Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Návrat domů komplikuje hrdinným obráncům lidstva mimozemská Blokáda i bezpáteřní intrikáni, Marko Kloos: Blokáda (První linie 3)

Kloos Marko: První linie 3 -  Blokáda

**Bojový koordinátor Grayson byl i s mnoha dřívějšími spolubojovníky převelen na vzdálenou mrazivou kolonii. Jakmile se jim dost netradičně podařilo vyřešit neadekvátní požadavky nadřízených, museli se postavit další výzvě. Tamní skromné zásoby stěží nasytí kolonisty a jistě nebudou stačit pro tisíce vojenských pozorovatelů i trosečníků. Neodvratný hladomor má jediné řešení – někdo se musí vydat skrz emzácké území pro pomoc. **

Milovníci kosmických letů, bojů s vražednými ufouny i vojenského drilu před nedávnem znovu potěšil nejnovější svazek akčního románového cyklu První linie. V tuzemsku zatím poslední vydaná kniha Marko Kloose opět zavede fanoušky military sci-fi do vzdálené budoucnosti, v níž to s lidstvem nevypadá příliš růžově. Třebaže kolonizovalo mnoho nových světů, potýká se s nedostatkem prostoru i surovin a navrch s mimozemskou invazí.

Bratrovražedný konflikt dvou nejmocnějších politických uskupení na Zemi (SAS a SRA) by proto konečně měl ustoupit podstatně aktuálnější hrozbě gigantických emzáků přezdívaných Dlouháni. Ti dobývají jednu pozemskou kolonii za druhou, vyhlazují tamní obyvatelstvo, přetvářejí světy k jejich obrazu a následně cestují k dalšímu chutnému soustu. Zdá se, že ani ve třetím dílu série nazvaném Blokáda jim lidstvo nedokáže účinně vzdorovat.

Téměř beznadějná výprava má rozmach, spád i lesk

Andrew Grayson (štábní seržant, mariňácký bojový koordinátor a vzbouřenec) se znovu ocitá v pěkné bryndě. Nejde ani tak o jeho budoucnost, kterou zahodil obranou kolonistů Nového Svalbardu před vlastními hlavouny i spolubojovníky, ale děsí jej hrozící konec tamních obyvatel. V porovnání s ním je útok dlouhánských lodí celkem pohoda. Když se jim totiž nedostane pomoci zvenčí, umřou hlady a odvážný lodník opět nehodlá stát mimo.

Přestože spojené síly ztroskotaných bojovníků SAS a SRA dokázaly, co se dosud velení Země nepodařilo (připsaly si několik vítězství nad obřími ufouny). Pár vítězných bitev však nezmění fakt, že cizáci dávají lidstvu pěkně na frak. Zmocnili se nespočtu jeho kolonií i Marsu a nezdá se, že by jim v dobytí Sluneční soustavy a Země dokázal kdokoli zabránit. Prvotřídní vesmírná loď s ještě speciálnějším osazenstvem jim alespoň pěkně zatápí a snad by dokázala ufounskou blokádu modré planety i překonat. Pokud by to byla jediná překážka…

Záchrana desetitisíců nemusí mít prioritu, když jde o spásu Země

Třetí díl nadupaného cyklu vesmírné science fiction nazvaného První linie svým ctitelům samozřejmě znovu přináší lákavou směs všech oblíbených ingrediencí, jež ze série činí zábavné a dynamické čtení. Čtenáři si užijí všechny očekávané barvité scény a obrazy z hlubin mrazivého kosmu, spektakulární bitvy Pozemšťanů s mimozemskými ničiteli či vražedné tanečky lidských soupeřů na pozadí jejich úpadku.

Na rozdíl od předchozích dílů se štábní seržant Andrew Grayson tentokrát na povrchu kteréhokoli vesmírného tělesa moc dlouho neohřeje. Skoro celý děj Blokády se odehrává v černočerném vakuu a sestává z velkolepých bojů lidí s Dlouhány samotnými či jejich semennými loděmi a je nejspíš lhostejné, zda se jedná o pozemní souboje kvůli záchraně civilistů nebo epické vesmírné střety a úniky Indianopolis.

Marko Kloos v pěti bodech

  1. Je nejvíce znám díky jeho debutové sérii vojenské a válečné science fiction První linie.
  2. Ta aktuálně čítá kromě Smlouvy na život, Evakuace (nominace na cenu Hugo 2015) a Blokády ještě Chains of Command, Field of Fire a Points of Impact.
  3. Dále napsal i Lucky Thirteen, Measures of Absolution, s Ivanem Brandomem komiks Frontlines: Requiem a krátké příběhy Ink and Blood nebo Cake from Mars.
  4. Také je členem společenství Divokých karet George R. R. Martina.
  5. Narodil se a vyrostl v Německu, nyní žije s manželkou i oběma dětmi v New Hampshire, kde je na místě zvaném Castle Frostbite hlídá smečka jezevčíků.

Autorovo sugestivní líčení beznadějných situací a bojů lidí, kteří bez výjimky čelí téměř neodvratnému konci, patrně většině čtenářů pokaždé zvýší pulz. I kdyby jim na celém chybujícím lidstvu nezáleželo, za napětí ctitelů Kloosových příběhů může fakt, že si charakterního potížistu Andrewa i jeho neohrožené přátele stihli oblíbit díky jejich šikovně rozehraným osudům a charakterům.

Kromě známých Graysonových kumpánů (seržantka Fallonová, konstábl Guest) do příběhu navíc vstupují i další uchazeči o čtenářské sympatie, již koordinátorovi leckdy zkomplikují život (Dimitrij). K obvyklému seržantovu nutkání zachránit ostatní se přidávají osobní trable (za pár týdnů se má na Zemi oženit) i s šibeničními lhůtami, takže na modrozelenou planetu evidentně musí. Otázkou zůstává, co na to Dlouháni.

Každá blokáda se dá překonat, s lidskou malostí je ale problém

Románová série Marko Kloose zůstává také v Blokádě stejně šťavnatým soustem pro všechny milovníky přímočaré vesmírné akce s pořádnou kadencí i ráží. V Andrewových peripetiích nejde o nic menšího než o záchranu lidstva a je třeba k nim tak přistupovat. Kromě neobtěžujícího patosu, sebeobětování, hrdinství či odhodlání se zde však čas od času najde také hlubší zamyšlení nad tragickou situací lidského rodu a důvody, jež k ní vedly.

Stejně tak se v příbězích objevují zmínky o Graysonově milované a jejich nejednoznačné budoucnosti, samozřejmě bez nepřípadného vzdychání, ukoptěné erotiky či vztahových problémů. Autor sice čerpá z mnoha již použitých námětových zdrojů, ale do svého cyklu vnáší tolik osobitosti, že podobnost s ostatními sériemi (Campbellova Ztracená flotila) cyklu spíše dodává sympatickou povědomost, než aby vadila.

Obdobně je tomu i s naturalisticky líčenými boji nebo s vojenskou terminologií, u nichž asi většinou laičtí fanoušci vesmírných dobrodružství či bojových akcí těžko dokáží určit, jak věrné jsou Kloosovy popisy výstroje, výzbroje, hierarchie nebo volacích frází a jak reálné jsou tyto vhledy do budoucnosti pozemských ozbrojených sil.

V každém případě to přispívá k uvěřitelnosti i dynamice vyprávění, a přestože by českému textu prospělo o maličko více péče (občasný výpadek slovosledu či tvarosloví), spolu s milými i zdrcujícími překvapeními a díky lákavě se naplňujícímu potenciálu napomáhá také k příjemnému čtenářskému zážitku. Skvělou zprávou pro ctitele První linie je, že se boj o Zemi slibně rozvíjí a v dalších svazcích je čeká nová záplava dech beroucí akce i nebezpečí v boji s Dlouhány nebo pozemskými dezertéry.

  • Marko Kloos: Blokáda (První linie 3)
  • FANTOM Print, 2018
  • překlad: Jakub Mařík
  • obálka: Chris McGrath
  • 288 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 209 Kč)
6. listopadu 2018, Olga Buriánková

První linie 3 - Blokáda

První linie 3 -  Blokáda
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 209 Kč