Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Město iluzí skrývá tajemné dědictví ženy s paranadáním i smrtící úkol jejího novomanžela, Amanda Quick: Město iluzí (Ostrov Rainshadow 5)

Amanda Quick: Město iluzí

Na planetě Harmonie je obdobou Las Vegas pouštní Město iluzí. Turistům zde poskytují i to, co by je ani nenapadlo chtít. Zato domácí si jejich příliš vzrušující zážitky většinou rádi odpustí. Přesto si také oni umějí poradit. Třeba obchodnice s artefakty Hannah si ulehčuje podnikání sítí pouličních kontaktů i vlastním paranormálním nadáním. Občas to však nestačí a šikne se jí také pomoc sexy cizince s neomezenými prostředky.

Oblíbená knižní série z pera nadmíru plodné a zkušené spisovatelky, Amandy Quickové, odehrávající se na fotogenické planetě Harmonie (která je vše, jen ne harmonická), poctila své fanoušky již pátým dílem. Ve světě, kde před dvěma tisíci let působila mimozemská civilizace (po níž zůstalo množství záhadných artefaktů), disponují lidé nejrůznějšími paranormálními schopnostmi (od telepatie po astrální cestování) a odhalují stále nová tajemství.

Literární cyklus specifického žánru futuristické romance (sci-fi obdoby etablované paranormální romance vycházející z městské fantasy) opět pozval ctitele příběhů z daleké budoucnosti a vesmírných dálek na čarovný smrtící Ostrov Rainshadow. Čtenáři poznají další hrdiny série – specialistku v oboru nalézání Hannah a následníka klanu Coppersmithů, Eliase – ale hlavně lákavé centrum neřesti i pokladů, Město iluzí.

Náměsíčná hledačka zvládne svatbu i záchranu manželova týmu

Hannah Westová podniká v nebezpečném konkurenčním oboru. Díky paranormálnímu nadání totiž exceluje v nalézání ztraceného. Možná i vinou astrálního cestování se však probudí v levném hotelu s neznámým mužem, zbrusu novým snubním prstýnkem a svatební smlouvou v kabelce. Spolu s obdobně překvapeným Eliasem Coppersmithem, dědicem těžařského klanu a specialistou na krystaly, se Nálezkyně pokouší rozluštit i tuhle nebezpečnou záhadu. Ani jeden si nepamatuje důvody Přechodného manželství či evidentně absolvovaného útěku, a proto se vracejí po vlastních stopách zpět v čase.

Ze svatební kaple se díky vydatné asistenci prachového králíčka Virgila dostanou až do podzemního labyrintu. Zjistí, že je sledoval neznámý motorkářský gang a o jejich nečekaném sňatku vědí z novin úplně všichni. Dvojice ale netuší, kdo zpřeházel celý obchod i byt zmatené náměsíčnice a Hannah se na útěku ještě ztratil šperk po mrtvých rodičích. Jakmile ho novomanželé objeví, musejí zachránit tým uvězněných těžařských průzkumníků, nenechat se chytit či zabít a možná i zrušit svatbu. Nebo ne?

Paranormální schopnosti nejsou zárukou štěstí, ale pomůžou

Město iluzí je nejnovějším pokračováním série Ostrov Rainshadow, jež skýtá čtenářům (či spíše čtenářkám) možnost navštívit exotické prostředí mimozemské kolonie (před desítkami let odtržené a ponechané svému osudu). Fanoušky červené knihovny říznuté science fiction potěší originální vyprávění o dalším zamilovaném páru i tradičně netradiční vyšetřovatelská linka. Autorka přiměje ctitele fantastiky ke zkoumání tajemného útoku i k pokusům odhadnout a pak zjistit, vinou kterého z naznačených motivů se tak stalo.

Amanda Quicková znovu šikovně využívá spojení obvyklejších témat s námětem nadpřirozeným i tajemným, jež funguje skutečně velmi dobře. Proto ctitelé žánrů paranormální romance a paranormální sci-fi romance v příběhu logicky očekávají nejednu dějovou komplikaci, či dokonce nějakou tu mrtvolu, množství zavádějících stop a velký počet vražedných nástrah, se kterými si budou muset sympatičtí hrdinové poradit. A nutno říci, že se jim samozřejmě všeho dostane.

Aktuální životní peripetie Hannah a Eliase jistě zaujmou hned od počátku díky akčnímu úvodu příběhu, jenž vytyčeným směrem bez váhání a úspěšně pokračuje. Vyprávění je ozvláštněné i komplikovanými talenty hlavní dvojice, díky kterým jsou ústřední hrdinové nadmíru úspěšní profesionálně, ale v osobní rovině bohužel stále narážejí na potíže. Přesto je možné (při srovnání s předchozími dvojicemi v jednotlivých svazcích cyklu), že se i oni dočkají láskyplného objetí a třeba i Smluvního manželství.

Nový výlet za hranice galaxie i vztahové magie znovu těší

Amanda Quicková ve Městě iluzí představí pár zajímavých novinek – další typy paranormálních nadání i podrobnosti o jednotlivých zdejších starousedlících. Skalní ctitele série jistě potěší setkání s některými známými postavami a vychutnají si také nové podrobnosti o nich i dalších již známých motivech. Přečtou si o jednotlivých hrdinech nebo částech Harmonie i zdejším mimozemském dědictví, které dosud evidentně nevyčerpalo své literární možnosti a jistě poskytne čtenářům mnoho zajímavých překvapení i v budoucnu.

Třebaže se milovníci fantastiky nijak velkého odhalení v oblasti ufounské minulosti nebo artefaktů ani tentokrát nedočkají, jistě si návštěvu pozoruhodného světa zaplněného snovými úponky jedovatě zelené paranormální energie opět nadmíru užijí. Budou mít příležitost se znovu vrátit do podzemního Labyrintu, nebezpečného a dosud neprozkoumaného Města duchů, pralesní Rezervace i ostatních lákavých míst.

Amanda Quicková v pěti bodech

  1. Americká autorka, vlastním jménem Jayne Ann Castle Krentz, se narodila roku 1948 v Kalifornii.
  2. Vystudovala historii v Santa Cruz a knihovnictví v San Jose, kde potkala manžela a pracovala jako knihovnice, než se spolu později přestěhovali do Seattlu.
  3. Používala až sedm pseudonymů kvůli smlouvám, dnes jen tři (vlastní jméno pro romány ze současnosti, Jayne Castle pro ty z budoucnosti a Amanda Quick pro historizující romance).
  4. Po šesti letech debutovala v roce 1979 románem Něžný pirát a následovaly Sweet Starfire v subžánru futuristické romance či Amarylis a získala cenu Susan Koppelmanové.
  5. Náklad jejích knih překonal hranici 35 milionů výtisků a kromě sci-fi série Ostrov Rainshadow (Ztracená noc, Zátoka lží, Žhavá zóna a Volání sirén) má na kontě i další cykly (Ghost Hunter, Illusion Town, Arcane Society, trilogie The Dreamlight a The Looking Glass i mnohé jiné) nebo jednotlivé romány, ale i nežánrové romance či samostatné knihy.

Díky postavě dalšího nezadaného Coppersmitha se čtenáři juknou i pod pokličku obrovské a tajemné společnosti jejich klanu, ale také do karet zločinných protivníků celého rodu. Opět proniknou do zrádných intrik, odhalí chamtivé spolupracovníky i soky a nebudou chybět ani prachoví králíčci (zdejší neopomenutelný a občas trochu zbytečný doplněk). Dočkají se tedy všeho, na co v sérii byli (dle předchozích zkušeností) připraveni a na co se těšili.

V pátém svazku Ostrova Rainshadow si čtenáři vychutnají dostatek relativně krotké akce, napětí i nebezpečí a vcítí se do nezbytného milostného vzplanutí dvou zajímavých individualit (které jsou na první podívání neslučitelné), což je díky bohatým autorčiným literárním zkušenostem profesionálně zvládnuté. Navíc je tohle čtivé vyprávění pro volný čas zabalené do stejně povedené obálky jako minulý díl.

  • Amanda Quick: Město iluzí (Ostrov Rainshadow 5)
  • Baronet, 2017
  • překlad: Daniela Čermáková
  • obálka: Emil Křižka
  • 280 stran, 299 Kč
5. března 2018, Olga Buriánková