Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Na konci vesmíru začíná ten pravý masakr, Kristýna Sněgoňová: Na konci vesmíru (Legie 09)

na konci vesmiru

Kapitán Moravec a jeho posádka se postarali o značné posílení mezihvězdné armády, která se chystá konečně uskutečnit výrazný úder na říši enlilů. Ve vesmíru mají však slovo i daleko starší rasy jako například ta, jíž parta pozemských odbojářů vděčí za své slovutné mezihvězdné plavidlo. Rozhodnutí vyhovět jí přivede pozemské odbojáře do dosud nejvzdálenějších hlubin vesmíru a donutí je ke konfrontaci s jedním z největších přirozených nepřátel člověka.

Na začátku dalšího dobrodružství hrdinů série Legie se na scénu opět vracejí rutašové. Před časem jim přestala podávat hlášení důležitá výzkumná stanice na vzdálené planetě, a tak požádají Moravce, aby zjistil, co se stalo. Tím se odstartuje půl roku dlouhá plavba, následovaná čirým bojem o přežití.

Během střídání autorů rozrůstající se české space opery platilo, že se František Kotleta ukázal být lepším autorem, když šlo o to napsat dlouhou akční scénu, nebo když bylo namístě vtipné glosování, zatímco Kristýna Sněgoňová zase uměla sugestivněji čtenáři přiblížit exotické mimozemské světy. Svazek s titulem Na konci vesmíru však představuje vítané osvěžení přinášející uspokojivé zastoupení všech těchto prvků.

Jak se dá u tohoto formátu čekat, autorka se příliš nesnaží prokreslit samotné předlouhé putování, ale před začátkem dramatické části děje dokáže především čtenáře bavit. Za všechno může mluvit například moment, kdy naši hrdinové zjistí, že na základě jejich dobrodružství vytvořili mimozemšťané komiks, jenž není tak úplně věrný skutečnosti. Na několik stránek z něj se můžeme podívat i v závěrečné příloze.

Jakmile se však ústřední parta dostane na planetu určení, vtáhne Sněgoňová čtenáře do dobrodružství, které mu až do konce nedovolí vydechnout. Dočká se pozoruhodné záhady doplněné o výraznou referenci na jistý slavný sci-fi seriál. Jeden druh napětí střídá druhým, především díky všudypřítomnému dramatickému akčnímu střetu. Autorka do příběhu zapracovává nápaditého protivníka, a kniha navíc šikovně prezentuje řeč těchto nových nepřátel, jemuž má čtenář šanci rozumět, ale samotné postavy nikoli.

Celkově se v případě Na konci vesmíru podařilo jednoduchými prostředky vytvořit krátký, avšak nepřehlédnutelný horor. Doufejme, že nás se stejným zápalem příště přenese František Kotleta doprostřed válečné vřavy.

  • Kristýna Sněgoňová: Na konci vesmíru (Legie 09)
  • Epocha, 2023
  • Obálka: Jiří Arbe Miňovský
  • 376 stran, 359 Kč (v e-shopu Fantasye již za 323 Kč)
8. července, Jiří Kábrt

Legie 09 - Na konci vesmíru

Legie 09 - Na konci vesmíru
Vložit do pytle na zboží  Koupit 359 Kč 323 Kč