Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Nechte se okouzlit prastarou legendou tajemného hvozdu, Robert Holdstock: Merlinův les

merlinuv les

Martin vyrostl kousek od prastarého hvozdu Broceliande. Bylo by to děsivé místo i bez těch občasných procesí duchů. Ostatně smrt Martinova bratra naznačuje jistou spojitost s lesem a jeho tajemstvím. V šestnácti se Martin odstěhuje a je odhodlán nikdy se nevrátit. Jenomže teď je zpátky a Broceliande se už nemůže dočkat, až ho náležitě přivítá.

Původně to měla být jen krátká návštěva rodného domu. Naposledy se rozloučit s matkou a po pohřbu vyřídit nezbytné papíry spojené s dědictvím. Ostatně matčiným posledním přáním bylo, aby se její syn nikdy nevracel. Byla si vědoma nebezpečí, které se v lese ukrývá, kde podle pověsti zrádná Vivien uvěznila velkého Merlina.

Čarodějova snaha osvobodit se jako by celý hvozd a okolí proklela. Martin ale nakonec proti svému přesvědčení zůstane. Velkou roli v tom hraje žena, s níž vyrůstal a kterou miluje. Zpočátku se zdá, že mohou být šťastní. Dokud se jim nenarodí syn a les se neprobudí. A ač se Martin snaží sebevíc, je nucen sledovat, jak ozvěny dávné minulosti pomalu pohlcují jeho milované. Nakonec se odhodlá vydat do samotného srdce hvozdu v zoufalém pokusu osvobodit Merlina a požádat ho o pomoc.

Robert Holdstock v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1948 v Hyrthu v Anglii, zemřel v roce 2009.
  2. Vystudoval lékařskou zoologii, ale po pár letech tuto profesi opustil a živil se psaním.
  3. Vytvořil mnoho novelizací filmů (například Smaragdový les nebo Legend of the Werewolf)
  4. Původní Les mytág byla novela, jež získala Cenu Britské asociace SF.
  5. Do světa Ryhopského lesa se rád vracel, napsal o něm celkem sedm knih.

Staré hvozdy jsou kouzelné a fascinující i bez pomoci, ale Robert Holdstock jejich kouzlo ještě násobí. Ať už jde o slavnější Ryhopský les, kde se odehrává jeho série Mytág, nebo jeho sourozenec ve Francii. Tentokrát se děj zaměří na jedinou legendu, což ještě umocňuje prožitek z příběhu. Už návrat Martina probouzí neklidné vzpomínky a naznačuje, že následující osudy hlavního hrdiny nebudou zrovna slunečné. Od narození jeho syna se příběh proměňuje na plíživý horor plný stínů a mocných duchů, pro něž jsou smrtelníci pouhým nástrojem v jejich nekonečné existenci. Setkání s Merlinem pak odhaluje tajemství Broceliande, stejně jako osudy jeho nejznámějšího rezidenta. Čtenáři mohou nahlédnout do minulosti tohoto mocného čaroděje a jeho boji proti nevyzpytatelné Vivien. Magie je živelná, syrová a děsivá. A hlavní hrdina postupně zjišťuje, že některá přání nemohou být splněna při běžném počítání času.

Knihy Roberta Holdstocka fungují jako brány do světa nespoutané fantazie. Autorova fascinace minulostí, mýty a legendami je nakažlivá. Vyprávění je temné a tajemné jako stíny stromů, šum ve větvích a podzimní chlad. Neexistuje síla, která by dokázala čtenáře odtrhnout od stránek takového příběhu. Jako kdyby měla slova moc vtáhnout do děje a nepustit, dokud existuje další kapitola. A stejně fascinující jsou i krátké povídky zařazené na konec této knihy. Merlinův les je sázka na jistotu a dokonalá četba nejen na podzimní večery.

  • Robert Holdstock: Merlinův les
  • Argo, 2024
  • Obálka: Lukáš Tuma
  • Překlad: Petr Kotrle
  • 248 stran, 398 Kč (v e-shopu Fantasye již za 358 Kč)
19. října, Tomáš R. Tokoš

Merlinův les

Merlinův les
Vložit do pytle na zboží  Koupit 398 Kč 358 Kč