Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Nejhorší je zradit sám sebe, Peter David: Zrada (Temná věž 3)

King Stephen & David Peter: Temná věž: Zrada

Nad Gileadem se stahují mračna a Středosvět se řítí do záhuby. Já to vím, vy to víte. Hluboko v srdci to jistě tuší i pistolník a vládce Gileadu Steven Deschain i jeho syn Roland. Jen si to zatím nechtějí připustit.

Komiksová Temná věž si pomalu ale jistě vydobývá své místo v Kingově multiverzu. I když komiks začal jako chudší přepis čtvrté knihy, už od druhého svazku se vydává do značné míry vlastní cestou a zaplňuje bílá místa mezi událostmi ve vesnici Hambry a bitvou na kopci Jericho, která navždy ukončila zásadní kapitolu Rolandova života. Z knižní ságy se o těch časech nic moc nedozvíme, pistolník o nich zarytě mlčí dokonce i ve svých nejsdílnějších chvilkách a tak je jasné, že tyhle vzpomínky musí opravdu pořádně bolet.

Peter David a Robin Furthová mají ale zjevně pro strach uděláno, protože se přesně v téhle bolesti vrtají a nutí Rolanda svůj příběh přeci jen dopovědět. A nebojí se vytáhnout na světlo tu největší špínu.

Třetí svazek, Zrada, je dosti komorním dramatem. Odehrává se téměř v jednom sále, během sotva pár dní, ale z houstnoucí atmosféry je jasné, že jsou to přesně ty dny, kdy se utváří osudy nic netušících aktérů. Dny, které nezvratně ovlivní veškeré budoucí dění.

Roland je stále uvězněn v moci zlovolné koule, kterou přísahal odevzdat svému otci. Možná už v ní nevězí tak doslovně jako v předchozím svazku, ale nemůže odolat aspoň trochu nenahlédnout do mysli a plánů Karmínového krále… Nejí, nespí, je zamčený ve svém pokoji a dveřmi proniká zrádná oranžová záře. Jeho věrní přátelé si o něj dělají starosti, ale sami toho mají dost – jejich vrstevníci je rozhodně nepovažují za takové hrdiny, jak si možná představovali. Mluví se o podvodnících, kteří získali své kolty neprávem, a šikana je na denním pořádku.

Autoři dokonce na scénu uvádí novou postavu, Cortovu neteř, která se bouří proti společenským očekáváním a rozhoduje se obstát v mužském světě pistolníků s vlastní zbraní u boku. Je to rozhodně zajímavé ozvláštnění Kingova příběhu a sympatická postava, která se v tomto svazku zatím pouze představuje a snad dostane větší prostor dále.

Hlavní housle ale tentokrát hraje titulní zrada. Zrada sebe sama při podlehnutí zlému kouzlu, zrada bližních a všeho, co je člověku drahé. Se zradou přichází slabost a slabost nahlodává základy světa jako rakovina. Zatímco jedni se snaží hledět do houstnoucí tmy zpříma, jiní se lámou a pomáhají přivést Gilead k pádu rychleji, než by to při nejlepší vůli zvládl sám Dobrý muž John Farson.

To vše v dechberoucím grafickém podání, které si zvláště u celostránkových obrazů bohatě vystačí samo, i bez komiksových bublin.

Říkáme díky, Petere Davide, Robin Furthová a ostatní. Temná věž je u vás v dobrých rukou.

  • Temná věž 3: Zrada
  • Scénář: Peter David
  • Výtvarníci: Jae Lee a Richard Isanove
  • Překlad: Linda Bartošková
  • Crew, 2017
  • 144 stran, 389 Kč (v e-shopu Fantasye již za 350 Kč)
3. srpna 2017, David P. Stefanovič

Temná věž (komiks) 03: Zrada

Temná věž (komiks) 03: Zrada
Vložit do pytle na zboží  Koupit 389 Kč 350 Kč