Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Naučte se, jak někoho otrávit. Tenhle penzionát pro slečny je jiný, Gail Carrigerová: Etiketa a špionáž

Carrigerová Gail: Trochu jiný penzionát 1 - Etiketa a špionáž

Každá mladá dáma by se měla umět uklánět a nosit vybrané oblečení podle poslední módy. Penzionát mademoiselle Geraldiny by měl mladé dívky všechna pravidla etikety naučit. Je tu ale jeden problém. Pod kupou spodniček a pukrlat se skrývá něco daleko zajímavějšího – elitní špionská škola. Vítejte v době páry a průmyslu, vítejte v steampunkovém Londýně.

Sofronie Temmininicková vyrůstala ve stínu svých starších a dokonalejších sester. Na rozdíl od nich jí nikdy pravidla společenské etikety nezajímala – raději se proháněla po domě či zkoumala nejnovější technické vynálezy. Čeho je moc, je ale příliš. Rodiče Sofronii posílají na převýchovu do penzionátu mademoiselle Geraldiny, kde se z ní má stát skutečná dáma.

Realita je ale naprosto odlišná. Dívka se dostává do skrytého světa, kde se mimo pravidel uklánění a tance učí i nefalšovaná špionáž, práce s jedy a pravidla soubojů s nožem. Zvídavá Sofronie také přijde na kloub nebezpečnému tajemství, které číhá ukryté pod střechou penzionátu. Dokáže se vzpurná dívka postavit všem předsudkům a ukázat, že v ní přeci jen dřímá dáma, schopná pořádné akce?

Vítejte v době páry

Gail Carrigerová zasadila děj svého příběhu do steampunkové Anglie. Co to znamená v praxi? Světu vládne parní stroj a vše se točí kolem nových mechanických vynálezů. Ve společnosti je nutno dodržovat přísnou společenskou etiketu, která diktuje vše, na co si člověk může vzpomenout – od módy až po styl chůze. Nechybí ani nadpřirozené bytosti v podobě vlkodlaků a upírů, kteří zde vystupují spíše coby ochránci či profesoři.

Už na tomto uspořádání je vidět, že si autorka se svým světem velmi pěkně pohrála a vytvořila tak zajímavou kombinaci. Na českém knižním trhu v rámci steampunkové tematiky moc velkou konkurenci nemá, což dává čtenáři možnost proniknout do neprobádaných vod. Spisovatelka celou knihu uzpůsobila vyprávění hlavní hrdinky. Jelikož je Sofronii teprve 14 let, je jasné, že jí bude zajímat něco úplně jiného než skoro dospělou slečnu.

Ta, která se ničeho nebojí

Čtenáři se tak mohou těšit na vtipné a trefné vyprávění mladé nezkrotné slečny, která se nebojí vystoupit z řady a porušit pravidla. Mimo samotný popis výuky probíhající v penzionátu si Gail Carringerová připravila napínavou a akční zápletku, která potěší nejednoho milovníka knih, ve kterých se něco děje.

Gail Carrigerová v pěti bodech

  1. Pochází ze Spojených států amerických.
  2. Je velkou milovnicí bot a koček.
  3. Mimo Etiketu a špionáž napsala i sérii Parasol Protectorate, která Etiketě předchází.
  4. Od francouzských čtenářů obdržela cenu Prix Julia VerlangerS.
  5. Její série Parasol Protectorate vyšla i v podobě grafických románů.

Příjemným zpestřením jsou i malé detaily v podobě mechanických zvířat a pomocníků, kteří se v příběhu vyskytují. Malým bonusem je i grafické zpracování, na němž se grafici pěkně vyřádili.

Etiketa a špionáž je kniha, kterou ocení především milovníci vtipných a neotřelých příběhů s neobvyklou tématikou. Fanoušci steampunkového období si také rozhodně přijdou na své. Posledním lákadlem je nespoutaná hlavní hrdinka, jejíž příhody vás nikdy nepřestanou vyvádět z míry. Co víc si přát?

  • Gail Carrigerová: Etiketa a špionáž (Trochu jiný penzionát 1)
  • CooBoo, 2014
  • překlad: Pavla Kubešová
  • 286 stran, 269 Kč (v e-shopu Fantasye již za 242 Kč)
30. dubna 2014, Kateřina Kopišťová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Trochu jiný penzionát 1 - Etiketa a špionáž

Trochu jiný penzionát 1 - Etiketa a špionáž
269 Kč 242 Kč