Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Město otevírá brány do světa vzpomínek a dětství, Dean Koontz: Město

Koontz Dean: Město

Město je jeden velký organismus, dýchá a žije svým vlastním životem. Tisíce lidí v něm pulzují, proudí a plynou, z ptačí perspektivy ne nepodobní dělnicím a trubcům, uctívajícím svou královnu – město. Jako správný vládce metropole dává i bere. O čemž se má přesvědčit neobyčejný chlapec s ještě neobyčejnějším jménem, Jonah Ellington Basie Hines Eldridge Wilson Hampston Armstrong Kirk.

Jonah je na první pohled obyčejný osmiletý černý kluk s neobvykle dlouhým jménem. Každé jeho jméno značí významného hudebníka. On však nepotřebuje jména, pouhá slova, složená z písmen – za něj mluví hudba, kterou vytváří. Talent, který v sobě má, je nepopiratelný, čehož si všímá i jeho okolí.

Chlapec prožívá vcelku normální život, než do jeho světa vstoupí Město. Nepřichází však v podobě klikatých uliček, upravených zahrádek před řadovými domy nebo vysokých budov, které vídá každý den. Bere na sebe podobu krásné ženy, která ve své kabelce skrývá podstatu města, sebe samu. Věnuje mu cenný dar – poznání, že svět je mnohem tajuplnější, než by se mohlo zdát.

Od tohoto setkání, které nebylo zdaleka posledním, se Jonahův život začíná ubírat mnohem dobrodružnějším směrem, než by si kdy možná přál. Na cestě za svým osudem poznává nové přátele, vrstevníky i mnohem starší ročníky, než je on sám. A nebylo by rovnováhy světa, kdyby se v jeho životě neobjevili i nepřátelé, kteří si rádi pohrávají s lidskými životy. Jonah objevuje, že jejich spolek je velmi nebezpečný jak pro něj, tak i pro celé město. Někdo musí něco udělat a ten někdo musí být on.

„A proto na sebe, podle slov té ženy, duše tohoto města vzala lidskou podobu a vydala se žít mezi lidmi, a tou podobou byla ona.“ – Město

Koontz na literární scéně není žádným nováčkem. Na kontě má okolo čtyřiceti knih, přičemž polovina byla zfilmována. Známý je především jako autor thrillerů s prvky sci-fi a hororu. Město pluje na vlně nostalgického vzpomínání na dětství, nyní již starého muže, který se čtenářům svěřuje se svým životním příběhem. I přes pohnutý osud, který byl pro Jonaha připraven, si hrdina nestěžuje ani nesvádí vinu na jiné. Vypráví svůj příběh takový, jaký je.

Autor na necelých čtyřech stech stránkách vytváří téměř hmatatelnou melancholickou atmosféru návratu do dětství. Vůně, melodie, slova… Autor používá spouštěče vzpomínek, které zaplaví mysl a nechají topit přítomnost pod hladinou minulosti. Mladistvá naivita kontrastuje s věcností dospělého muže, jímž se Jonah stal. Dětský náhled na svět, překypující fantazií, která otevírá netušené brány do jiných světů a časů, provází Jonaha na každé řádce. Nebezpečí se mění v relativní pojem – je z něj dobrodružství s kapkou vzrušení, doprovázené nutkavou potřebou vyřešit to, co se odehrává Jonahovi před očima.

Dean Koontz v pěti bodech

  1. Narodil se v Pensylvánii.
  2. Svou první literární cenu získal ve dvaceti letech.
  3. Dvacet jeho románů bylo zfilmováno.
  4. První povídky začal psát v osmi letech.
  5. Je workoholik, který pracuje až čtrnáct hodin denně.

Příběh Města plyne svým tempem – ani rychle, ani pomalu – a Koontz čtenáře seznamuje se spoustou maličkých podrobností, které utváří celek. Život sám je ostatně tvořen maličkostmi a stejně tak i linie příběhu, o které se rozhodně nedá říct, že je stručná. Hlavní hrdina vypráví děj ze svého pohledu, což vyprávění dodává osobnější pojetí a náhled. Ovlivněna je i realita – objevují se nepochopitelné prvky, které dokáže vysvětlit pouze dětská fantazie, nebo existence něčeho, co přesahuje lidstvo. Kniha je tak okořeněna tajemnou příchutí, která si najde své příznivce.

Koontz sází na silnou kombinaci nostalgie, životního příběhu, silného přátelství a konce, který není bílý ani černý. Do svých řádků schovává jemně sdělení o důležitosti některých rozhodnutí, které mohou ovlivnit náš život. Nejednoho čtenáře navrátí do dětství a ponoukne k myšlenkám typu co kdyby. Město je román o chlapci, který svou hudbou dokázal stvořit nikdy nevyslovená slova o kráse a spletitosti života, příběh o víře a silné vůli, která dokázala zachránit lidské životy i za cenu následků, které nejdou zapomenout.

  • Dean Koontz: Město
  • XYZ, 2015
  • překlad: Jan Podzimek
  • 382 stran, 349 Kč (v e-shopu Fantasye již za 314 Kč)
15. prosince 2015, Lýdie Hochmanová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Město

Město
349 Kč 314 Kč