Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Někdy není snadné určit, kdo jsou naši protivníci, Marissa Meyerová: Protivníci (Renegáti 2)

Meyerová Marissa: Renegáti 02: Protivníci

Konec první knihy přinesl mnoho otázek a nečekaných zvratů. Ace Anarchista, vůdce anarchistů, o němž se věřilo, že je přes deset let mrtev, žije. Avšak tento vetchý stařec sužovaný nemocí ani zdaleka nepřipomíná muže, který před lety svrhnul vlády. Je však něco, co mu můžu vrátit ztracenou sílu, helma, kterou vyrobil jeho bratr. Ta však leží v Centrále Renegátů, v nezničitelném boxu. Bez ní ale nemají šanci uspět proti zbrani, kterou Renegáti vyvinuli. ´

Agent N je nová zbraň v rukou Renegátů, která umožňuje během několika minut sebrat schopnosti Výjimečným. Nelze se proti ní bránit a mohou ji použít všichni Renegáti. Nova si uvědomuje nebezpečnost této látky a snaží se vyvolat pochyby u ostatních. Jenže, co když si Renegáti sami vykopali pomyslný hrob? V rukou Anarchistů by se Agent N mohl stát nečekaným spojencem.

Řady Anarchistů se zase o něco zmenšily. Nova zabila Detonator, která je zradila. Získala si tak respekt a uznání Renegátů a pronikla ještě hlouběji do jejich řad. S tím, jak je poznává, začíná chápat, že mohla žít jiný život, s rodinou a přáteli. A možná, jen možná by to šlo i teď. Cítí se rozpolcena mezi touhou žít, bavit se s přáteli a být s Adrianem a touhou pomstít svou rodinu a pomoci strýčkovi. Ví, že si brzy bude muset zvolit stranu a ať stane na jakékoli z nich, proti ní budou lidé, které miluje.

Sentinel je hledaným zločincem. Kdo není mezi Renegáty, stojí proti nim. Adriana tyto pravidla a zákony omezují, ale je vyžadováno jejich dodržování. Možná je čas skončit s hrou a Sentinela nechat spát, hlavně, když se věří, že je mrtvý. To se ale snadněji řekne, než vysvětluje egu teenagera.

„V hrdinství není místo pro slovo já. “ (str.37)

Děj se odehrává ve městě Gatlon, zničeném válkou, a časově navazuje na předchozí příběh. Ovšem pro ty, kteří nečetli Renegáty nedávno, bude přínosná přehledná tabulka postav, jejich přezdívek a schopností hned na začátku knihy. V úvodu autorka stručně shrnula děj předchozí knihy, takže pokud čtenář na něco pozapomněl, neunikne mu žádná souvislost.

Příběh začíná akčně a rychle se rozjíždí a o akci není nouze až do konce. V předchozím díle nebylo věnováno romantické linii mnoho prostoru, ale to se s tímto dílem mění. Velký prostor dostane vztah mezi Novou a Adrianem, ale není jediný. Vztah se pomalu vyvíjí a vyvolává v hrdinech vnitřní monology, kdy zvažují své city, city jiných či své zásady. Tyto okamžiky se opakují, zatímco někteří čtenáři to uvítají, pro jiné to může být jen výplň, která zpomaluje děj.

Marissa Meyerová v pěti bodech:

  1. Narodila se 19. února 1984 v USA.
  2. Vystudovala Pacific Lutheran University, kde se věnovala tvůrčímu psaní.
  3. Pracovala pět let jako editor knih.
  4. Do povědomí čtenářů se dostala díky úspěšné sérii Měsíční kroniky.
  5. Renegáti jsou prvním počinem z plánované trilogie.

Že nelze postavy rozdělit jen na dobré a zlé autorka dokázala již v prvním díle, zde se však většina rozdílů zcela stírá. V příběhu, který je vyprávěn v ich-formě z pohledu Novy a Adriana, budete fandit nejen jedné straně či jedné postavě a své sympatie či nesympatie budete nuceni několikrát přehodnotit. I když Protivníci nejsou jen pouhou výplní mezi prvním a třetím dílem, je jasné, že většina odpovědí, odhalení a zvratů nás čeká až v posledním díle.

  • Marissa Meyerová: Protivníci (Renegáti 2)
  • Egmont, 2019
  • Překlad: Petra Babuláková
  • 432 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
29. ledna 2020, Ivana Scholzová

Renegáti 02: Protivníci

Renegáti 02: Protivníci
399 Kč 359 Kč