sice většinou čtenář vysloveně nevytvoří vztah, ale každá z nich je jasně profilovaná a stojí za sledování. Navíc dvě z nich, Steva Granta a jeho syna Tylera, přijme za sympatické průvodce nevlídným městečkem. A ačkoli budete zvědaví, co se stane, děj není bohužel příliš košatý a ruku na srdce, finální scény jsou sice silné, až srdcervoucí, ovšem zjištění, v čem se skrývá skutečné zlo, patří už dnes mezi ty notně otřepané.

Konečné vyznění HEXu proto není možná tak originální jako jeho začátek, avšak nikdo nemůže popřít, že by výlet do Black Springu nebyl mimořádně sugestivní. S láskou budete hltat každé Heuveltovo slovo, a to včetně velmi vtipného závěrečného poděkování.

  • Thomas Olde Heuvelt: HEX
  • Argo, 2017
  • Překlad: Milan Žáček
  • Obálka: Adam Pižurný
  • 340 stran, 348 Kč (v e-shopu Fantasye již za 313 Kč)
11. října 2017, Jiří Kábrt

HEX

HEX
348 Kč 313 Kč