Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Navštivte svět, kde jedna kniha vládne všem, Traci Chee: Čtenářka (Moře inkoustu a zlata 1)

Traci Chee: Moře inkoustu a zlata 1 - Čtenářka

Slova jsou jako magie. Vhodný výběr a správné načasování vás mohou zachránit před jistou smrtí. V opačném případě vám konec pravděpodobně urychlí. Ale ještě mocnější než samotná slova jsou knihy, v nichž tento zdroj síly čeká, až ho někdo využije. A přesně po tom touží lidé, kteří hledají Sefii – mladou dívku, jíž rodiče odkázali tajemnou knihu.

Sefia je odmalička na útěku. Od doby, kdy jejího otce zabili neznámí útočníci, je nucena spolu s tetou přežívat v divočině. Jenomže před osudem utéct nelze. A když tetu unesou neznámo kam, rozhodne se Sefia udělat všechno pro to, aby svou příbuznou zachránila. Nejprve ale musí zůstat ještě pár let ve vyhnanství, kde objeví největší kouzlo ze všech: čtení. Později zachrání vyzáblého kluka, jemuž je předurčeno stát se nejmocnějším dobyvatelem. Spolu se vydávají na nebezpečnou cestu, na jejímž konci čeká nejenom ubohá tetička, ale i odhalení děsivého tajemství Sefiiny rodiny.

Kniha, z níž si dívka po večerech čte, totiž skrývá moc k ovládnutí celého světa. A takové moci se jen těžko odolává. Naši hrdinové tak budou potřebovat velkou dávku odvahy a štěstí, aby se jim povedlo zachránit posledního člena Sefiiny rodiny před utrpením na neznámém místě. Zdá se, že oba dospívající uprchlíky čeká úkol, na který by si nejeden dospělý netroufl.

Traci Chee ve třech bodech

  1. Vystudovala literaturu a tvůrčí psaní na univerzitě v Santa Cruz.
  2. Debutovala románem Čtenářka, jejíž třetí pokračování by mělo zanedlouho vyjít v angličtině.
  3. V současné době žije v Kalifornii.

Čtenářka kombinuje klasické téma záchrany světa mládeží spolu s velmi zajímavým využitím magie. Opravdu nadaní jedinci jsou schopni za pomoci slov přečíst nejen minulost a nahlédnout do událostí příštích, ale dovedou se také ubránit takřka jakémukoli útoku. Proto je ostatně toto tajemství pečlivě střeženo. Naštěstí patří Sefia k těm úplně nejnadanějším čtenářům, a tak ji ani absence zkušeného učitele nezabrání v tom, aby začala svou moc využívat. Ani její společník ale není bezbranný. I když svého talentu stroje na zabíjení nevyužívá zrovna s nadšením, rozhodně mu to nebrání vrhnout se na každou hrozbu dřív, než Sefii někdo stihne ublížit.

Traci Chee se povedlo stvořit atraktivní fantasy pro mládež, kde se to legendami jenom hemží. Jen je škoda, že si nepohlídala značně kolísavé tempo vyprávění. Poměrně dlouho totiž trvá, než se hlavní hrdinka rozhoupe k pořádné akci. Čtenáře tak čeká dlouhá pasáž, kdy Sefia jen tak bloumá lesy a čte si. A najednou se z ničeho nic rozhodne, že nastal ten pravý čas na záchranu tety. V tu chvíli začne děj ubíhat vskutku sprinterským tempem.

Neškodilo by příběh začít v okamžiku, kdy je Sefia již dostatečně stará na všechna svá dobrodružství. Úvodní pasáž totiž v kontextu se zbytkem událostí působí nudně a nezajímavě. Přesto se autorce povedlo děj náležitě popostrčit kupředu a závěr slibuje, že rychlejší tempo se přenese i do pokračování. Čtenářka je relativně povedenou fantasy pro mladší publikum, kterému kromě poutavého vyprávění nabízí i velmi zdařilou grafickou úpravu.

  • Traci Chee: Čtenářka (Moře inkoustu a zlata 1)
  • Fragment, 2018
  • Překlad: Veronika Volhejnová
  • 448 stran, 349 Kč (v eshopu Fantasye již za 314 Kč)
8. dubna 2018, Tomáš R. Tokoš

Moře inkoustu a zlata 1 - Čtenářka

Moře inkoustu a zlata 1 - Čtenářka
Vložit do pytle na zboží  Koupit 349 Kč 314 Kč