Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Moderní Alenka na lovu zombií, Gena Showalter: Alenka v říši zombií

Showalterová Gena: Alenka v říši zombií

Šestnáctiletá Alenka Bellová nikdy neměla tak úplně normální život. Ani v době, kdy ještě bydlela s oběma rodiči a sestrou. Ale po dopravní nehodě, kterou svým způsobem vlastně zavinila, se její život stane ještě větším blázincem, než by ji kdy napadlo…

Ještě donedávna byla Alenka jen obyčejná holka s bláznivou rodinou. Žila v osamoceném domě s matkou, otcem a mladší sestrou Emmou a příšernými, svazujícími pravidly. Alenčin otec byl totiž už od dětství přesvědčený, že v noci vylézají mrtví ze svých hrobů a zabíjí. Že existují příšery. Alenka proto nikdy nemohla jít na rande, do kina, na školní zápas nebo na cokoliv jiného, co by končilo za tmy. V noci se celá rodina zamykala v domě a otec obcházel okna s puškou. Jeho starší dcera mu nikdy nevěřila. Vždycky si myslela, že je jen paranoidní blázen, takže když její sestřička Emma plakala a opravdu moc chtěla jít na školní recitál, kde měla vystupovat, Alenka použila všechny dostupné páky, aby své rodiče přesvědčila udělat ten večer výjimku.

Návrat z recitálu se však rozhodně nevydařil tak, jak měl. Jízda přes tolik obávaný hřbitov se za tmy zvrtla a Bellovi havarovali. A než se Alenka stihla vzpamatovat, přišla o všechny tři nejbližší příbuzné najednou. A viděla živé mrtvé, jak si pochutnávají na mase jejích rodičů. Otec měl totiž celou dobu pravdu. Monstra existují… Po ztrátě rodiny se Alenka stěhuje ke svým prarodičům a přechází do nové školy. A čeká na ni opravdu šílená jízda životem. Ve škole velmi rychle padne do oka Coleovi Hollandovi, idolu všech dívčích srdcí a vůdci chlapecké party, která nedělá nic jiného než problémy. Alenka se od něj plánuje držet pokud možno co nejdál, ale poté, co se pustí do boje s nemrtvými, kterými se za noci hemží jakýkoliv hřbitov, se mu bude muset naučit věřit. Jenže může mu věřit?

Přeju si, abych mohla vrátit čas a spoustu věcí udělat jinak. Řekla bych své sestře ne. Nikdy bych neprosila svou matku, aby promluvila s mým otcem. Zakázala bych si plakat. Zavřela bych si ústa na zámek a spolkla bych všechna nenávistná slova. A kromě toho bych svou sestru, svou mámu i svého tátu ještě naposledy objala. A řekla jim, že je mám ráda.
Přeju si… jo, moc si to přeju. (str. 9)

Alenka v říši zombií je dalším z mnoha převyprávění Alenky v říši divů. Na rozdíl od jiných však s originálem nemá kromě stejného názvu téměř nic společného. Autorka sice použila některé scény z původní Alenky, ale změnila je natolik a proletěla jimi tak rychle, že si u většiny z nich čtenáři ani neuvědomí, že šlo o situaci, která by jim měla být povědomá. Spíše se zdá, že Gena Showalter stvořila úplně nový příběh a hlavní hrdinku pojmenovala Alenka jen jako marketingový tah. Říše divů třeba v knize chybí úplně a čtenáři po celou dobu zůstanou jen ve skutečném světě, ve kterém Alenka bojuje se zombiemi.

Navzdory akci a nebezpečí, které s sebou přítomné zombie přináší, však kniha mnohem víc připomíná Muzikál ze střední. Autorka zcela ignorovala potenciál, který jí příběh nabídl, a víc než na cokoliv jiného se soustředila na intriky a těžkosti střední školy. Alenka se tak mnohem častěji věnuje problémům, které jí přináší nepřátelští spolužáci, a komplikacím s kluky než zombiím zabíjejícím lidi.

Kniha se tak hodí hlavně pro mladé čtenářky kolem čtrnácti let, které si příběh s největší pravděpodobností užijí díky tomu, že má autorka velmi čtivý styl psaní a že jim dá přesně to, o čem dívky v tomhle věku většinou čítají. Starší čtenáři se však musí připravit na to, že je rozhodně žádná další Alenka v říši divů nečeká, protože se zkrátka jedná jen o typický středoškolský dívčí románek, ve kterém navíc pobíhají zombie.

  • Gena Showalter: Alenka v říši zombií
  • Fragment, 2017
  • překlad: Pavla Kubešová
  • obálka: Harlequin Books S. A.
  • 324 stran, 269 Kč (v e-shopu Fantasye již za 242 Kč)
20. srpna 2017, Adéla Kolářová

Alenka v říši zombií

Alenka v říši zombií
269 Kč 242 Kč