Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Naruto 19: Legendární trojka opět pohromadě, Masaši Kišimoto: Naruto 19

Kišimoto Masaši: Naruto 19

Legendární trojka Skryté listové – společně spolu vyrůstali, učili se a bojovali, pak se však každý vydal svou cestou. Teď je načase, aby se znovu střetli a v ultimátním souboji se dokázali poprat se svou minulostí. Zdálo by se, že někdo tak maličký, jako je Naruto, do tohoto boje nemůže promluvit, jenže Naruto není jen tak někdo. A sázka ještě nebyla dořešena…

Naruto se s Džirájou vydává po stopách geniální medičky ze Skryté listové, aby ji společně dosadili na místo pátého Hokage. A Džirája věděl, co dělá, když s sebou na cestu vzal Naruta – zbrklého, prostořekého a často maličko natvrdlého kluka, který má tak nezdolnou sílu a odvahu, že se zapisuje hluboko do srdce každého, s nímž se setká. Princeznino srdce však v průběhu let utrpělo tolik ran, že možná zůstane zkamenělé navždy…

Naruto je celosvětový kult, který ovlivnil čtenáře mangy i diváky anime po celém světě. Podceňovaný kluk, kterého nikdo neměl rád, a kterému se všichni vysmívali, se rozhodl, že získá úctu ostatních tím, že jim dokáže svou cenu. Stane se Hokagem – vůdcem Skryté listové a ochráncem lidu – ale před sebou má ještě dlouhou cestu, protože na rozdíl od některých svých spolužáků, není génius. Právě naopak.

Cunade přišla o bratra a následně i o milého, pak se stáhla do ústraní a zanevřela na život nindži. Pak se však setkala s Narutem a vsadila se s ním o náhrdelník Hokageho. Nevěřila, že má tenhle skrček šanci splnit úkol a prokázat svoji cenu, ale to ještě Naruta neznala. Teď souhlasila, že se vrátí do Skryté listové vesnice, jenže ještě předtím se musí střetnout s dávným spolužákem a nynějším nepřítelem Konohy.

I Naruta čeká nepříjemné setkání se starým známým… protože špehové a lži jsou všude.

Masaši Kišimoto v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1974 v japonské prefektuře Okajama.
  2. Mangu tvořil už od střední školy, úspěchu ale dosáhl až v roce 1999 právě s Narutem.
  3. Vždy si přál vytvořit mangy z baseballového a mafiánského prostředí. Oboje si splnil one-shoty Bench (2010) a Mario (2013).
  4. Hlavní hrdina jeho mangy je pojmenován podle těstoviny z japonské polévky ramen.
  5. Kvůli kreslení zanedbával školu a na střední skončil jako druhý nejhorší ve svém ročníku.

Jako vždy se dílo Masaši Kišimota vyznačuje hlubokými charaktery a ponaučením, které čtenáři dokazuje, že pokud mu nechybí výdrž a velký sen, neexistuje nic, čeho by nemohl dosáhnout. Hlavní hrdina Naruto je tak podceňovaný, jak jen někdo může být, a zdá se, jako by neměl žádnou vrozenou schopnost a talent. Jenže má výdrž a díky ní už toho spoustu dokázal. Právě tato myšlenka je pravděpodobně tím největším tahákem celé mangy a ještě stále zdaleka neřekla poslední slovo. Krom toho tu jsou i vedlejší postavy, z nichž každá má jinou motivaci k boji, a tak je občas těžké nesoucítit se záporáky, kteří chytře kalkulují a jdou si pevně za svým.

Jednotlivé postavy jsou v černobílém komiksu dobře charakterově rozpoznatelné, takže se čtenář neztratí ani během bitev plných čáranic, mlhy, načrtnutých výbuchů či všudypřítomných „zvuků“ jako jsou třeba plac, bum nebo tlesk.

Co je asi největším záporem celého díla – a především pro toho, kdo zná Naruta jakožto mangu v originálním či anglickém znění – je překlad jmen, který je sice dokonale doslovný, takže každý čtenář bude vědět, jak se jaké slovo vyslovuje, ale v podstatě až komický. Cunade, Džirája, Oročimaru, Šizune, ale třeba i džijudžicu jsou slova, která by člověk takhle počeštěná raději snad ani nikdy spatřit nechtěl.

Jako vždy manga Naruto oplývá kvalitně zpracovanou kresbou, silným příběhem a poučením pro čtenáře. Přestože tento díl je jedním z „doplňků“ hlavní dějové linie, určitě patří mezi ty, které by neměly být opomenuty. Něčím navíc jsou pak i krátké kapitoly ze života autora a toho, čím musel projít na začátku své kariéry, aby se stal slavným mangakou. Společně se svým příběhem Masashi Kishimoto posílá svému čtenáři vzkaz: „Nikdy se nevzdávej!“

  • Masaši Kišimoto: Naruto 19
  • Crew, 2014
  • překlad: Jan Horgoš
  • 188 stran, 189 Kč (v e-shopu Fantasye již za 170 Kč)
1. listopadu 2014, Nela Libovická

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Naruto 19: Následnice

Naruto 19: Následnice
  229 Kč