Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Měsíční svit 3: Krvavý měsíc přináší Maxovi zakázaný chtíč i smrtelné nebezpečí, Nancy Gideon: Krvavý měsíc (Měsíční svit 3)

Gideon Nancy: Měsíční svit 3 - Krvavý měsíc

Policejní vyšetřovatelka Charlotte, nazývaná C. C., si užívá práci i milostný vztah. Max před jejími přáteli tají nejen bývalé zločinecké spády, ale i svůj původ. Je alfou kožoměnců v celém městě a své schopnosti ještě zcela neovládá. C. C. však neohrožuje jen Maxova sílící zvířeckost, ale i tajemní lovci, kteří jej hledají. Ke všemu ještě zoufalého alfu čeká odkrytí rodinného tajemství.

Již třetím dílem paranormální romance Nancy Gideonové se k milovníkům literární fantastiky vrací svérázná a uzavřená detektivka Charlotte Caissiesová. Spolu s ní přichází i charizmatický Max Savoie, nyní úspěšný podnikatel a hlava neworleanských vlkodlaků.

Příběh románu Krvavý měsíc posunuje dále příběh ústřední dvojice a jejich přátel, současně rozpracovává Maxovu proměnu i nebezpečí naznačené v knize Pod vlivem úplňku. Vyprávění opět šikovně slučuje prvky městské fantasy, milostného románu i klasické gangsterky.

Láska tváří v tvář předsudkům a všednosti nemusí zvítězit

Pevné základy morálních hodnot a přesvědčení detektiva Caissiesové se otřásají v základech. Štěstí, jež pociťuje při zbožňované práci i s milovaným a milujícím Maxem Savoiem snad nemůže být větší. Mění ji z poznamenané, osamělé ženy v bytost zářící štěstím, ale pouze dočasně.

Charlotte sice byla schopná vyrovnat se s milencovou zločineckou minulostí i jeho temným chlupatým tajemstvím, ale možná to nebude stačit. Blíží se úplněk a Maxem zmítají zvířecí touhy, jež nemůže naplnit ani drsná policistka. Navíc ji dávná tragédie připravila o příliš mnoho. Ale třeba to nebude tolik vadit, s ohledem na překvapení, jež oba milence čeká. Samozřejmě, pouze když přežijí hon.

Drobná žánrová inovace je osvěžující

Úspěšně se rozvíjející fantastický literární směr nazvaný paranormální romance má své jasné zákonitosti. Neobejde se bez milostných problémů ústředních postav – v románu Krvavý měsíc se jedná o milence z opačných stran přirozené hranice mezi zločinci a těmi, kteří je stíhají, díky čemuž se připojuje třetí dějová linie.

Nancy Gideonová v pěti bodech

  1. Získala bakalářský titul na Western Michigan University v oboru žurnalistika i historie a komunikace.
  2. Svou první knihu prodala již v roce 1987.
  3. Neomezuje se pouze na jeden žánr – píše příběhy historické, romány fantastické i pro ženy.
  4. Mimo série o detektivce Charlottě píše i cykly Romance to Die for, Romance with a Bite či Romance with a Past.
  5. Je matkou dvou dospělých synů a kromě psaní pracuje i v právnické fir­mě.

Dalším klíčovým prvkem je to, že jeden z hlavních hrdinů pracuje jako člen policejních složek či jiné pořádkové skupiny, jež se stará o bezpečí veškeré populace. S tím pak souvisí jiný velmi obvyklý rozměr příběhu, jímž je policejní vyšetřování. V knihách série Měsíční svit se tento směr poněkud liší od svých obvyklých kolegů, protože má intenzivní příchuť gangsterek, které svůj zlatý věk prožívaly v první polovině minulého století.

Konečně se tento typ vyprávění nemůže obejít bez skutečnosti, že nejméně jeden z milenecké dvojice či skupiny je magickou bytostí nebo oplývá nějakou kouzelnou schopností. Zde se jedná o vlkodlaka, jehož přirozenost a sílící schopnosti dávají vzniknout novým komplikacím a zádrhelům, které je třeba rozmotat.

Stereotyp nepřináší vždy jen klid a bezpečí

Jen co se C. C. a Maxovi podařilo vyřešit problémy s objevivším se vlkodlačím otcem, vynořuje se nespočet dalších a ještě horších. Mohlo by se zdát, že náročný život policejního detektiva stačí k vytvoření strhující zápletky, ale Nancy Gideonová jde ještě dál. Nehodlá svým postavám nadělit ani zdání nějakého klidu.

Vyšetřovatelka Charlotte a její milovaný podnikatel si neužijí ani chvilku oddechového času. Když se, obrazně řečeno, musejí poprat s nepřátelským přijetím jejich vztahu vyšetřovatelčinými policejními kolegy, objeví se další výzva. Max potřebuje nejen skutečnou lásku, ale i brutální sex s přítulnou kožoměnkyní.

Po prvních dvou dílech cyklu, v nichž se milenci museli vypořádat s vlkodlačím vražděním, a obviněními vyšetřovatelů se zpočátku zdá, že se kolem nich trochu vyčistil vzduch. Bohužel pro ně pro oba je to jen zdánlivý klid. Pod radostmi i strastmi všedních dní, během kterých se snaží o co nejlepší společné soužití, číhá tajemství ještě černější, než je skutečnost, že Savoie je vlkodlačím alfou.

Neexistují jen kožoměnci, nýbrž i ti, kteří se je snaží zabít, což je téma, jež může vydat hned na několik dalších dílů tohoto knižního cyklu. Zatím ví jen autorka sama, zda se vyřeší v tom příštím, či vydrží mnohem déle. Ale i kdyby se vše vyřešilo k všeobecné spokojenosti, je zcela jisté, že Nancy Gideonová dokáže vytvořit nejednu další zápletku či nebezpečí, jež budou muset zkoušení milenci zase vyřešit.

  • Nancy Gideon: Krvavý měsíc (Měsíční svit 3)
  • Fragment, 2013
  • překlad: Olga Staníčková
  • obálka: Kamila Flonerová
  • 312 stran, 249 Kč (v e-shopu Fantasye již za 212 Kč)
30. ledna 2014, Olga Buriánková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Měsíční svit 3 - Krvavý měsíc

Měsíční svit 3 - Krvavý měsíc
249 Kč 224 Kč