Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Mladí fantasy hrdinové Ursuly K. Le Guinové hledají v Kronikách Západního pobřeží svobodu i sami sebe, Ursula K. Le Guinová: Kroniky Západního pobřeží

Le Guinová Ursula K.: Kroniky Západního pobřeží

Souborné vydání Kronik Západního pobřeží od věhlasné Ursuly K. Le Guinové představuje tři příběhy, které se odehrávají ve volně navazujících románech Dary, Hlasy a Síly. V prvním se čtenář seznámí s lidmi z Vysočiny, jejichž dary představují nadpřirozené schopnosti, které s sebou však nesou nebezpečí a velkou zodpovědnost. V Hlasech pak obyvatelé zotročeného města bojují o svoji ztracenou svobodu a podobným obtížím čelí i hrdina závěrečný Sil.

V odlehlých krajích Vysočiny žijí klany, které jsou nadány dary. Některé z nich jsou dobré, jiné zlé. Orrec má schopnost zničit pohledem cokoliv a Gra zase dokáže přivolávat zvířata pro lovce. Oba však svoji moc odmítají používat. Svým rozhodnutím a odmítnutím vlastních darů vyvolají konflikty mezi jednotlivými rody i sami mezi sebou.

Celý příběh prvního z románů Kronik Západního pobřeží se točí především kolem duševního vývoje hrdinů, respektive Orreka, který se uchyluje ke své matce, jež jako žena z nížin vyrostla bez daru a chápe jeho rozhodnutí raději se oslepit, než aby ohrožoval své okolí.

Série Kroniky Západního pobřeží se od autorčiny známější série Zeměmoří liší především tím, že se Le Guinová méně věnuje fantastičnu. Zvláštní čarodějové z Vysočiny sice mají nadpřirozené dary, ale jinak zde čtenář nenajde prvky klasické hrdinské fantasy, kde by se po nebi proháněli draci a po zemi chodila magická a mytická stvoření. V Darech se najde čtenář, který dokáže ocenit vývoje postav, myšlenkové pochody autorky a až skoro filozofický styl vypravování.

Co stojí svoboda?

Druhý kniha na předchozí díl ze série volně navazuje. Odehrává se několik let po Orrekově příběhu a děj je situován do města Ansul, jež bývalo městem svobodných lidí, kde sídlila univerzita s velkolepou knihovnou. To však jen do nájezdu Aldanů, vyznavačů ohně, kteří knihy nenávidí. Aldané zničili všechny knihy a vědomosti a ovládli město.

Příběh se točí především kolem Memer, jejíž matka Dekaló byla při nájezdu Aldanů na Ansul přepadena a znásilněna, dokázala však utéct a vrátit se do rodného Galvamandu. Po přepadení bylo město Ansul rok obléháno a během té doby se narodila Memer.

Ursula Kroeber Le Guinová

  1. Americká spisovatelka píšící romány, poezii, knížky pro děti a eseje. Proslavila se na poli science fiction a fantasy.
  2. Za svá díla získala mnoho cen a je jednou z nejoceňovanějších autorek fantasy žánrů.
  3. Už ve svých jedenácti letech poslala svůj první příběh do magazínu Astounding Science Fiction, byla však odmítnuta.
  4. Pro českého čtenáře pravděpodobně představuje její nejznámější sérii Zeměmoří. V zahraničí je nejvíce oceňována za román Levá ruka tmy.
  5. Žije v Oregonu ve státě Portland a má tři děti.

V následujících letech však Dekaló zemřela a Memer vyrůstala v tajné skrýši, z níž se stalo sídlo Strážce cesty, místního mudrce, který po přežil mučení Aldany, a teď ochraňuje vědomosti, které mu obyvatelé města přinášejí. Memer postupně dospívá a její život se změní v okamžiku, kdy do města přichází Gry Barreová a Orrec Caspro. Orrek je nyní známý básník s darem vyprávět příběhy a spolu s ním a s jeho ženou do města přichází zárodek vzpoury.

Hlasy vypráví ich-formou náctiletá Memer, objeví se zde však i Orreca a Gry, které čtenář zná z předchozího dílu. Motivem knihy je boj zotročeného národa toužícího po svobodě, přesto však autorka, jak už je jejím zvykem, vypráví příběh poklidně, a to až tak, že s poklidem dokáže popisovat i akční scény. Le Guinová se opět věnuje především pocitům a myšlenkám hlavních postav, kde příběh získává to správné tempo.

Psychologický pohled na těžkosti dospívání

Závěrečná část Kronik západního pobřeží představuje nejrozsáhlejší příběh. Děj se věnuj dospívajícímu chlapci Gavirovi, otrokovi, který má schopnost vidět do budoucnosti. Když byl Gavir malý, společně s jeho sestrou ho unesli z Mokřin, odlehlé části Západního pobřeží, a prodali do otroctví. Tam se Gavir nakonec neměl až tak špatně, jeho pán ho totiž chtěl mít jako učitele pro své děti, a tak Gavir poznal sílu slova, sílu poezie a vlastně sílu, kterou člověku dává vzdělání.

Gavirův poklidný život přeruší konflikty mezi vládnoucí třídou a otroky, které konflikty vyvrcholí tragickým událostmi, po nichž Gavir uteče z otroctví. Cesta ho zavede přes rodné Mokřiny až do univerzitního města Urdile, kde se setkává s učedníkem věhlasného básníka, jímž není nikdo jiný než Orrec Caspro.

Jednotlivé díly trilogie se dají číst i samostatně, protože propojeny nejsou ani tak dějem, ale motivem příběhu. Ačkoliv se všechny příběhy odehrávají ve světě Západního pobřeží, každý je situován v jiném místě i čase. Tím hlavním, co příběhy pojí, je otázka hledání sama sebe a vlastní svobody, kterou si kladou jak Orrec, tak Memer i Gavira.

Ačkoliv se jedná o fantasy romány, jednotlivé příběhy z Kronik Západního pobřeží představují spíše psychologický pohled na to, jak těžké je dospívání. Autorka čtenáři nepřekládá klasický příběh, jež by se mohl zařadit mezi epické fantasy, ale pomalu až filozofickým vypravováním se věnuje rozborům myšlenek hlavních postav na pozadí událostí, které mohou potkat jakýkoli svět, ať už fiktivní, či ten náš.

  • Ursula K. Le Guinová: Kroniky Západního pobřeží
  • Triton, 2017
  • překlad: Petr Kotrle a Jakub Němeček
  • obálka: Larry Rostant
  • 558 stran, 499 Kč (v e-shopu Fantasye již za 449 Kč)
26. května 2017, Nela Libovická

Kroniky Západního pobřeží

Kroniky Západního pobřeží
Vložit do pytle na zboží  Koupit 499 Kč 449 Kč