Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Muž z Prométhea, Ray Faraday Nelson

Nelson Ray Faraday: Muž z Promethea

Newton McClintok žije se svou ženou Holly v ideálním světě, zrekonstruovaném po celosvětové válce. Čeká ho vzdělávání, zkoušky – a nakonec složité hledání vzácné práce. Pro Holly s jejím IQ 180 to problém není, zato Newtonův talent, neměřitelný přes IQ, ho vyřazuje ze společnosti. A tak se manželství rozpadá.

Lidé žijí ve společnosti, v níž se vedle utopických myšlenek realizují i aspekty, které Thomas Moore a jeho následovníci ignorovali. A my vše pozorujeme ze dvou velmi odlišných perspektiv: z Newtonova žabího pohledu z úrovně společenské spodiny a z Hollyiných ptačích výšin utajované centrály moci, ovlivňující vlády celé Země. Pozorujeme, jak se dlouhodobá nespokojenost proměňuje v potřebu akce, revoluce, násilí a ničení. A také jak se úžasné plány na záchranu této civilizace pomalu bortí.

Muž z Prométhea je román, který recykluje až nadměrečné množství idejí a témat utopistické a postutopické literatury i science fiction jako takové. Ohromující kvantum mnohokrát použitých motivů bylo sestaveno do rozsáhlé koláže, do níž sice autor přidal několik novinek, ale ty jsou naneštěstí utopeny v záplavě klišé. Čím méně čtenář zná sci-fi (a z ní především klasiku), tím spokojenější při čtení bude. Přes tuto výtku jde však o zručně napsaný příběh zkušeného autora. Škoda že se při překladu názvu nepodařilo zachovat víceúrovňové konotace v něm skryté – český titul je dokonce spíše zavádějící.

  • Ray Faraday Nelson: Muž z Prométhea
  • vydal: Classic, Praha 2009
  • přeložil: Josef Studený
  • obálka: Paul Youll
  • 280 stran / 199 Kč

Recenze je převzata z magazínu Pevnost 5/2009.

8. října 2009, Petr Holan

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Muž z Promethea

Muž z Promethea
Vložit do pytle na zboží  Koupit 199 Kč 179 Kč