Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Napálený druid je mrtev. Ať žije druid indiánský!, Kevin Hearne: Napálený (Kroniky železného druida 4)

Kevin Hearne - Napálený

Tak trochu pubertálně laděný humor urban fantasy série Kroniky železného druida už zaujal nejednoho českého čtenáře fantasy. Po delší odmlce se na pulty českých knihkupectví dostává i čtvrtý díl jeho dobrodružství a je to jízda stejně dobrá jako předtím, ne-li lepší.

Poslední zbývající druid na planetě Zemi Atticus O’Sullivan si to nedávnou válečnou výpravou do Ásgardu pohnojil u mnoha bohů, a tak musí na čas – ideálně na pár století – opět zmizet z povrchu zemského. A jak to udělat lépe, než nafingovat svou smrt. K tomu mu dopomůže indiánský duch Kojot, kterého mohou čeští čtenáři znát například z urban fantasy série o Mercy Thompsonové.

Jenže tenhle bůh je pěkný šprýmař, a tak si u něj bude muset Atticus svůj dluh pořádně odpracovat, pročež dojde i ve čtvrtém díle na mocnou magii i pořádné bitky s mečem. A to ani nemluvě o tom, že ne všichni bohové Attikovi jeho smrt skutečně uvěřili a že se možná blíží Ragnarök.

Nové místo, ještě lepší příběh

S nafingovanou smrtí a se změnou Attikova usedlého životního stylu na útěk musela série Kroniky železného druida změnit také lokaci, což jí neuvěřitelně prospělo. V první řadě se Atticus dostal do prostředí obývaného indiány, což autorovi umožnilo do dominantní keltské mytologie přimíchat také mýty amerických Navahů, které působí jako velmi zajímavé zpestření. Navíc se zdá, že do budoucna možná přibydou i prvky dalších náboženství a mytologických systémů. To všechno ovšem zároveň nebrání tomu, abychom se dozvěděli více i o Attikově vlastní druidské magii.

Nové prostředí také v druhé řadě Attikův příběh učinilo svým způsobem sevřenější a komornější, což hlavního hrdinu vybízí k jisté sebereflexi. Na povrch se tak dostávají Attikovy drsnější stránky a chvílemi skutečně vypadá na tisíciletého druida, jakým skutečně je. Dost výrazně působí například jeho vyprávění o dvousetletém manželství, které dopadlo… Dopadlo.

Kevin Hearne v pěti bodech

  1. Americký spisovatel fantasy, narodil se v roce 1970.
  2. Nyní žije v Tempe v Arizoně, kde se odehrává i série Kroniky železného druida.
  3. Psaní se začal věnovat během vysokoškolského studia pedagogiky, které dlouhá léta uplatňoval jako učitel středoškolské angličtiny.
  4. Debutoval na jaře 2011 knihou Prohnaný, již v těsném sledu následovaly knihy Prokletý a Praštěný. Celá série má mít až devět dílů.
  5. Odmala sbírá komiksy o superhrdinech a miluje Hvězdné války.

Komornější příběh rovněž znamená, že v něm dostanou mnohem větší roli než doposud jak Attikova učnice Granuaile, tak jeho pes Oberon. Jejich charaktery se tu krásně prokreslují a navíc jsou oba značným zdrojem humoru. Zatímco díky Granuaile text zhrubl o pár vulgarit (těžko říct, jestli to bylo skutečně třeba), díky Oberonovi si čtenáři mohou užít mnohem více hlášek a odkazů na popkulturu. Právě díky oběma zbývajícím hlavním postavám není příběh jen vážným vyprávěním – pokud by něco takového bylo pod taktovkou Kevina Hearneho vůbec možné – ale svěží humornou jízdou. Nemluvě o bohatém množství akčních pasáží, na které autor ani tentokrát nezapomněl a ve kterých budou Oberon a Granuaile také tu a tam hrát jistou roli.

Návykové čtivo

Napálený tak v mnoha směrech představuje značné zvýšení laťky u už tak vysoce kvalitní oddechové fantasy série. Větší množství vtipu a neodmyslitelná akce se výborně doplňují s pomalejšími retrospektivními a vysvětlovacími pasážemi, takže celek působí vyváženě a především návykově. Kromě samotného Kevina Hearneho je za to třeba složit hold i překladateli Romani Tilcerovi, bez něhož by řada momentů nebyla tak vtipná, jak má být.

  • Kevin Hearne: Napálený (Kroniky železného druida 4)
  • Laser-books, 2014
  • překlad: Roman Tilcer
  • obálka: Gene Molica
  • 316 stran, 295 Kč (v e-shopu Fantasye již za 266 Kč)
15. března 2015, Jan Nohovec

Diskuze k článku

recenze by potřebovala projít korekturou, ale jina...
ff - 15. 03. 2015 18:39

recenze by potřebovala projít korekturou, ale jinak supr!
Great Packing Machinery Site
FrankJScott - 09. 01. 2023 19:18

In response to the people asking about good quality packaging machinery, palettiseur automatique ontario, warranty on packaging machinery, machine d'emballage automatique québec, la bière a une durée de conservation plus longue, équipement d’encaissage, I highly recommend this updated automated packaging machinery tips or best us packaging machine manufacturer, tous les coûts associés à la machine d'emballage, packaging machine costs, budget case packing system, what is flexible packaging, vitesse des machines d'emballage, and don't forget this useful automated packaging machinery url on top of formation du personnel sur les machines d'emballage, automated machines, investir dans les machines d'emballage, emballages respectueux de l'environnement, automatisation encaissage brasserie, équipement emballage, and don't forget this great automated packaging machinery details which is also great. Also, have a look at this top rated automated packaging machinery advice as well as canned beers, machine d'emballage écologique québec, packaging line performance, robotized packing machine, endloaders, rôle de la conception d'emballages, alongside all this new automated packaging machinery url not to mention top loaders breweries, packaging industry, recyclable packaging, packaging innovations, food and beverage industry, machine emballage promotionnel québec, as well as new automated packaging machinery blog which is also worth a look. I also recommend this top automated packaging machinery details as well as emballages durables, height of beer can, speed packing brewery, machine d'emballage économique québec, flexible packaging machinery, environmentally friendly packaging, on top of this great automated packaging machinery site alongside all different sizes of cans, meilleures machines d'emballage, increased production speed, emballeuse canette bière, les canettes plutôt que les bouteilles, encaisseuse automatique québec, on top of top rated automated packaging machinery link as well as robotized packing line, machines d'emballage, toronto packaging manufacturer, emballages biodégradables, valeurs du marché des canettes en aluminium, machine d'emballage flexible, which is also great. Finally, have a look at this updated automated packaging machinery details with tous les coûts associés à la machine d'emballage, ligne d'emballage, machine d’encaissage brasserie, best us packaging machine manufacturer, encaisseuse automatique toronto, automatiser votre processus d'emballage, for good measure. Check more @ Excellent Yak or Merino Wool Tips 2ad162c

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Kroniky železného druida 4 - Napálený

Kroniky železného druida 4 - Napálený
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč