Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Návrat do muminího údolí, Amanda Li: Dobrodružství v muminím údolí

Li Amanda: Dobrodružství v muminím údolí

Tove Jansson byla finská švédsky píšící autorka, která se nejvíce proslavila knihami o Mumincích, kouzelných postavičkách, které připomínají malé bílé hrošíky. Své příběhy začala psát již v roce 1945 a vytvořila sérii knížek, které dělaly a dodnes dělají radost generacím dětí. Následně byly přeneseny na televizní obrazovky v různých obměnách. Nejnověji v seriálové adaptaci Údolí Muminků, které inspirovalo Amandu Li k vytvoření pohádkové knížky na její motivy. A je to publikace vskutku kouzelná.

Dobrodružství v muminím údolí přináší celkem 9 příběhů ze světa Muminího údolí, které na sebe v jistých detailech drobně navazují, spíše jde ale o jednotlivé historky z oblíbeného světa. Nachází se zde všechny hlavní postavy v titulní roli s Muminkem, jeho rodiči, slečnou Ferkou, hloubavým Šňupálkem a chytrou, ale občas trochu zákeřnou malou Miou. Té se věnuje hned první příběh s podtitulem Přichází malá Mia, který vysvětluje, jak se holčička stala součástí rodiny Muminků, a dala tak vzniknout postavě, jež svými občasnými záškodnickými kousky dodává ději potřebnou dynamiku.

Jarní písnička je zase krátký příběh o tom, jak Šňupálek díky roztomilému stvoření, Tydlitúovi, nakonec složil tradiční jarní písničku. Příběh Poslední drak patří k těm nejzábavnějším ve sbírce, protože do hry přináší nejen bájné stvoření draka, ale také vynáší na povrch důležitost opravdového přátelství. Bláznovství muminího léta staví hlavně na dramatičnosti a napětí, jelikož do muminího údolí přináší hrozbu povodně, s níž si malý hrdinové opět poradí po svém.

O tatínkově zálibě v divadle zase vypráví úsměvná povídka Zlatá pohádka, která do hry dostává oblíbený laskavý humor typický pro příběhy Tove Jansson. Ostrov hatifnatů a Šňupálek a hlídač parku představují dva příběhy věnované tajemným hatifnatům připomínajícím dlouhé, úzké tyčky bez úst s malýma rukama. Se zajímavou pointou přichází Obří ryba, která vlastně vůbec není o tom, o čem se zdá být. Sbírku uzavírá Noc Morany o asi nejpodivnějším tvorovi z celého Muminího univerza – Moraně.

Amanda Li v pěti bodech

  1. Amanda Li je autorka knih pro děti žijicí v Londýně.
  2. Než se vydala na dráhu spisovatelky, dělala ilustrátorku, učila děti a dospělé angličtinu ve Španělsku a následně se stala editorkou dětských knih.
  3. Primárně publikuje různá edukační leporela, knihy pomáhejícím dětem rozhodovat, kým by chtěly být, ale publikovala také knihy plné vtipů.
  4. Do světa Muminího údolí zavítala zatím celkem třikrát v knihách Welcome to Moominvalley (2020), More Adventures in Moominvalley (2020) a Dobrodružství v Muminím údolí (2019).
  5. Nyní pracuje primárně z domova, baví se samomluvou, navštěvuje svoji ledničku a snaží se udržet jakžtakž ve formě.

Dobrodružství v muminím údolí je primárně určeno pro dětské čtenáře, takže autorka tomu uzpůsobila nejen velikost písma a krátkost textů, ale neschází ani všudy přítomné ilustrace. Ty vychází primárně s 3D kresby seriálu Údolí Muminků, jež dodalo známým postavám nový, modernější vzhled. I přestože mohou působit místy až moc digitálně, stále jde o kouzelná, barevná vyobrazení, která jen zdůrazňují úžasnou míru imaginace, již Tove Jansson do svého světa s láskou promítla.

Přestože původní příběhy budou vždycky jenom jedny, dokázala Amanda Li navázat na dědictví Janssonové s úctou, kterou si zaslouží, ale zároveň jej přetavila do současné podoby. Což vlastně není vůbec špatně, protože si tyto kouzelné příběhy mohou užívat i dnešní děti a poselství Tove Jansson může být po téměř 76 letech od prvního vydání jejích knih předáváno dál. A to je rozhodně více než dobře.

27. října 2021, Adéla Košařová

Dobrodružství v muminím údolí

Dobrodružství v muminím údolí
Vložit do pytle na zboží  Koupit 349 Kč 314 Kč