Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Ne všechno musí mít šťastný konec, Stephen King: Pohádka

pohadka king

Charlie Reade je docela obyčejný kluk. Nebo jím alespoň byl, dokud se neseznámil se starým a samotářským Howardem Bowditchem. Toto setkání Charliemu změní život. Howard má totiž tajemství. Ne, není to uprchlý nacista (to už tady bylo). Jen zná cestu do jiného světa, který vypadá na první pohled opravdu pohádkově. A který čeká na to, až ho někdo zachrání. Charlie je rozhodnut to zkusit.

Nutno podotknout, že Charlie Reade po nějakém epickém dobrodružství netouží. Je to celkem spokojený teenager, který se naučil radovat z maličkostí. Jako třeba ze skutečnosti, že jeho otec vyhrál boj s alkoholem, k němuž utekl po tragické smrti své ženy. Anebo z možnosti, že pomohl starému pánovi zachránit život (i když sám by řekl, že jenom zavolal sanitku a skutečným hrdinou je fena pana Bowditche Radar). Jenomže každý příběh potřebuje svého hrdinu a Charlie se na tuto roli docela hodí. A když jeho zvědavost převáží strach, octne se Charlie v docela cizím světě, který jako by byl stižen nějakou krutou kletbou. Královská rodina byla téměř do posledního člena vyvražděna zlým uzurpátorem a nikdo už ani nevěří, že by se přeživší princezna dočkala svého trůnu.

Stephen King v pěti bodech

  1. Narodil se 21. 9. 1947 v Portlandu ve Spojených státech.
  2. Vystudoval angličtinu a tvůrčí psaní, ale protože dlouho nemohl najít práci, psal povídky do pánských časopisů.
  3. Debutoval v roce 1973 románem o telekineticky nadané středoškolačce Carrie.
  4. Některá svá díla psal pod pseudonymem Richard Bachman.
  5. Mnoho jeho prací bylo zfilmováno, například Vykoupení z věznice Shawshank, Zelená míle či Pytel kostí.

Trochu paradoxní je, že Charlie tento pohádkový svět navštíví zčásti ze zvědavosti a zčásti proto, aby se pokusil použít magický artefakt schopný vrátit čas. Ne snad pro sebe, žádný teenager snad nikdy netoužil po tom stát se znovu dítětem, ale pro Radar, která vypadá, že má před sebou posledních pár dní života. Naneštěstí se Charliemu nepodaří svou návštěvu utajit a stává se hlavním hrdinou příběhu o zničeném a prokletém království. Zdá se, že byl pro svou roli předurčen. Jako cizinec, který jako jediný dokáže porazit zlo. Koneckonců, to je ve všech světech víceméně stejné. Jen jeho podoba se může lišit.

Pohádka je vzdor svému rozsahu poměrně odpočinkové čtení. Stephen King umí psát a není pro něj problém vytvořit logický a úplný příběh. Navíc dovede mistrovsky pracovat s postavami, takže čtenáři mají dostatek prostoru pro to vybrat si, komu budou fandit. Možná by neškodilo dát větší prostor Charlieho pokušení stát se spíš antihrdinou, nicméně Charlie není Todd Bowden z Nadaného žáka a pan Bowditch nemá nic společného se starým válečným zločincem. A přestože by hlavní hrdina snadno mohl využít existence vchodu do exotického světa k mnoha dalším dobrodružstvím, nechá ho autor dospět k rozhodnutí, že některé příběhy patří k určitému věku a nemají v životě jiné místo než jako vzpomínky. Proto je Pohádka příběhem s ne úplně šťastným, zato však s realistickým koncem.

  • Stephen King: Pohádka
  • Beta-Dobrovský, 2023
  • obálka: Robin Brichta
  • překlad: Adéla Bartlová
  • 728 stran, 610 Kč (v e-shopu Fantasye již za 549 Kč)
20. května, Tomáš R. Tokoš

Pohádka

Pohádka
Vložit do pytle na zboží  Koupit 610 Kč 549 Kč