Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Místo druida šedesátiletý pečetník ze Skotska. Zvládl Kevin Hearne nový návrat do vlastního světa? , Kevin Hearne: Inkoust & pečeť 1

Hearne Kevin: Inkoust a pečeť

Jakkoli je akční humoristická fantasy série o dvoutisíciletém druidovi Attiku O’Sullivanovi zábavná, nakonec se vyčerpala – ostatně v češtině letos vyšel už sedmý díl z celkových devíti. Po jejím zakončení v originále se proto autor vrhnul na nový projekt ze stejného světa. A to na detektivní pátrání pečetníka Ala po obchodu s magickými bytostmi a po jeho vlastní kletbě.

Aloysius „Al“ MacBharrais je pečetník – jeden z pouhých šesti lidí na planetě, kteří ovládají zvláštní umění magických pečetí, ne nepodobné druidským čárům. Ostatně právě za druidy mají po jejich zdánlivém vymření pečetníci zaskakovat a přitom strážit přírodní rovnováhu. Smrtelný šedesátník Al má sice energie pořád na rozdávání, už nějakou dobu ale pro jistotu školí učedníky, kteří by po něm řemeslo převzali. Jenže oni vždycky po čase umírají. Ten poslední dokonce kvůli tomu, že se zapletl do organizovaného zločinu za účasti nadpřirozených sil.

Originální kombinace ze známého světa

S návraty do vlastních světů to mají spisovatelé vždycky těžké. Na jednu stranu je provázejí silná očekávání čtenářů, kteří si zvykli na výborné příběhy, postavy či kulisy. Na stranu druhou však opakování toho samého schématu nudí, a tak musí autoři sahat po originálnějších nápadech a nahlížet na věci z nových úhlů. Kevinu Hearnovi je třeba přiznat, že se při psaní Inkoustu & pečeti rozhodně snažil. Opět vybral charismatického hrdinu se zvláštním magickým nadáním, opět někoho, kdo brání přírodu před neplechami přirozenými, lidskými i nadpřirozenými. Navíc mu přidal do vínku kletbu (hned dvojnásobnou) a také skupinu velmi zajímavých parťáků, kteří mu s bojem pomáhají.

Kevin Hearne v pěti bodech

  1. Americký spisovatel fantasy, narodil se v roce 1970. Odmala sbírá komiksy o superhrdinech a miluje Hvězdné války.
  2. Nyní žije v Coloradu, dlouho ale pobýval v Tempe v Arizoně, kde se odehrávají i první díly série Kroniky Železného druida.
  3. Psaní se začal věnovat během vysokoškolského studia pedagogiky, které dlouhá léta uplatňoval jako učitel středoškolské angličtiny.
  4. Debutoval na jaře 2011 knihou Prohnaný, již v těsném sledu následovaly knihy Prokletý a Praštěný. Celá série má devět dílů, poslední vyšel v originále v roce 2018.
  5. Kromě železného druida autor rozepsal i novou sérii z žánru epické fantasy, jejíž první dva díly Útok obrů a Kletba krvavců vyšly už i česky.

Nezměnil se ani akční duch knihy, tentokrát s detektivním nádechem, kdy Al musí rozkrýt pozadí organizovaného zločinu, do nějž se zapletl i jeho žák. Hlavní hrdina se protlouká od jedné akční pasáže ke druhé a do toho trousí autorovy typické vtipy, v poslední době bohužel spíše zbytečně košilaté než nápadité. Velmi zajímavé jsou také nové magické bytosti, o nichž se dozvídáme mnohem více než v Attikově sérii, kde šlo spíše o honičky a přetahovanou s bohy, upíry a čarodějnicemi.

Pečetník Al zatím spíše hledá vlastní hlas

Navzdory velmi zajímavým ingrediencím Hearnův návrat do světa Železného druida s novým hrdinou mírně drhne, například kvůli oné detektivní zápletce – hlavní hrdina totiž spíše čeká na to, až mu informace donesou jiné postavy, než aby skutečně na něco přišel sám. Obecně nová série zatím spíše hledá svůj vlastní hlas – dostatečně podobný Attikovi, aby zaujal čtenáře, ale zároveň příslušně odlišný, aby nepůsobil jako levný odvar staré známé látky. Přesto se autorovi vyplatí držet palce, už několikrát nás totiž přesvědčil, že v oblasti humorných akčních urban fantasy mu je jen stěží rovno.

  • Kevin Hearne: Inkoust & pečeť
  • Laser, 2021
  • překlad: Julie Nováková
  • 360 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
20. srpna 2022, Jan Nohovec

Inkoust a pečeť

Inkoust a pečeť
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč