Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Město zrcadel: Místo výbušného finále nabízí Justin Cronin táhlý epilog, Justin Cronin: Město zrcadel (Přechod 3)

Cronin Justin: Město zrcadel

Po dlouhých sedmi letech od vydání prvního dílu se konečně objevil závěrečný svazek trilogie Přechod. Tvorba velkých příběhů trvá a ten Croninův rozhodně velký je, čekání by tedy ani tolik nevadilo. V druhém díle však autor naservíroval grandiózní finiš, v němž zneškodnil celou Dvanáctku nejmocnějších upírů, a na závěr si nechal jen Nulu, toho nejpůvodnějšího a nejzáhadnějšího. Okolnosti tedy vybízí k velkolepému poslednímu dějství, svým nábojem se však Město zrcadel svým předchůdcům nevyrovná.

Nebyl by to Justin Cronin, aby svou knihu opět nezačal vyprávět v několika dějových liniích a polohách zároveň. Poté, co v duchu teologických traktátů příhodně shrne děj předchozích dvou svazků, proto věnuje několik prvních částí hrdinům, kteří se snaží znovu vybudovat civilizaci. Od porážky Dvanáctky uplynula řada let a nikdo od té doby nezahlédl ani jediného viráka a lidé tedy věří, že je po všem a konečně mohou znovu osidlovat krajinu. Čtenáři s ústředními postavami prožijí radosti a strasti budování nového života, včetně nových zrození a lásek i jímavých úmrtí.

Stejně jako v minulých dílech rovněž nabízí autor rozsáhlý exkurz do doby před viráckou katastrofou, tentokrát v hlavní roli s Timothym Fanningem. Tím Fanningem, který se ze skromných začátků z amerického zapadákova vypracuje na elitního vědce, tím Fanningem, jehož zdrtí nenaplněná tragická láska, a především tím Fanningem, který se posléze jako pacient číslo 0 nakazil na vědeckém průzkumu kdesi v džunglích Bolívie upířím virem. Nula tím v takřka samostatné novele vystupuje ze stínů a představuje se jako obyčejný člověk, kterého několik nešťastných náhod (aka život sám) přetavilo v zahořklého a napůl šíleného nejmocnějšího vampýra.

Selhání dějové struktury

Právě v tomto bodě však Justin Cronin jako vypravěč selhává. Po stovkách stran, kdy hrdinové úspěšně budují novou společnost a Nula se užírá kdesi v ústraní, najednou přichází mnohem kratší pasáže, v nichž autor opět vše boří a nechává hrdiny znovu naposledy bojovat v pitoreskním akčním zápalu, plném patosu. V rámci logiky celého třísvazkového eposu to dává smysl, však bez skonu hlavního záporáka a několika tragických smrtí na straně protagonistů by se to neobešlo. Po stovkách klidných stran tohoto dílu, které víc než co jiného působí jako vyvážený epilog, však zmíněná katarze vypadá jako nesmyslná rána odnikud.

Justin Cronin v pěti bodech

  1. Narodil se v roce 1962 a vyrůstal Nové Anglii ve Spojených státech.
  2. Vystudoval prestižní univerzitu v Harvardu a absolvoval i Iowa Writer’s Workshop.
  3. Spolu se svou rodinou žije v Houstonu v Texasu.
  4. Před celosvětově úspěšným Přechodem napsal dvě knihy, které byly úspěšné o něco méně.
  5. V roce 2018 by měla americká televize FOX vypustit pilotní díl seriálu Přechod podle první Croninovy knihy.

Skutečný epilog pak vlastně už vůbec nepřekvapí – sladkobolný konec se přesune o tisíc let do budoucnosti a na posledních desítkách stran představuje nové postavy, do nichž čtenáři nic není, a nové zápletky, které mají podbarvit epičnost celého díla. Po tolika hodinách strávených s autorovým světem se čtenář emocím neubrání, dojem z neukočírované, skoro šestisetstránkové bichle, kterou Město zrcadel je, to však už nevylepší.

Odcházení, kterému se nechce

Justin Cronin měl svůj rozmáchlý epos z post-apokalyptických USA, v nichž obyvatelstvo zdecimoval virus, který mění lidi na upírovaté zombie, promyšlený od prvního dílu. Závěrečný svazek tedy celé sérii nasazuje pomyslnou korunu – opět fascinuje uhrančivým jazykem, detailně rozebírá psychiku a vývoj hlavních postav a uzavírá všechny dějové linie, čímž bezpochyby uspokojí mnohé fanoušky série.

Místo silného náboje však Městu zrcadel dominuje pocit odcházení, jemuž se v posledním svazku jistě nedalo vyhnout, rozhodně by však neměl knihu ovládat už od první stránky. Křečovité akční finále, při němž hrdinové konfrontují Nulu, pak už působí jen směšně, obzvlášť v kombinaci s přepjatými posledními kapitolami z doby tisíc let poté.

  • Justin Cronin: Město zrcadel (Přechod 3)
  • Knižní klub, 2017
  • překlad: Jana Jašová
  • obálka: Tom Hallman
  • 592 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
7. září 2017, Jan Nohovec

Město zrcadel

Město zrcadel
399 Kč 359 Kč