Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Mrtví do soumraku, Charlaine Harris

Harrisová Charlaine: Pravá krev 1 - Mrtví do soumraku

Představte si, že žijete v době, kdy jsou upíři zákonem uznáni za jednu z menšin (stejně jako například homosexuálové nebo sběratelé autogramů), běžně koexistují s lidmi a jejich střediskem samozřejmě nemůže být jiné město než New Orleans. Většina se snaží přizpůsobit, uzavřít s lidmi příměří a živit se syntetickou krví, prodávanou v lahvích (která ovšem není nic moc jako ostatně všechny náhražky). Tato umělá krev vyvinutá Japonci dokáže mnoha upírům poskytnout nezbytnou výživu, neukojí však beze zbytku jejich hlad…

Poblíž New Orleans je městečko Bon Temps, kde žije Sookie Stackouseová, servírka se schopností číst cizí myšlenky, která je na upíry hodně zvědavá, a tak netrpělivě očekává v baru U Merlotta jejich návštěvu. Když se jeden z nich v baru konečně objeví, téměř ihned se do něj zamiluje, přestože jí rozum velí držet se od něj dále. Díky své „schopnosti“ zachrání upíra Billa před zvrhlými manžely s kriminální minulostí, kteří jej chtějí vysát a prodat jeho krev po malých ampulkách jako luxusní drogu a afrodiziakum. Tutéž noc je však v městečku zavražděna mladá dívka, na jejímž těle jsou nalezeny stopy po upířím kousnutí. Podezření se okamžitě obrátí proti jedinému známému upírovi v Bon Temps, novému příteli Sookie, Billovi.

Vražda však nezůstane osamocena a rozrůstá se v obludnou sérii násilí, které se úzce dotýká i Sookie a jejího bratra Jasona, osamoceně žijícího mladíka se zajímavými sexuálními choutkami. Nastává nepříjemné vyšetřování, podezírání, obviňování a poté i Sookiino soukromé pátrání po skutečném viníkovi. Dívce hrozí smrtelné nebezpečí, před kterým ji nedokáže ochránit ani přítel Bill.

Zajímavě se rozvíjející detektivka s upířími prvky má velmi pomalý úvod. Chce to však jen překonat prvních dvacet stran. Zcela morbidně řečeno, s první vraždou se kniha rozjíždí slušným tempem, které brzdí jen zbytečně konkrétní popisy osob i míst, jež nedávají moc prostoru fantazii čtenáře. Kdo má jen trochu rozvinutou představivost, bude zklamán. Přesně totiž víte, jakou má každá postava v knize barvu očí a vlasů, jaký hrudník či velikost poprsí, délku a tvar nohou, kolik centimetrů měří. Pokud si Sookie cokoliv obleče, víte zároveň, jaké si obula boty a vybrala doplňky (pásek, řetízek apod.). Toto je však jediné, co by se dalo autorce vytknout. Vzhledem k tomu, že snad každá postava v knize má nějakého kostlivce ve skříni, je čtenář neustále překvapován a děj se rozbíhá nečekanými směry.

Kniha však není jen detektivka, při jejímž čtení cítíte příjemné mrazení v zádech. Stejně důležitým motivem je milostný vztah Sookie a upíra, jenž zažil už občanskou válku. Vztah je to koneckonců pikantní, a autorka se proto rozhodně nevyhýbá milostným scénám. Láska těch dvou ovšem nedělá z příběhu červenou knihovnu, je jen kořením v napínavém příběhu.

Vzhledem k tomu, že vypravěčkou je právě Sookie, bude líčení jejích prožitků i milostného tápání bližší mladým čtenářkám. Autorka třeba naznačuje několik zajímavých důvodů, proč nerovný vztah trvá. Čím je například Bill kromě svého vzhledu pro Sookie tak přitažlivý? Dívka prostě neslyší jeho myšlenky. Tato schopnost, pro kterou ji okolí považuje za naprostého cvoka, jí dosud bránila ve známostech s mladíky. Jistě není příjemné, když ve chvílích zamilovaného roztoužení slyšíte myšlenky typu – …no, ten zadek nic moc a ty pihy mě taky moc nerajcují… Dívka se proto sblížení s kýmkoliv vyhýbá a pro okolí je jen „bláznivou“ Sookie. Z tohoto splínu ji dokáže vyléčit jen Bill. A právě podobně rozvedené myšlenkové pochody s vtipným nadhledem jsou jistě správným čtením pro romantické letní večery.

Detektivní fantazie o Sookie Stackhouseové se staly předlohou seriálu Pravá krev, jenž běží již nějakou dobu na HBO a má více než slušnou sledovanost. Knižní originál samotný má již devět pokračování. Protože Charlaine Harrisová má za sebou více než dvacetiletou zkušenost s psaním detektivních románů, můžeme se jistě těšit na zajímavá a překvapivá pokračování. A přestože se v současnosti zdá, že snad každé druhé nakladatelství má ve svém edičním plánu nějaká ta dobrodružství s upíry v hlavní roli, Baronet se svou Sookie určitě nešlápl vedle. Na podzim slibuje vydání již 2. dílu série s názvem Upíři v Dallasu a my si jen můžeme přát, aby vydání této i dalších knih nabralo co nejrychlejší tempo.

  • Charlaine Harris: Pravá krev/Mrtví do soumraku
  • vydal: Baronet, Praha 2009
  • přeložili: Ludmila a Tomáš Havlíkovi
  • přebal: Martina Kysucká
  • 296 stran, 259 Kč
9. června 2009, Marcela Stehlíková

Diskuze k článku

Ad Mrtví do soumraku
Renča - 10. 06. 2009 07:27

Výstižná recenze. A ty podrobné popisy knihu nijak nenarušují, nevzpomínám si, že by mi to nějak vadilo. Autorka v dalších dílech neztrácí nápady ohledně zajímavých zápletek ani milostných vztahů Sookie.
RE: Ad Mrtví do soumraku
Fenris 13 - 10. 06. 2009 11:44

Jaké je to v porovnání s Hamiltonovou?
RE: RE: Ad Mrtví do soumraku
Renča - 10. 06. 2009 14:55

Pro mne je ve srovnání s Hamiltonovou všechno horší, takže možná nejsem ta pravá na posuzování :-) Ale tuhle sérii jsem taky už přečetla celou. Je to vyprávěno v 1.osobě z pohledu Sookie, má to spád, ale je to spíš detektivní příběh než akce. Není zde takový důraz na Sookiin milostný život jako u Anity. V porovnání se seriálem True Blood je kniha lepší a přímočařejší. Seriál má hodně vedlejších příběhů a postav, které ve knize nejsou. Ale hlavní linie příběhu jsou v seriálu a knize stejné.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).