Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Myke Cole zavádí čtenáře až na Kontrolní bod, Myke Cole: Kontrolní bod (Stínové operace 1)

Cole Myke: Stinové operace 1 - Kontrolní bod

Život vojáka není jednoduchý. Chce to cvik a dril. Sem tam se nechat pořádně seřvat. Tu a tam někomu nakopat pořádně zadek. Porochnit se v krvi. A tak pořád dokola. Holt profese vojáků není pro slabé nátury. A když se vám to nelíbí? Máte prostě smůlu.

Své by jistě mohl vyprávět i autor Kontrolního bodu Myke Cole. Tento americký voják účastnící se tří misí v Iráku má bohaté zkušenosti z pole, které se v dlouhých chvílích rozhodl zúročit při psaní svého debutového románu právě z prostředí mariňáků a speciálních jednotek. Ovšem aby to nebylo tak nudné, přimíchal trošku té magické polívčičky, takže si budete místy říkat, že je to jako Černý jestřáb sestřelen, akorát vychrtlé Somálce tentokrát nahradili X-meni.

A že to bude jízda, na to vemte jed. Oscar Britton, dříve ukázkový nadporučík americké armády, není nijak nadšený ze svých nově nabitých schopností. O to víc, že portomancie se řadí mezi zakázaná umění. Magie ho z minuty na minutu proměnila z muže sloužícího své vlasti na štvance na útěku před Jednotkami nadpřirozených operací (JNO) a smrtí. Druhá šance, která se mu naskytne, sice není nic, co by si zasloužilo ohňostroj, ale pořád lepší než hnít pod drnem a nechat se ožírat červy. A pořádná akce s příměsí magie nakonec nemusí být tak špatná zkušenost.

Po prvotním úprku, kdy se Oscar ocitá na hraně zákona a akce střídá akci, by se mohlo zdát, že na čtenáře čeká masakr s hektolitry krve prosycený vůní magie. Naštěstí autor trochu zapřemýšlel a nepřinesl nicneříkající mlátičku ve stylu Mortal Kombat. Rozhodl se zapracovat i na zápletce, a tak se čtenáři ocitají na přísně utajené základně JNO v paralelním světě, kde by se Oscar měl naučit zacházet se svými nově nabytými schopnostmi. Přece jen se jedná o první díl chystané série, a tak čtenářům vůbec neuškodí alespoň malé seznámení s prostředím, ve kterém se budou hrdinové pohybovat. A právě výcvikový tábor s potyčkami, kterými Oscar projde, slibuje, že v dalších dílech by autor mohl nasadit vyšší obrátky a nabídnout pořádnou akci.

Autorovy zkušenosti z bojových akcí se nezapřou a některé scény z Kontrolního bodu by dokázaly udělat čáru přes rozpočet i ostříleným filmařům z Hollywoodu. Právě vykreslení bitev a jednotlivých potyček jsou hlavní devizou knihy. Autor v nich dokáže čtenáře naprosto vtáhnout do děje. A právě zde je vidět, že ne nadarmo je držitelem ceny „Spisovatelé budoucnosti“.

Myke Cole v pěti bodech

  1. Profesionální voják.
  2. Zaměřuje se na žánr military fantasy.
  3. Debutoval románem Kontrolní bod.
  4. Držitel ceny Spisovatelé budoucnosti.
  5. Zkušený povídkář a pravověrný geek.

Kdo ovšem čeká složitější zápletku, popřípadě více vykreslené charaktery, bude možná trochu zklamán. Autor se to snaží alespoň částečně vynahradit právě na postavě Oscara Brittona. Jeho vnitřní boj mezi naprosto poslušným vojákem konajícím službu své vlasti a rebelem odmítajícím snášet buzeraci nadřízených z JNO mu přece jen dodává lidštější podobu. A pomáhá se čtenáři přiblížit k tomuto nadpřirozenými silami obdařenému vojákovi.

A ať už to autor zamýšlel nebo ne, můžeme z Kontrolního bodu vycítit jistou paralelu s americkou válkou proti terorismu. Coleovi nelze upřít jednu věc. A tou je, že i když je Kontrolní bod jeho debutovým dílkem, zpracoval ho s precizností zkušeného autora, který snoubí akci, krev a zábavu přesně v takové míře, jakou čtenář očekává. Pokud jste fanoušky tohoto žánru, série Stínové operace vás stoprocentně pobaví, protože splňuje přesně to, co se od ní očekává, a to je pořádná porce akce a zábavy.

  • Myke Cole: Kontrolní bod (Stínové operace 1)
  • FANTOM print, 2013
  • překlad: Petra Kubašková
  • obálka: Michael Komarck
  • 304 stran, 249 Kč (v e-shopu Fantasye již za 224 Kč)
13. července 2013, Petr Čapek

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Stínové operace 1 - Kontrolní bod

Stínové operace 1 - Kontrolní bod
Vložit do pytle na zboží  Koupit 249 Kč 174 Kč