Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Nahraný druid Atticus O’Sullivan je zpátky, s učnicí i irským vlkodavem, Kevin Hearne: Nahraný (Kroniky Železného druida 5)

Hearne Kevin: Kroniky železného druida 05 - Nahraný

K tomu, abychom si mohli přečíst pokračování série o Železném druidovi, muselo uběhnout hodně vody a jeho tuzemské nakladatelství se muselo dokonce znovuzrodit z popela. Přesto tu Nahraný konečně je, a to stejně dobrý jako obvykle. Nastal čas na trochu boje s mečem a čarovnou holí.

Naštěstí pro nás uplynulo dost vody i ve světě Attika O’Sullivana, a tak se s ním a jeho učednicí Granuaile setkáváme po celých dvanácti letech podle vnitřní chronologie. Během nich bystrá dívka procházela drsným tréninkem, aby mohla sama získat svoje druidovské ostruhy a začít se starat o naši planetu jako o svou zahradu. Problém je v tom, že závěrečným hřebem programu je tříměsíční rituál, během nějž má být Granuaile svázána s Gaiou, což se projeví formou složitě vzorovaných tetování, která již známe od Attika a jeho rajcovních zpodobnění na obálkách knižní série.

Pohodu poklidného tréninku a příprav na rituál však skrývající se dvojici, jež před dvanácti lety nafingovala svou smrt, nenadále vyruší slovanský bůh Perun. Prchá totiž před následky nákazy způsobené svým skandinávským kolegou Lokim, protože ten vtrhl do severské sféry a hodlá spustit Ragnarok.

Více hrdinů, víc zábavy

Navzdory dlouhému čekání na nový díl si čtenáři na základní informace o jednotlivých postavách vzpomenou docela rychle, a tak se již po chvíli mohou nechat unášet svižným dějem nejnovějšího českého překladu Kevina Hearneho. I tentokrát ubíhá všechno jak po másle, většinou v rytmu práce na rituálu, vyrušení a akce, další práce na rituálu, další akce a tak dále. V této fázi ságy začíná být toto schéma trochu ohrané, svižnost a vtip amerického autora však čtenářům zabrání, aby se začali kdykoli nudit. Drobným ozvláštněním navíc je i milostná linka, která se po dlouhém váhání rozvine mezi oběma hlavními hrdiny, tedy něco, co už fanoušci také nějaký ten pátek vyhlíželi.

Kevin Hearne v pěti bodech

  1. Americký spisovatel fantasy, narodil se v roce 1970. Odmala sbírá komiksy o superhrdinech a miluje Hvězdné války.
  2. Nyní žije v Tempe v Arizoně, kde se odehrávají i první díly série Kroniky železného druida.
  3. Psaní se začal věnovat během vysokoškolského studia pedagogiky, které dlouhá léta uplatňoval jako učitel středoškolské angličtiny.
  4. Debutoval na jaře 2011 knihou Prohnaný, již v těsném sledu následovaly knihy Prokletý a Praštěný. Celá série má devět dílů, poslední vyšel v originále v roce 2018.
  5. Kromě železného druida autor rozepsal i novou sérii z žánru epické fantasy, jejíž první díl Útok obrů vyšel už i česky.

Jedním z taháků nové knihy je i sázka na větší zapojení druidova glosujícího domácího mazlíčka Oberona a také samotné Granuaile, která též nemusí chodit pro vtip daleko. Místo osamělého druida tu akčními i politickými pasážemi provází čtenáře hned několik hrdinů, a tak je děj o něco pestřejší. Ostatně i božskými (přátelskými i nepřátelskými) postavami se nová kniha jen hemží, od keltských a slovanských, přes ty severské až po starověké Řecko a Řím – o nouzi plnou vyprázdněných kapitol tedy rozhodně nepůjde.

Ideální k vodě

Série Kroniky Železného druida je sama o sobě výborné čtení obzvlášť na letní lenošení někde u vody, a její pátý díl s podtitulem Nahraný představuje její více než šmrncovní pokračování. Závěr Nahraného, kdy nabušení druidi porazí ve dvou lidech jednoho z nepřátel, jako kdyby se nechumelilo a nebáli se ho i mnozí bohové, sice působí poněkud nedomyšleně, následující díly však potvrdí, jak si to autor skutečně představoval. Důležité je na pátém díle i to, že se konečně dozvíme pár střípků o hlavní dějové linii celé série, do budoucna se tedy ještě bude na co těšit. Tak pudlicím a elementálům zdar.

  • Kevin Hearne: Nahraný (Kroniky Železného druida 5)
  • Laser, 2019
  • překlad: Roman Tilcer
  • obálka: Gene Molica
  • 304 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
22. srpna 2019, Jan Nohovec

Kroniky železného druida 05 - Nahraný

Kroniky železného druida 05 - Nahraný
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč