Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Nebesa jsou zmítána písní války, která je předurčena všechno navždy změnit!, Maria Dahvana Headley: Aerie (Magonie 2)

Headleyová Maria D.: Magonie 02: Aerie

Aza se vrátila zpátky na zem ke své rodině „tonoucích“ a je připravená vést poklidný život středoškolské puberťačky. Její přesvědčení však nepředstavuje žádnou záruku, že by se hrozba, jež se skrývá v oblacích, nějak zmenšovala. Nad Magonií totiž visí obrovský Damoklův meč a je jen otázkou času, až se věci dají nezvratně do pohybu. Jenže taková nebeská válka představuje hrozbu i pro lidské obyvatelstvo.

Zal, dívčina biologická matka, utekla ze vzdušného vězení a nyní se hodlá mstít všem svým utlačovatelům. Její plán je ďábelsky prostý – vyzpívat takové tóny, které by zničily všechny živé tvory na zemském povrchu. Chce ovládnout nebesa a stát se pánem všeho tvorstva. Jen její dcera může tento záměr překazit, ale aby se postavila svému nepříteli, bude muset přijmout své skutečné já. Radosti, utrpení, ale i ztráty, které v sobě ukrývá její magická existence. Musí se stát tou vyvolenou, o které všichni mluví.

Pilotní postava už není tou nejistou holčičkou čekající na smrt, se kterou se čtenář měl možnost seznámit v prvním díle. Teď vyrostla v odvážnou, statečnou a cílevědomou mladou dámu, která touží odčinit všechny křivdy, které jí osud do života postavil. I když je pravda, že v úvodu Aerie si její „já“ neskutečně protiřečí s tím, co dělá. Zkrátka duše spjatá s touhou ji táhne na jednu stranu, zatímco zdravý rozum naopak na tu druhou. A tak vám možná budu chvilku trvat, než si na její emotivní myšlenkové pochody zvyknete. Nicméně jakmile se dostane do výšin, mezi nadýchané obláčky, rázem je z ní opět ta stará dobrá Aza Ray, která čtenářům bezpochyby přirostla k srdci již v Magonii.

Jedno se autorce musí nechat, vymyslela v celku zajímavou zápletku, kterou navíc stylizuje do opravdu netradičního prostředí. Přemýšleli jste někdy nad tím, že lidská rasa nemusí být jedinou v celém vesmíru? Odkud se berou bouřky, hromy, blesky, či třeba povodně nevídaného rázu? Co když krásný modrý blankyt, který vídáte nad vašimi hlavami, je ve skutečnosti domovinou pradávného tajemství?

Maria Dahvana Headley v pěti bodech

  1. Americká spisovatelka, memoáristka, redaktorka a dramatička.
  2. Narodila se 21. 6. 1977 v Estacade v Oregonu.
  3. Jedná se o jednu z nejprodávanějších autorek v New Yorku.
  4. Svou tvorbou se zaměřuje především na mladé dospělé.
  5. První z díl z duologie Magonie získal na Databázi knih vysoké ohodnocení.

Headleyová je rozhodně mistryní ve svém oboru. Vymýšlí originální hlášky i rozhovory mezi hrdiny. Dobře odhaluje jejich silné, ale i slabé stránky. Kromě jiného je vskutku výborná, co se celkového navození atmosféry týče. A co víc na konci každé kapitoly nechybí ani překvapivý zvrat, plný napětí, který donutí probdít nejednu noc.

Přestože závěr duologie byl o maličko slabší, než se dalo očekávat, rozhodně stojí za to věnovat mu pozornost. Pokud se pídíte po zábavném, ale nevšedním čtení v dimenzi, která se jen tak nevidí, tak rozhodně po tomto díle sáhněte.

  • Maria Dahvana Headley: Aerie (Magonie 2)
  • CooBoo, 2018
  • Překlad: Alžběta Kalinová
  • 336 stran, 329 Kč (v e-shopu Fantasye již za 296 Kč)
18. září 2018, Anastasja Vištalová

Magonie 02: Aerie

Magonie 02: Aerie
Vložit do pytle na zboží  Koupit 329 Kč 296 Kč