Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Nadpozemská krása až za hrob, Džundži Itó: Tomie

big_tomie-Byp-499106

Mistr japonské hororové klasiky Džundži Itó se vrací na pulty českých knihkupectví již počtvrté. Po zmutovaných rybách, balóncích a znepokojivých spirálách se čtenáři dočkají sbírky povídek o autorově nejznámější femme fatale – Tomii. Svůdná kráska dokáže zamotat hlavu úplně každému. Bohužel to pro ni neskončí vždy úplně nejlépe…

Dokáže zamotat hlavu každému muži či ženě. Je nadpozemsky krásná a moc dobře to ví. Je mistryní v manipulaci. Probouzí ve svých ctitelích jen to nejhorší. Pokud se dostanete do jejích spárů, není cesty ven. Budete ji chtít pouze pro sebe. A nakonec se jí budete chtít zbavit. Bohužel je to prakticky nemožné. Ona, Tomie, nikdy nezmizí…

Řada příběhů, které se sebou na první pohled vzájemně vůbec nesouvisí. Mají však něco společného, a to mladou femme fatale Tomii, která většinou skončí rozsekaná na několik kusů. Doslova. Nikdo neví, jak se jí zbavit. A co když se na místě objeví hned několik Tomií? Co pak? Není před ní úniku. Jste připraveni na horor v tom pravém smyslu?

Mistr hororu je zpět

Nakladatelství CREW nedávno přišlo s titulem, na který jistě všichni fanoušci manga hororu velmi netrpělivě čekali. Českého překladu se konečně dostala i prvotina japonského mistra hororu, Džundžiho Itá. Jedná se samozřejmě o Tomii, která vyšla v češtině ve velmi umně provedeném omnibusu. Čtenáři si tak mají možnost užít kompletní příběh v jednom svazku, což je velmi příhodné. I přes větší počet stran a větší formát se totiž manga čte velmi dobře.

Džundži Itó v pěti bodech

  1. Narodil se v prefektuře Gifu v Japonsku.
  2. Původně pracoval jako zubní technik a kreslení mangy bylo pouze jeho koníčkem.
  3. Jedním z jeho největších zdrojů inspirace, které ovlivnily jeho tvorbu, je H.P. Lovecraft.
  4. Spousta jeho děl byla i zfilmována (Tomie, Spirála a další).
  5. Itó původně spolupracoval s Del Torem na video hře Silent Hills, nakonec z toho ale sešlo.

Sbírka obsahuje celou řadu příběhů – některé na sebe navazují, některé se sebou nesouvisí. Přesto je však spojuje překrásná Tomie. Autor přišel s tím nejlepším, co ve své tvorbě mohl nabídnout. Psychologický horor, znepokojivé scenérie a brutalita, která nemá obdoby. Tedy nic pro slabší povahy. Čtenáře tak čeká spousta krve, useknutých končetin a mnoho dalšího. Jsou zde i náznaky kanibalismu. Itó tak dokázal spojit psychologický teror s nekonečnou krutostí – ideální kombinace, která přináší neskutečný zážitek.

Femme fatale

Hororové atmosféře napomáhá i autorova osobitá kresba, která je zcela nezaměnitelná a originální. V černobílých panelech dokázal skrze své postavy vyjádřit horor, s kterým se potýkají. Středobodem celého příběhu je bezpochyby Tomie – přízračná kráska, o jejíž minulosti a schopnostech se čtenář postupně dovídá. I tak je její existence ale záhadou. Její charakter je neskutečně fascinující, a to nejen proto, že se chová jako jakási sukuba, která okouzluje lidi okolo sebe a využívá je k vlastním cílům.

Čtenáři měli možnost se s Tomií seznámit již v povídce Malíř, která byla součástí sbírky Balónky oběšenců, která v českém překladu vyšla již dříve. Dva příběhy byly také zanimované v anime Junji Ito Collection. V Japonsku se fanoušci dokonce dočkali i filmové série. Šarm a kouzlo krásných žen lákalo lidstvo již od nepaměti. Možná právě proto se Tomie setkala po vydání s takovým úspěchem, a to jak v Japonsku, tak i v zahraničí. Nelze tedy víc než doufat, že okouzlí i české čtenáře, aby v budoucnu mohla v České republice vyjít i autorova další díla.

Tomie by mohla zaujmout každého, kdo hledá zajímavý hororový příběh s originální a osobitou kresbou, nefiltrovaným násilím a překrásnou ženou, kterou každý miluje až za hrob.

  • Džundži Itó: Tomie
  • Nakladatelství CREW, 2022
  • překlad: Anna Křivánková
  • obálka: Džundži Itó
  • 748 stran, 899 Kč (v e-shopu Fantasye již za 809 Kč)
11. září 2022, Kateřina Kopišťová

Tomie

Tomie
Vložit do pytle na zboží  Koupit 899 Kč 809 Kč