Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Mazel aneb alegorické fantasy, na které by byl hrdý i Neil Gaiman, Akwaeke Emezi: Mazel

Emezi Akwaeke: Mazel

Mazel je ten typ knihy, která by měla opanovat žebříčky prodejnosti a probouzet čtenářské vášně. Bohužel konkurence je v současné době nelítostná a žánr YA nabízí nepřeberné množství originálních příběhů, které mohou tématicky sednout i dospělým. Mazel je přesně tento případ.

Akwaeke Emezi ve svém debutu pro mladé čtenáře navazuje tematicky na svůj první román Zřídlo. Znovu se v centru dění nachází dítě, které se ocitá na rozhraní dvou světů. Ve městě Lucille nedochází k žádným konfliktům. Nebezpečí v podobě nestvůr dávno pominulo, neboť mocní andělé se o ně v dávné minulosti postarali. Bezpečí, klid a harmonie se nesou celým městem. Pouze do chvíle, kdy Džemy nedobrovolně nahlédne za oponu do jiného světa. Co když nestvůry nezmizely, ale staly se jen oku neviditelnými? Co když si pouze dospělí odmítají připustit pravdu?

Mazel klame tělem. Nejen tím formátovým, ale i obsahovým. Barevná obálka od nakladatelství Host láká na hravou novelu s prvky fantasy, ale obsah nabízí trpkou psychologickou studii ve fantaskním balení. YA žánr již dávno není pouze pro dospívající, ale zpracovává vážná témata, která mohou velmi často dopomoct dospělým k pochopení vlastních dětí. Emezi v Mazlovi líčí harmonický život města Lucille, kde se každé dítě cítí v naprostém bezpečí. Jak už to v reálném životě bývá, nestvůry se utrhnou ze řetězu v momentě, kdy se dospělí nedívají.

Akwaeke Emezi v pěti bodech

  1. V minulém roce jim vydalo nakladatelství Host debut Zřídlo
  2. Mazel je jejich první knihou z žánru young adult
  3. Literární debut Zřídlo byl roce 2018 vyhlášen nejlepší knihou roku dle The New Yorker
  4. Akwaeke Emezi jsou hrdými non-binary a této tématice se velmi často věnují ve svých dílech
  5. Na rok 2022 chystají vydat tři tituly: Bitter, Content Warning: Everything a You made a Fool of Death with you Beauty

Džemy se v okamžiku vychýlí život z poklidné dráhy. Tvor Mazel se skrze matčin obraz vydal do světa Lucille s jediným cílem. Ulovit nestvůru, která sužuje život jednoho dítětě ve městě. Tím dítětem je Džemy nejlepší kamarád Spása. Džemy se musí rychle rozhodnout, zda strhne oponu, která ji dělí od dospělosti nebo se obrátí na pomoc dospělých. Jak přesvědčit dospělé, když jsou skálopevně přesvědčeni, že žádné nestvůry neexistují?

Mazel je útlou novelou, která na svých řádcích umně pracuje s alegorickými motivy a nebojí se zakomponovat současná témata, které hýbou společnosti. Spolu s linkou zabývající se nedobrovolným dospíváním se mezi řádky zmiňuje tématika transgender, queer a „tradiční“ rodiny. Témata, která by ve špatném pojetí mohla sklouznout k patosu či kritice. Emezi o nich dokáže psát s lehkostí a nenuceností. Předkládá čtenáři svůj vlastní pohled, jak by ideální svět měl vypadat. Tyto aspekty knihy nijak nepřekáží hlavní dějové linii ani nepůsobí jako nucená propaganda. V Lucille je svět klidný, harmonický a lidé se navzájem respektují bez ohledu na rozdíly.

Akwaeke Emezi na necelých 180 stranách odpovídá na palčivé otázky a zároveň se nebojí bruslit na tenkém ledě YA alegorie a psychologického thrilleru. Mazel je velmi důležitou knihou s bolestivým tématem, o kterém by se bezesporu mělo mluvit více. Není nic horšího, než nad problémy přivřít oči a dělat, že neexistují. Na to je i pohádkové město Lucille krátké.

  • Akwaeke Emezi: Mazel
  • Host, 2021
  • Překlad: Tereza Marková Vlášková
  • 180 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
28. prosince 2021, Ladislav Svatoš

Mazel

Mazel
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč