Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Nečekaně barvitý i komplexní výběr Z archivu Lovců monster čtenáře postraší a hlavně pobaví, Larry Correia, Bryan Thomas Schmidt: Lovci monster – Z archivu

Correia Larry: Lovci monster - Z archivu PŘEDOBJEDNÁVKA

Život likvidátorů oblud a všech ostatních bojovníků s temnotou je prosycený adrenalinem, ovšem (až na pár výjimek) je pohříchu krátký. Své o tom vědí také členové Lovců monster s.r.o. Je lhostejné, zda dostanou vnitřnosti z útrob potvor katanou na podlahu, nebo jestli je z ní pak stírají mopem. Jejich příběhy dokazují, že čelit nebezpečí smrti a chránit ostatní i za cenu vlastních životů jsou nuceni úplně všichni.

Oblíbená románová série military urban fantasy Lovci monster s.r.o popisující smrtelně nebezpečná dobrodružství členů téhle cool organizace, která bojuje s nadpřirozeným svinstvem a vším, co s ním souvisí, se odehrává prakticky v alternativní současnosti. Zde se prohánějí krvelační vlkodlaci, intrikánští upíři i nenasytní ghúlové a člověk si ani nemůže dojít nakoupit, aby nezkřížil cestu potměšilým trpaslíkům, obřímu pavoukovi nebo trollovi.

Není proto divu, že LM mají neustále plné ruce práce a jejich duchovní otec, Larry Correia, více než dost látky pro zábavná, poutavá a občas i hrůzostrašná vyprávění. Tentokrát však milovník zbraní a literatury fanoušky překvapí více než kdy dříve. Oproti předchozím svazkům Lovců si nesmlsnou pouze na jednom celistvém příběhu vytvořenému propojením střípků ze života členů týmu Smajlík, ale na lákavém koktejlu sedmnácti vyprávění.

Exkurze do představ o Lovcích monster z per mnoha skvělých autorů

Mezi ctitele světa Larryho Correiy vládnoucí bujnou fantazií a skvělým literárním stylem nepatří pouze autor spin-off série Paměti lovců monster, ale i mnoho dalších spisovatelů. Proto mohla vzniknout lákavá směs kratších příběhů Z archivu lovců monster, jež v zásadě nepojí ani známé postavy či doba nebo prostředí, ale „jen“ univerzum Lovců a očividná láska k nim.

Antologii obohatil nejen zakladatel série, Larry Correia, typicky akčním vyprávěním Pcháč, v němž představuje nové magické potvory, nebo další starý známý – John Ringo, zvoucí opět do Londýna bakelitových osmdesátek, kde na fanoušky v Případu vražedného přízraku čeká nebezpečná lingvistika. Přispěl také spolueditor antologie, Bryan Thomas Schmidt, který s Julií Frost v povídce Huffman vrací úder předvádí, že když dva dělají totéž, nemusí to skončit podobně.

Larry Correia v pěti bodech

  1. Narodil se v roce 1977, nyní žije s rodinou (má čtyři děti) v Utahu a po kariérně barvitém období (účetní, instruktor střelby, práce v FBI a vlastním obchodě se zbraněmi) jen píše.
  2. Vyrostl v Kalifornii na mléčné farmě, kde střílel čtyřnohé škůdce a vzhledem ke své konstituci upřednostňoval knihy (T. Brooks, R. E. Feist, D. Eddings aj.) před sportem (od čtení je blízko ke psaní a později za svou vášeň dostal i zaplaceno).
  3. Na univerzitě se dal k mormonům a pracoval jako dobrovolník v Alabamě, na americkém jihu se mu zalíbilo, což je důvod, proč tam umístil děj knihy Lovci monster s.r.o.
  4. Lovce Monster s.r.o. vydal roku 2007 samonákladem, aby se stali bestsellerem Entertainment Weekly a záhy následovala smlouva s nakladatelstvím Ba­en.
  5. Kromě zmíněného cyklu military urban fantasy přeloženého do 7 jazyků napsal také sérii Grimnoirské kroniky a Dead Six (napsal přes 10 románů i antologií).

A na zdařilém souboru se podílejí i další Correiovi spolupracovníci, třeba military nadšenec Mike Kupari, jenž s ním sepsal vojensko-politický thriller a do sbírky přidal vyprávění o problémech kontraktorů Temnota pod horou. Antologii však rozhojnili i populární autoři fantastiky, kupříkladu stvořitel problémového čaroděje, Jim Butcher, netradičním vhledem do problematik zákulisí LM s příznačným názvem Malé problémy a své řekla o bytostech reality Lovců v Rytířích z čarovného lesa též autorka fantasy pro mládež, Jessica Day George, milující trpaslíky v jakékoli formě.

Výpravy do minulosti i současnosti potěší bez ohledu na preference

Bývalý advokát píšící akčně-snivou fantasy, John C. Wright, příběhem Oddělení Manticore zabrousí do historie, v níž ctitele UPKM seznámí s jejich obdobou zpoza oceánu, a tvůrce artušovské urban fantasy, Maurice Broaddus, který do povídky Devět nocí přizve jednoho z členů týmu Smajlík. Podobně autor sci-fi Brad R. Torgersen čerpá z postav cyklu, avšak na rozdíl od kolegy se příběhem Nevěsta vrací ještě hlouběji do historie a odhaluje kořeny životně důležitého partnerství.

Spisovatelka nejen urban fantasy, Faith Hunter, vyprávěním Zabijáci koťat navazuje na svou literární sérii, již šikovně propojuje s LM, a tvůrkyně zejména humorných fantasy příběhů, Jody Lynn Nye, vsadila na ještě třeskutější akci při ukázkovém zásahu LM proti netradičnímu soupeři během válečného střetu koncem 20. století v povídce nazvané Pan Příroda.

Autor více žánrů, Quincy J. Allen, pro změnu ukazuje, že odvaha a loajalita nesouvisejí s původem či věkem díky příběhu Synové svého otce, stejně jako to povídkář, Alex Shvartsman, předvádí vyprávěním Trollí továrna, ve kterém mezi členy týmu staví černou magii. Další návštěva do archivu UPKM pochází z pera Kim May, která v povídce Kaiju nikdy nezevšední čerpá, stejně jako v ostatní tvorbě, z odkazu vlastního původu.

Bryan Thomas Schmidt v pěti bodech

  1. Americký spisovatel a editor beletrie i literatury faktu narozený roku 1969 v Topece v Kansasu.
  2. Jeho autorským debutem se staly krátké povídky The North Star Serial (následovalo dalších 12 a jeho první román The Worker Prince (trilogie space-opery Saga of Davi Rhii) byl oceněn jako nejlepší sci-fi od Barnes & Noble Book Club nebo série sci-fi z blízké budoucnosti John Simon .
  3. Do svých děl občas začleňuje i křesťanskou tematiku.
  4. Editoval či spolueditoval beletrii pro dospělé i pro děti – více než 15 antologií pro nejrůznější vydavatelství či román Marťan.
  5. Stal se spolufinalistou ceny Hugo 2015 pro nejlepšího editora (Shattered Shields), jeho Infinite Stars nominovali na Locus 2018 za nejlepší antologii a z naučných svazků vytvořil kupříkladu nadmíru populární Jak psát román: Základy beletrie.

Oproti předchozím kolegům se recenzent Steve Diamond v příběhu Dar inspiroval drsnými Lovci z Vatikánu, další multižánrová autorka, Sarah A. Hoyt, čtenářům odkryla něco z minulosti jedné z nejsympatič­tějších osob Pittova družstva v povídce Rozený lovec, a nakonec podobně literárně zaměřený Jonathan Maberry zabrousil vyprávěním Hitlerův pes do nejtemnějších vod UPKM i světových dějin.

Kaleidoskop literárních námětů, chutí a nálad se evidentně osvědčil

Sbírka povídek Z archivu lovců monster zkrátka potvrzuje rčení, že víc hlav víc ví nebo kolik lidí, tolik chutí a nutno říci, že prakticky všech sedmnáct autorů přistoupilo k zajetému cyklu nadmíru specifickým způsobem. Je fascinující, jak rozdílnými směry se tvůrci vyprávění vydali, kolik vynalézavých nápadů a zajímavých prostředí či nových bytostí stvořili, což by patrně nebylo možné, pokud by antologie pocházela z mysli jediného spisovatele.

Příběhy oscilují od vážně pojatých (jak jen to žánrově lze) situací až k téměř absurdním, odehrávajím se v nejrůznějších historických obdobích, jako ústřední postavy zapojují poznané či úplně nové organizace bojující s nadpřirozenem i jejich protivníky, využívají již důvěrně známé postavy či zcela nové charaktery a mnohé z nich jejich ctitelé spatří v naprosto překvapivém světle. Až na pár výjimek se ale vyprávěními i v nejožehavějších situacích (zde možná o to spíše) vine silná linka humoru, vtipu či nadsázky.

Pochopitelně, to vše je možné hlavně díky rozmanitosti a hlavním pozitivům Correiovy akční, zábavné série, ale nutno říci, každý z přizvaných autorů ji k radosti čtenářů obohatil po svém. Proto je tahle osvěžující sbírka zcela očividnou nutností pro fanoušky Lovců monster, ale i kteréhokoli jiného milovníka literární fantastiky.

  • Larry Correia, Bryan Thomas Schmidt: Z archivu (Lovci monster)
  • FANTOM Print, 2020
  • Překlad: Jakub Mařík
  • Obálka: Petr Willert
  • 252 stran, 349 Kč (v e-shopu Fantasye již za 244 Kč)
26. října 2021, Olga Buriánková

Lovci monster - Z archivu

Lovci monster - Z archivu
Vložit do pytle na zboží  Koupit 349 Kč 244 Kč