Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Mlčení jehňátek je naléhavým varováním současné společnosti, Thomas Harris: Mlčení jehňátek

Harris: Mlčení Jehňátek

Může společnost ovlivnit vnitřní vývoj osobnosti natolik, aby vytvořila monstrum prahnoucí po uznání? Hannibal Lecter o tom ví své a nebojí se ve svých žalářních monolozích o tom mluvit.

Úvodní kapitola o Hannibalu Lecterovi se vypravila na křídlech červeného draka prozkoumávat temná zákoutí duše Francise Dolarhyda. Kniha se po svém vydání na počátku osmdesátých let stala bestsellerem a Thomasu Harrisovi zajistila zářnou spisovatelskou kariéru. Na volné pokračování si fanoušci Hannibala Lectera museli počkat sedm let.

Thomas Harris se v druhém románu o slavném kanibalovi nezdržuje pozvolným úvodem do dění a rovnou na scénu přivádí nového sadistického zabijáka a vyšetřovatele. Mladá studentka FBI Clarice Sterlingová je podobně jako William Graham na žádost Jacka Crawforda přivolána na pomoc s vyšetřováním několika hrůzných vražd žen. Amerikou již několik týdnů zmítá řádění vraha přezdívaného Buffalo Bill a jenom Hannibal Lecter je schopný FBI dopomoct s jeho dopadením. Ambiciózní vyšetřovatelka rozehraje s Hannibalem nebezpečnou psychologickou hru o výměnu informací. S každou další schůzkou Clarice nevědomky sděluje vice informací z osobního života a nevšímá si Hannibalových zaječích úmyslů. Podaří se Jackovi a Clarice dopadnout Buffalo Billa a prokouknout Hannibalův plán?

Mlčení jehňátek je bez přehánění ikonickým titulem. Hlavní podíl na tom bez pochyby má slavná filmová adaptace z roku 1991 s Anthonym Hopkinsem a Jodie Foster v hlavních rolích. Dodnes se jedná o jediný horor, který získal Oscara za nejlepší film, a zapsal se tak do historie kinematografie. Knižní adaptace se dodnes stává centrem mnoha sporů, zda může být filmová adaptace lepší než předloha. Do jisté míru je tomu tak.

Thomas Harris v pěti bodech

  1. Při psaní románové tetralogie o Hannibalu Lecterovi spolupracoval s FBI.
  2. Při tvorbě Červeného draka se inspiroval skutečným případem o zabijáku z Green River.
  3. Filmová adaptace Mlčení jehňátek je třetím filmem, který si odnesl všech pět hlavních Oscarů (film, režie, scénář, herec, herečka).
  4. Na svém kontě má pouze sérii o Hannibalu Lecterovi, Černou neděli a Cari Mora.
  5. Jeho doposud poslední román, Cari Mora, vyšel v roce 2019.

Knižní Mlčení jehňátek používá obdobnou příběhovou kostru, jako tomu bylo u Červeného draka. Hrůzné vraždy otřásají Amerikou a vyšetřovatelé se za pomoci Hannibala snaží vraha dopadnout, zatímco Lecter tahá za nitky. Tentokrát se však Harris odklonil od chladného procedurálního vyznění příběhu a ústředním leitmotivem knihy je postavení ženy ve společnosti.

Hlavní postavou románu je ctižádostivá Clarice, která se snaží být za každou cenu nad věcí, ale ve finálním rozhodování s ní vždy zmítají emoce. Jehňátka narozdíl od draka nejsou chladná a neosobní, ale plná bolesti, frustrace, temnoty, zvrácenosti a především emocí. Dalšími motivy románu je ženská nezávislost, genderová rovnost a v neposlední řadě otázka transgenderu, který je zde spíše démonizován a nepochopen. Je důležité si připomenout, že román vyšel v roce 1988 a přesto zobrazil témata, která v současné době hýbou společností.

Stejně jako psychologie a motivace hlavního vyšetřovatele i pohnutky zabijáka jsou od draka diametrálně odlišné. Zatímco Červený drak byl temnou odysseou do nitra nešťastného muže, jehož události postavily na stranu zla. Mlčení jehňátek prozkoumává charakter vraha, který by si přál být někým jiným, ale nepochopení společnosti jej donutí k hrůzným činům. Díky těmto motivům je román atraktivním i pro současného čtenáře, a zajistil si tak jistou nadčasovost.

Vedle analýzy jednotlivých aspektů románu je zajímavé sledovat přítomnost hlavního antagonisty v ději. Hannibal se ve své tetralogii zjevuje částečně a působí jako našeptávač. Našeptávač čekající na vhodnou chvíli utržení ze řetězu. Právě závěrečná scéna románu slibuje narušení Harrisovo oblíbené šablony a nekontrolované Lecterovo řádění v následující čás­ti.

Druhá kniha série ve finále není natolik náročným textem, jako tomu bylo v případě Červeného draka, ale dovede svého čtenáře solidně emočně roztrhat na kusy. Pokud se k tomu přičte současné společenské klima, tak kniha vyznívá mnohem mrazivěji, než tomu bylo na počátku devadesátých let. Clarice Sterling je legendární ženská postava a Thomas Harris si dokonale pohrává s jejím psychologickým rozvojem. Dialogy mezi Clarice a Hannibalem jsou hlavní devízou Mlčení jehňátek a měly by být hlavním tahákem v třetí části série. Atmosférou kniha nedosahuje filmové adaptace, ale ve společenském vyznění ji mnohonásobně přesahuje.

  • Thomas Harris: Mlčení jehňátek
  • Argo, 2019
  • Překlad: Jana Odehnalová
  • 336 stran, 348 Kč
13. listopadu 2020, Ladislav Svatoš