Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Námořní výprava za pokladem se bez pirátů neobejde , Xavier Dorison, Mathieu Lauffray: Dlouhý John Silver 1+2 (Modrá Crew 6)

Mathieu Lauffray a Xavier Dorison: Modrá Crew 6: Dlouhý John Silver 1+2

Na první pohled vypadá jejich plachetnice jako kterákoliv jiná loď, na níž se po světových mořích plaví spořádaní kupci i po slávě toužící objevitelé, jen na stěžni se ve větru zpravidla třepotá vlajka s lebkou a zkříženými hnáty. Piráti, vděční hrdinové dobrodružných historických filmů i románů, na stránky komiksu nepronikají zas až tak často. Každé příležitosti je tudíž třeba si vážit. Nedávno jednu tuzemským čtenářům nabídlo nakladatelství Crew v rámci komiksového čtvrtletníku Modrá Crew.

Nikomu ze čtenářů jistě není třeba připomínat jeden z největších pirátských hitů posledních let, filmovou sérii Piráti z Karibiku s Johnnym Deppem v hlavní roli. Eskapády kapitána Jacka Sparrowa vynesly filmovému studiu Walta Disneyho milionové zisky, a tak není divu, že se v budoucnu nejspíš dočkáme minimálně ještě šestého dílu.

Sparrow však zdaleka není jediným oblíbeným antihrdinou mezi námořními lupiči. Už dlouho před ním se o přízeň čtenářů a diváků s úspěchem ucházeli kupříkladu Sandokan či Černý korzár. A historie jde ještě dál. Mnohé zavedené představy o pirátech jakož i oblíbené dějové prvky čerpají z jediné knihy, dobrodružného románu Ostrov pokladů (1883) Roberta Louise Stevensona. K odkazu skotského prozaika se v nejužším možném slova smyslu navrátili i tvůrci komiksu Dlouhý John Silver.

Komiksový sequel

Právě od Roberta Louise Stevensona si totiž scenárista Xavier Dorison a kreslíř Mathieu Lauffray vypůjčili titulní postavu svého komiksu, intrikánského lodního kuchaře s dřevěnou nohou Johna Silvera, jemuž přátelé neřeknou jinak než Dlouhý John. Francouzský grafický román, jenž rozdělen na dva svazky vychází coby šesté a sedmé číslo obnovené komiksové řady Modrá Crew, by tak bylo možné číst jako volné pokračování Stevensonovy klasiky, její zevrubná znalost ale k pochopení děje není potřeba. Ostatně některé dějové prvky, které Dorison s Lauffrayem do komiksu zapracovali, dnes patří k pirátskému kánonu.

Xavier Dorison a Mathieu Lauffray v pěti bodech:

  1. Mathieu Lauffray a Xavier Dorison jsou francouzští komiksoví tvůrci střední generace.
  2. Xaviera Dorisona vystřelil mezi komiksovou špičku scénář k historickému komiksu Třetí zákon, jehož první svazky z konce 90. let nedávno vyšly v rámci znovuzrozené časopisecké řady Modrá Crew.
  3. V posledních letech si vysloužil obdiv čtenářů i kritiky Dorisonův western komiks Undertaker, jehož svérázným hrdinou je funebrák.
  4. Mathieu Lauffray si za hranicemi udělal jméno mj. coby autor obálek pro komiksovou sérii Star Wars, nakoukl ale též mezi tvůrce počítačových her a filmaře.
  5. Než se sešli nad příběhem Dlouhého Johna Silvera, pracovali společně na komiksu Prophet (Prorok).

Kupříkladu si lze jen těžko představit pirátský příběh, v němž by se posádka nehnala za ukrytým pokladem. I v Dlouhém Johnu Silverovi, zasazeném do roku 1785, figuruje mapa k pokladu. Konkrétně jde o náčrtek cesty ústím Amazonky až do hlubin jihoamerické džungle, v níž se údajně skrývá bájné Eldorado – indiánské město Guyanacapac. Ctižádostivý lord Hastings po letech marného hledání podle všeho ztracené město skutečně objevil a ihned vyslal vzkaz příbuzným. Jeho bratr Edward neváhá ani minutu, rozprodá rodinný majetek a na palubě Neptuna vyrazí z Británie bratrovi na pomoc. Netuší však, že Hastingsova svůdná žena Vivian i nevypočitatelný námořník Dlouhý John Silver mají o průběhu a výsledku výpravy poněkud odlišné představy.

Piráti na palubě

První dva sešity čtyřdílné minisérie uvádějí čtenáře do děje, rozmísťují jednotlivé postavy po lodní palubě a zakreslují jejich vzájemné vztahy. Pokryta je přitom celá škála od nevraživosti ponižované služebné až po partnerství stvrzené tajným paktem. Vzhledem k tomu, že autoři zvolili perspektivu lehce sympatizující s piráty a jejich spojenci, dojde i na vymezení pirátské morálky, aby čtenář mohl se ziskuchtivými antihrdiny alespoň trochu sympatizovat. Ostatně jednotlivé postavy si nemají moc co vyčítat. Každá jedná sama za sebe, opojena vidinou bohatství i touhou po dobrodružství.

Samotný scénář sází na přímočarost a zpravidla zavedené stereotypy, současně ale nabízí několik minipříběhů a osobních dilemat, což ústřední dějovou linku vhodně obohacuje. Čtenářova zvědavost se tak nezaobírá pouze tím, jakým směrem se výprava ubírá, ale soustředí se i na boj jednotlivých postav s jejich vnitřními démony a utajovanými starostmi. Úvodní pozvolné tempo vyprávění obšírnějšímu pojetí příběhu vyloženě nahrává, a tak by nikoho nemělo zaskočit, že postavy zprvu intrikují v honosných saloncích, případně zaplivaných krčmách, a na širé moře vyplouvají až na posledních panelech prvního sešitu.

Co říct závěrem? První dva díly Dlouhého Johna Silvera nabízejí slušný historický komiks v sympatických dobových kulisách. Pomalejší úvodní tempo možná méně trpělivé čtenáře poněkud znervózní, svědčí však o tom, že se tvůrci nepokoušeli jen horkou jehlou sešít prvoplánový dobrodružný příběh, ale chtěli postavám vepsat do životopisů dodatečnou motivaci, případně další rozměr. Pirátská minisérie z dílny oslavovaných Francouzů Xaviera Dorisona a Mathieua Lauffraye se tak zatím tváří víc než slibně, její kvality však ještě musí potvrdit navazující díl.

  • Xavier Dorison, Mathieu Lauffray: Dlouhý John Silver 1+2 (Modrá Crew 6)
  • Crew, 2018
  • Překlad: Richard Podaný
  • Autor obálky: Mathieu Lauffray
  • 112 stran, 249 Kč (v e-shopu Fantasye již za 224 Kč)
19. června 2018, Jakub Ehrenberger

Modrá Crew 6: Dlouhý John Silver 1+2

Modrá Crew 6: Dlouhý John Silver 1+2
Vložit do pytle na zboží  Koupit 249 Kč 224 Kč