Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Může robot nahradit člověka?, Kazuo Ishiguro: Klára a Slunce

Ishiguro: Klára a Slunce

Retrospektivní vyprávění neobyčejné, a přitom běžné robotky, která dostala náročný úkol. Science fiction proložené společenskými otázkami, stejně tak jako skvělým citem pro jazyk… To všechno je román Klára a Slunce.

Ocitáme se v mysli hlavní postavy robotky Kláry. Sledujeme s ní její první poznatky o světě a všímáme si její neobyčejné zvědavosti spočívající v touze po poznání na základě pozorování, která převyšuje standardní pozorovací smysly jí podobných strojů. Dozvídáme se, že stojí ve specializovaném obchodě s jí podobnými humanoidy, kterým se říká úpéčka. Společně s nimi čeká, až si ji někdo koupí a ona bude moct začít žít opravdový život. Život stroje určeného jako pomocníka do domácnosti, a to nejen na pomoc faktickou, ale především emocionální a… zkrátka přátelskou tam, kde lidé nemají čas. Nakonec si Kláru v obchodě vybere holčička jménem Josie. Kláře neujde její šouravý krok, vyhublé tělo ani tvář značící vysílení. Tady budou její pomoc potřebovat…

Autor nás použitým jazykem šikovně provádí útrobami myšlenkového centra svého androida. Jeho vyprávění se totiž pohybuje na hranici mezi lidskostí a strojovostí, a to s obdivuhodným talentem, důsledností a citem pro použitý jazyk Ishigurovi vlastním. Na tomto místě je též nutné vyzvednout překladatelku Alenu Dvořákovou, jež odvedla vynikající práci.

Kazuo Ishiguro v pěti bodech

  1. Britský spisovatel s Japonskými kořeny.
  2. Narozen v roce 1954 v Japonském Nagasaki, od šesti let žije ve Velké Británii.
  3. Vystudoval anglickou literaturu a absolvoval kurs tvůrčího psaní na University of East Anglia.
  4. První knihu vydal v roce 1982, a to pod názvem Vybledlá krajina s kopci.
  5. V roce 2017 dostal Nobelovu cenu za literaturu.

Určitou (cílenou) strojovost vyprávění autor vyvažuje tím, že se v knize nenachází dlouhé informativní pasáže, které by přiblížily knižní svět. Téměř nic zde není řečeno přímo, a čtenář si tak musí z textu základní zákonitosti domýšlet a odvodit si je z Klářina leckdy mírně zkresleného pozorování. Je třeba říci, že to vůbec není na škodu. Autor se totiž díky tomu více zaměřuje na popis myšlenkových pochodů hlavní postavy.

Náčrt knižního prostředí, který si po dočtení čtenář odnese, je až děsivě realistický a přináší spoustu otázek. Dilemat. Úvah nad budoucností robotiky a člověka. Lidství. Co to vlastně je?

V titulu Klára a Slunce ukazuje Kazuo Ishiguro svou hloubku, cit pro jazyk a nekompromisní schopnost vžít se do vlastní literární postavy, třebaže je to robot. Spíše než na emoce zde narazí čtenář na otázky a věčná dilemata, jež vyzívají k zamyšlení.

  • Kazuo Ishiguro: Klára a Slunce
  • Argo, 2022
  • Překlad: Alena Dvořáková
  • Obálka: Jan Uldrych
  • 325 stran, 403 Kč
9. prosince 2022, Jiří Sejkora