Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Na vlnách rebelie, Sara Raaschová: Rebelové vln

Raaschová Sara: Rebelové vln 01

Spisovatelka Sara Raaschová si v České republice vytvořila poměrně slušnou fanouškovskou základnu poté, co se objevila na letošním knižním festivalu Humbook v Praze. Čtenářům přiblížila svou sérii Sníh nebo popel a došlo i na křest novinky Rebelové vln. Charismatická Raaschová si získala fanoušky především svým vystupováním a nakažlivou veselou náladou. Oproti tomu její knižní série byla přijata spíše vlažně. Svezou se Rebelové na stejné vlně, nebo zamíří výš?

Revoluce potřebuje statečné a přičinlivé vojáky, kteří se nebojí dát všanc vlastní bezpečí, aby pomohli lepším zítřkům. Adeluna byla již od útlého věku vedena k tomu, aby pomohla získat zpět svobodu ostrova, který kdysi uzurpoval a prohlásil za svou kolonii církevní Argrid. Napříč celým územím ostrova se dají najít různorodé rostliny, které při správném zpracování dokážou divy. Byliny mají jedovaté, hořlavé, léčivé a psychotropní účinky. Pro Argriďany je rostlinná magie kacířství, které musí být vymýceno a terorizování obyvatel ostrova bylo na denním pořádku. Naštěstí byl Argrid poražen, fanatismu učiněno zadost a v přípravě je mírová smlouva.

Na ostrově stále však bují intriky a pletichy, těsně před podpisem zmizí argridský posel a vina je hozena na piráta Vexe, který si falešné obvinění nenechá líbit. Adeluna uzavře spojenectví s mladým pirátem a společně pátrají po pravém viníkovi, který za únosem stojí. Stabilita křehkého míru mezi piráty z ostrova Loray, jeho obyvateli a Argridem závisí na nalezení pohřešovaného Argriďana. Mezitím stranou mimo dění dostává Benat, syn krále Argridu, zvláštní úkol. S pomocí nenáviděných rostlin má přijít na lék, který by vyléčil zákeřnou nemoc třesavku, jež zmítá ostrovem.

Rebelové vln jsou prvním dílem již druhé knižní série, která Saře Raaschové vychází v České republice. Trilogie Sníh nebo popel byla prvotinou autorky a obsahovala řadu nešvarů spisovatelských začátků. Nabízí se otázka – bude pirátská série o ostrově plném magických rostlin trpět stejnými nedostatky jako knižní debut, nebo pomyslná dvojka překročí nastavenou laťku kvality a vyhoupne se výš?

Sara Raasch v pěti bodech

  1. Již v pěti letech naprosto věděla, že je předurčena k tomu, aby se stala spisovatelkou.
  2. Kromě toho je to talentovaná výtvarnice.
  3. Patří mezi nadšené fanoušky Assassin’s Creed.
  4. Českou republiku navštívila poprvé v rámci Humbook festu.
  5. Narodila se roku 1989 v Ohiu v USA.

V celkovém souhrnu je vidět rozdíl ve stylu a kvalitě psaní. Příběh má důsledněji propracovaný děj, více propracované postavy a kniha působí dospěleji. Střídají se pohledy tří hlavních hrdinů Lu, Benata a Vexe, jejichž dějové linky se klasicky v určité části protnou. Adeluna, neboli Lu, je silnou hrdinkou, která není žádná plačka. Vládne odvahou, důvtipem a má srdce patriota. Není těžké si ji oblíbit díky logickému uvažování a silnému charakteru. Vex je typický šarmantní, drzý a záhadný pirátský mladík, který do vínku dostal charisma hodné kultovního piráta Jacka z filmových pláten. Menším kamenem úrazu je Benat, který je oproti předchozím postavám téměř plochý a představuje jakousi hluchou výplň místa na papíře.

Série Sníh nebo popel a Rebelové mají některé společné prvky. Autorka s oblibou začíná knihu podrobnostmi o historii daného prostředí. Pro začátek je však informací přespříliš a čtenář by se snadno mohl ztratit. Obě knihy obsahují poměrně okatou snahu o překvapivý zvrat, který v Rebelech není naštěstí tolik předvídatelný, jak je tomu ve Sněhu. Nezbytnou součástí je již klasický cliffhanger, jenž knihu utne v nejnapínavější části. Závěrem se dá shrnout, že kniha přináší neotřelé pirátské téma a ačkoli má své mouchy, nedá se jí upřít čtivost a spád, což z ní činí příjemnou oddechovku pro dlouhé večery.

  • Sara Raaschová: Rebelové vln
  • CooBoo, 2018
  • Překlad: Zdeněk Uherčík
  • Obálka: Jeff Huang
  • 336 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
10. prosince 2018, Lýdie Hochmanová

Rebelové vln 01

Rebelové vln 01
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč