Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Něco za něco – vstupte do světa alchymie, Hiromu Arakawa: Fullmetal Alchemist 1

Arakawa Hiromu: Fullmetal Alchemist 1

Manga, která se objevuje na předních příčkách TOP komiksových příběhů, konečně dorazila do Česka. Poklad vycházející mezi lety 2001 a 2010 se dočkal hned dvou televizních seriálových adaptací, několika OVA a před časem dokonce hraného japonského filmu. Řeč je o nejmrňavějším drsňákovi šónen žánru Edwardu Elricovi alias Ocelovém alchymistovi – Fullmetal Alchemist.

Patnáctiletý Edward a jeho mladší bratr Alphons jako děti porušili největší tabu alchymie – pokusili se transmutovat člověka. Edward během zmařeného pokusu přišel o nohu a Alphons dokonce o celé tělo. Edwardovi se ale podařilo Alphonsovu duši připoutat k brnění. Od té doby se toulají světem a snaží se najít způsob, jak získat svá těla zpět. Umožnit by jim to měla tajemná všemocná esence zvaná Kámen mudrců.

„Základem alchymie je „Zákon rovnocenné výměny“! Abys něco získala, musíš to vyměnit za věc stejné hodnoty.“ – Edward Elric

Fullmetal Alchemist – Ocelový alchymista sice sleduje příběh dvou teenagerů, nečekejte ale žádnou pubertální zábavu. Oba si v životě prošli peklem a jejich pohled na svět tomu odpovídá. Nejsou naivní, už dávno přišli o iluze. Starší Edward občas působí jako arogantní paličák, má ale jasně nastavený hodnotový žebříček a ví, co je správné. Dokud někdo neutrousí poznámku na jeho výšku – to pak začne běsnit. Zdá se, že jediný, kdo ho do jisté míry dokáže krotit a zároveň si jej pustí k tělu, je právě mladší Alphons – dobrotivá duše uvězněná v obrovském brnění, která se musí vypořádávat s eskapádami staršího bratra.

Vyspělý ráz dodávají Ocelovému alchymistovi i kulisy militaristického státu. Edward totiž navzdory nízkému věku patří ke státním alchymistům, úzké skupince geniálních vědců, kteří výměnou za služby vojenskému státu mají přístup i k těm nejutajovanějším informacím. Vysoký status s sebou však nese i zjevné komplikace – vojáky totiž pro jejich nadřazenost a neomalenost nikdo nemá zrovna v lásce.

První svazek se zatím nepouští do žádného uceleného příběhu – jen představuje postavy a odhaluje ne zrovna ideální společenskou situaci. Čtenáři se Edward s Alphonsem představí ve třech vesměs oddělených epizodkách, v nichž se neplánovaně připletou do cesty skupinkám padouchů. Edward Elric takové situace zrovna nevyhledává a víceméně se zdá, že ostatním lidem pomáhá ani tak ne pro jejich dobro, ale protože si druhá strana utahovala z jeho výšky nebo dostatečně nectila zákony alchymie, kterou bere velmi vážně – ani jedno si Edward nenechá líbit bez obětí.

Hiromu Arakawa v pěti bodech

  1. Narodila se roku 1973 na ostrově Hokkaidó.
  2. Její nejslavnější manga, Fullmetal Alchemist, má dvě televizní anime adaptace – jednu z roku 2003 (která se od mangy po několika dílech odklání) a druhou z roku 2009 (která je manze velmi věrná), a několik volně inspirovaných fil­mů.
  3. V roce 2007 se jí narodil syn.
  4. Sama sebe často zobrazuje jako krávu s brýlemi – vyrůstala totiž na mléčné farmě a 8 let jako farmářka i pracovala, než se přestěhovala do Tokia.
  5. Získala ocenění za mangy Fullmetal Alchemist, Stray Dog a Silver Spoon.

Hiromu Arakawa se ve svém předním manga komiksu pohybuje na křehké hranici mezi komedií a dramatem. Nespravedlnost a tragickou minulost postav sice lze cítit v jejich chování, to ale neznamená, že se kreslířka především po výtvarné stránce nevyžívá v karikatuře a cynických poznámkách. Čtenář by měl bedlivě sledovat měnící se výrazy postav, je v nich totiž celá paleta emocí perfektně doprovázející dění. A jak už to tak v manze bývá, nadsázka je zde namístě. Nejvíce vyniká (podobně jako v případě Tokijského ghúla) ve třech krátkých stripech na konci svazku.

Ocelový alchymista je komiksová klasika, která neurazí nikoho s oblibou v zajímavých postavách a propracovaném mnohovrstevnatém ději – ačkoli jen z prvního svazku to zatím nemusí být poznat. Však se Hiromu Arakawa rozkecala na plných dvacet sedm volume. To další vychází už v únoru 2018.

  • Hiromu Arakawa: Fullmetal Alchemist 1
  • Crew, 2017
  • překlad: Anna Křivánková
  • obálka: Hiromu Arakawa
  • 188 stran, 199 Kč (v e-shopu Fantasye již za 179 Kč)
23. února 2018, Sabina Dudová

Fullmetal Alchemist 1

Fullmetal Alchemist 1
Vložit do pytle na zboží  Koupit 249 Kč 224 Kč