Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Největší kouzlo tkví v nečinnosti, Steven Erikson: Bůh nedbá (Kniha svědků 1)

buh nedba

Nikde to nemají smrtelníci jednoduché. Ale v tomto světě mohou alespoň živit naději, že se nejenom vyhnou nezdravé pozornosti bohů, ale zároveň se sami stanou ascendenty. Najdou se však i tací, pro něž je nově získané božství spíše přítěží. Což svým způsobem může způsobit mnohem větší problémy, než kdyby se o své věřící zajímal.

Severské kmeny, které byly vždy postrachem hraničních oblastí, najednou urovnaly své spory a rozhodly se vydat na dlouhou cestu na jih. A rozhodně se nehodlají zajímat o to, co s tím malažané provedou. Ostatně už to ani nejsou ti samí vojáci, kteří dobyli (téměř) vše, na co jejich císař ukázal. Říše vypadá oslabeně a zůstává jenom otázkou času, kdy se toho někdo rozhodne využít. Rychle tající led a hrozba zaplavení celého regionu v tomto kontextu působí jako velice pádný argument pro invazi.

Kvůli rostoucí hrozbě ze strany divochů je do odlehlého městečka na hranicích odvelena legie malazských mariňáků. Vzhledem k nedávným událostem tato armáda značně prořídla, a tak si najme žoldáky, kteří mají podstatný podíl na současném podstavu. Nikdo nepochybuje o tom, že toto konkrétní spojenectví nebude mít dlouhého trvání. Otázkou je, zda si to stihnou vyříkat ještě před příchodem barbarů.

Steven Erikson v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1959 v Torontu.
  2. Vystudoval archeologii a antropologii.
  3. Debutoval románem Měsíční zahrady v roce 1999.
  4. Je velkým fanouškem Star Treku, což ho inspirovalo k napsání románu Spratek.
  5. Žije se svou ženou v Britské Kolumbii.

Tato kniha, ostatně jako většina Eriksonových děl, je plná protikladů. Zatímco Kellanved a Tanečník založili říši hlavně proto, aby dosáhli ascendace, Karsa Orlong se stal bohem v podstatě proti své vůli. Navíc, jeho první výlet mimo kmenové území rozhodně není pouhou nešťastnou historií. Vojevůdce, kterému se povedlo sjednotit Teblory, netouží po ničem jiném než prosekat si cestu až do dalekého Darúdžistánu, aby se Karsovi pomstil za vyvraždění rodiny. Ve Stříbrném jezeře vyrůstá Rant, potomek Karsy a lidské ženy, jíž nájezd tří teblorských válečníků poznamenal prokletím krevoleje. Ačkoli je Rant v něčem stejně charismatický (a naivní) jako jeho otec, nejraději by zabránil jakémukoli dalšímu zabíjení. I kdyby se měl postavit všem Teblorům, Saemdům, Jekům a veškeré invazní síle.

Co se ovšem vůbec nezměnilo, to jsou malazští vojáci. Zdánlivě nesourodá sebranka šílenců a podivínů s velice specifickým smyslem pro humor. Nicméně ať už jsou dny sapérů, moranthské munice a kádrových mágů minulostí, bylo by chybou malažany podceňovat. Steven Erikson umí vytvořit napínavý příběh plný sympatických postav a spousty odkazů jak na reálie našeho světa, tak toho malazského. Nejdůležitější je, že každá událost má své dopady a nic jako „a žili šťastně až do smrti“ neexistuje. Hlavně ne v hlavě Stevena Eriksona.

Bůh nedbá představuje výbornou knihu, která potěší všechny fanoušky fantasy. A není ani nutností znát všechny díly Malazské knihy padlých.

  • Steven Erikson: Bůh nedbá (Kniha svědků 1)
  • Planeta9, 2023
  • překlad: Dana Krejčová
  • obálka: Tomáš Kučerovský
  • 674 stran, 799 Kč (v e-shopu Fantasye již za 719 Kč)
10. února, Tomáš R. Tokoš

Kniha svědků 01 - Bůh nedbá

Kniha svědků 01 - Bůh nedbá
Vložit do pytle na zboží  Koupit 799 Kč 719 Kč