Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Nejnovější Omnibus ukazuje drsný život nájemných lovců lidí i Anakinovu vnitřní rozervanost, kol.: Star Wars – Zjevná hrozba

různí: Star Wars: Zjevná hrozba

Filmová série Star Wars je známá po celém světě už desítky let. Na motivy tohoto universa vzniklo nespočetné množství knih a komiksů. Tyto příběhy se pak odehrávají před, po nebo i během jednotlivých filmů. Komiksová řada Omnibus od nakladatelství BB art přináší v pořadí už desátý svazek s titulem Zjevná hrozba.

Jak už prozrazuje název svazku, příběhy v této knize se budou dějově točit okolo první a druhé epizody. V hlavní roli ale nevystupují rytíři Jedi. Pozornost je zaměřena spíše na vedlejší nebo neznámé postavy, jejichž společným rysem je především lovení lidí. Nejznámější a dějově i nejzajímavější jsou povídky Jango Fett a Zam Wesell. Zápletka je poměrně jednoduchá. Slavný lovec lidí dostane zakázku, ale dostane se do sporu a následné spolupráce s konkurentkou Zam Wesell. Obě povídky jsou strhující už od prvních stránek, což doplňuje i nejpropraco­vanější kresba z celé knihy.

Další pozornost je pak věnována nájemné vražedkyni Auřře Sing. Její nejoblíbenější prací je totiž zabíjení Jediů a sbírání jejich mečů. V povídce Hon na Aurru Sing se tak musí postavit celé skupině Jediů. Na první pohled zlá a nemilosrdná vražedkyně je ale velmi prostoduchá, což dokazují i její činy. Její příběh pak pokračuje v povídce Nájemní lovci, která je svým příběhem až moc pohádková.

Příznivcům příběhů o rytířích Jedi jsou pak věnovány následující povídky, které by se daly rozdělit na dvě části. První jsou příběhy o naprosto neznámých postavách, které nemají žádný výrazný vliv na hlavní události. Například Vesmírná havárie pojednává o postavě mladého Jedi, který havaruje na neznámé planetě a shodou okolností se mu povede zachránit zdejší princeznu.

Druhá část povídek se pak věnuje starým známým postavám, jako je Obi-Wan Kenobi nebo Anakin Skywalker. Příběhy zasahují do Anakinova dětství, do počátku jeho výcviku, následně sledují společné úkoly s jeho mistrem nebo citové rozpoložení týkající se otroctví. Příběhy to nejsou výrazně propracované, ale prozrazují více detailů o Anakinově životě mezi epizodou I a II. Povídka Starfighter: Zkřížené hnáty pak navazuje na známou počítačovou hru, kterou ocení i neznalí.

Zjevná hrozba patří mezi klasické Omnibusy. V knize najdete zajímavé, propracované i méně propracované povídky, které jen doplňují rozsáhlý svět Star Wars. Dějově ale asi moc neoslní, protože se čtenář nedozví nic nového a zásadního. Kresba jednotlivých příběhů je pak různá. U některých je opravdu kvalitní a je vidět, že záleželo na každém detailu, u zbývajících už kvalita spíše klesá. Velké plus představuje to, že každá povídka má na začátku časové zařazení, takže si čtenář může hravě doplnit, kdy se jaký příběh odehrává, a nemá v tom zmatek. I přes to je tato kniha záležitostí především pro fanoušky tohoto světa nebo pro příznivce komiksových příběhů.

  • kol.: Star Wars – Zjevná hrozba
  • BB/art, 2014
  • překlad: Jitka a Tomáš Jeníkovi
  • obálka: Mark Schultz
  • 464 stran, 990 Kč (v e-shopu Fantasye již za 891 Kč)
17. února 2015, Tereza Vršková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Star Wars: Zjevná hrozba

Star Wars: Zjevná hrozba
990 Kč 891 Kč