Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Metro 2034, Dmitry Glukhovsky

Glukhovsky Dmitry: Metro 2034

Rok 2034. Poloha: Moskva. Místo: metro – tunely, stanice, koleje, soupravy metra a lidé (nejenom), ale i radiace, smrt, láska, mutace, utrpení, netvoři, naděje a strádání. To vše se najdete v této destinaci. Vstupte jen na vlastní nebezpečí.

Jde o volné pokračování knihy Metro 2033, jenže bez hlavního hrdiny. Ten se však možná v knize mihne. Dvacet jedna let po atomové zkáze světa, kterou, jak píše autor je jedno, kdo zavinil, přežívá zbytek lidské populace v troskách metra pod Moskvou.

Sledujeme tu společenství lidí, kteří přežívají na jedné z odlehlejších stanic jménem Sevastopolskaja, které se přezdívá „SPARTA“ jelikož její obyvatelé musejí dennodenně bránit svoje životy před nestvůrami nejen z podzemí, ale i z povrchu. Každý člověk se počítá, a to samé platí o nábojích. Proto jsou velmi rádi, když se na stanici objeví muž, který nosí masku (skrývá znetvoření). Je skvělým vojákem a zabíjí nepřátele jako mouchy.

Jenže místo toho, aby si místní trošku odpočinuli, nastane katastrofa. Dobře vyzbrojená karavana, která udržuje spojení s Hanzou (okruh stanic blíže středu metra, které jsou spojeny do jednoho spolupracujícího a obchodního celku) zmizí.

Glukhovsky Dmitry: Metro 2033

Přečtěte si recenzi na Metro 2033

Nikdo netuší, co se mohlo stát zkušeným a ostříleným bojovníkům. Přemýšlí se o další výpravě, když tu se cizí voják přezdívaný Hunter sám nabídne, že povede malou průzkumnou četu. Vybere si k sobě bývalého řidiče metra, kterému pro jeho oblibu ve schraňování informací říkají Homér, a ještě jednoho vojáka. Pouze tito tři se vydávají zjistit, co se stalo, protože pokud by se neobnovilo spojení s Hanzou, nedostatek léků, potravin a munice by odsoudil tuto stanici k smrti.

Záměrně jsem nechtěl psát z obsahu více, jelikož by to spíše uškodilo vám, protože byste byli ochuzeni o ty krásné okamžiky, kdy se těšíte na to, co se bude dít.

Kniha sama o sobě je sledování naděje a zmaru zároveň, boje s větrnými mlýny, o poslední zrnko rýže, které může rozhodnout, zda lidstvo přežije, nebo je to jeho konec.

Možná, že více než děj a konec hrdinů, jsem hltal svět, jako milovník tohoto žánru, jsem se ho nemohl nabažit. Je tu mnoho zajímavých tezí. Důležitá je poznámka, že tak, jak se zachránili lidé v metru pod Moskvou, by to asi jinak nešlo. Rusko je Rusko a atomové kryty, pancéřové dveře, zbrojnice. To vše prostě najdete jen ve státech, které jsou pořád připravené na válku.

Filozofické části textu, kde myšlenky o lidstvu, životě a smrti, které nám autor předkládá perem a očima Homéra, jenž mluví k sobě a přemýšlí, co je to být člověkem, co je a znamená pro člověka smrt, zaujmou každého, kdo má rád nejenom klasickou filozofii. Je to navíc depresivní, jako byste to byli vy, kdo to píše na sklonku života s vidinou smrti.

Zajímavostí je i alegorie v přezdívkách a jménech postav. Hlavní hrdina – Hunter alias lovec, rek bez bázně a hany, Homér autor eposu Ílias a Odyssea je tu zastoupen ruským řidičem metra, který chce uchovat moudrost lidstva, což souvisí se psaním románu v románu a hledání šťastného konce. Navíc realistické pocity a záblesky minulosti zprostředkované Homérem, dávají pocítit onu tragédii a zoufalou situaci, do které se nejenom on, ale i zbytek lidstva dostal, proto se nelze divit jeho posedlosti tímto úkolem.

Dmitry Glukhovsky v pěti bodech:

  1. Nadějný ruský autor, *1979
  2. Rozvířil svými romány Metro 2033 a Metro 2034 klidné vody postapokalyptické tématiky a ukázal, že tento žánr není tak vyčerpaný, jak by se mohlo zdáti.
  3. Samotný autor žil v Izraeli, pracoval například v Německu, Francii, pracoval i jako válečný korespondent nebo v rádiu.
  4. Hovoří pěti jazyky.
  5. Od roku ředitelem rádia Maják.

Záchranu lidství vidí Glukhovsky v umění, jinak člověk přijde o to, co ho činí člověkem. Lidstvo nesmí zapomenout, proto Homér chce napsat epos, kde všechno důležité bude řečeno. Tušíte konec, že lidstvo musí přežít.

Pro fanoušky postapokalyptických příběhů je to jasná povinnost, stejně jako pro čtenáře prvního dílu. Kniha ukazuje možnost drastické temné budoucnosti i názor autora na protitaketový obranný štít.

  • Glukhovsky, Dmitry: Metro 2034
  • Knižní klub, 2011
  • překlad: Rudolf Řežábek
  • obálka: 3H creative studio
  • 304 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
19. ledna 2012, Jan Kundera

Diskuze k článku

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Metro 2034

Metro 2034
Vložit do pytle na zboží  Koupit 379 Kč 341 Kč