Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Mateřská dovolená a požehnaná kletba Ochránce připraví lovkyni oblud nejednu smrtící výzvu, Larry Correia a Sarah A. Hoytová: Ochránce (Lovci monster 07)

Correia Larry: Lovci monster 07 - Ochránce (PŘEDOBJEDNÁVKA)

Julie si mateřství neužívá tak, jak čekala. Se spánkovou a sociální deprivací počítala, na bedra Owenovy ženy však dolehla péče o nemocného dědečka i chod celé agentury. Kdo se udržel na nohou a se zbraní v ruce, odfrčel s Owenem Pittem na misi do jiné dimenze. Jako dar z nebe se proto bývalé sniperce jeví přerušení frustrující rutiny alespoň drobnou akcí. Má se pokusit zlanařit k Lovcům nového rekruta. Brnkačka – alespoň na první pohled.

Oblíbený cyklus románů (líčících barvitou, ale i život ohrožující rutinu bojovníků s nadpřirozenými škůdci lidstva) nazvaný prostě Lovci monster s.r.o., zaznamenal další přírůstek. Nejnovější díl série jistě nadchne všechny ctitele akčních knih žánru military urban fantasy a ještě více fanoušky téhle zábavné sebranky. Ta se v drsné realitě prodchnuté magií potýká s nepřáteli lačnícími po jejich krvi, mase nebo duších.

Koho by v bezpečí domova nebavilo číst o hustých týpcích, co si vraždící obludy dají k snídani a ještě při tom vtipkují. Je sice pravda, že fanoušci šéfa týmu Smajlík si na své nepřijdou ani v sedmém dílu/osmé knize cyklu LM (zatím i s většinou bojeschopných Lovců tvrdne na záchranné misi, kde jej Larry Correia zanechal), což však čtenářům nebrání, aby si v příběhu Ochránce užili pořádnou jízdu s krutopřísnou maminou, Julií Shacklefordovou.

Není větší chyby, než vydírat Lovkyni skrze její dítě

Situace v agentuře Lovců monster s.r.o. i v rodině Shacklefordů je napjatá. Valná část bojovníků s nadpřirozenem se nachází ve světě nejhorších potvor, co kdokoli z nich potkal a ohledně akutních útoků monster se zastupující šéfka Julie musí obracet na konkurenci či handicapované zálohy. Novopečenou maminu ale trápí i běžné problémy s maličkým Rayem a hlavně se užírá obavami o milovaného účetního i ostatní přátele. Ke všemu se zakladatel agentury, Buba Shackleford, pomalu loučí s dlouhým nadupaným životem.

Larry Correia v pěti bodech

  1. Narodil se v roce 1977, nyní žije s rodinou (má čtyři děti) v Utahu a po kariérně barvitém období (účetní, instruktor střelby, práce v FBI a vlastním obchodě se zbraněmi) jen píše.
  2. Vyrostl v Kalifornii na mléčné farmě, kde střílel čtyřnohé škůdce a vzhledem ke své konstituci upřednostňoval knihy (T. Brooks, R. E. Feist, D. Eddings aj.) před sportem (od čtení je blízko ke psaní a později za svou vášeň dostal i zaplaceno).
  3. Na univerzitě se dal k mormonům a pracoval jako dobrovolník v Alabamě, na americkém jihu se mu zalíbilo, což je důvod, proč tam umístil děj knihy Lovci monster s.r.o.
  4. Lovce Monster s.r.o. vydal roku 2007 samonákladem, aby se stali bestsellerem Entertainment Weekly a záhy následovala smlouva s nakladatelstvím Ba­en.
  5. Kromě zmíněného cyklu military urban fantasy přeloženého do 7 jazyků napsal také sérii Grimnoirské kroniky a Dead Six (napsal přes 10 románů i antologií).

Přes Juliino vypětí, zpříjemňované frustrující administrativou, se leccos vyřeší samo. Mimčo zabaví hraví orkové a skutečná monstra celkem neprudí. Souboj s lidožravou potvorou v blízkém městečku by LM dokonce mohl obohatit. Proto jede (navzdory maminkovským obavám) kontaktovat přeživšího bývalá sniperka a naštvaný knihovník, příliš cenný na výlet do světa nočních můr. Vše se zdá v nejlepším pořádku. Dokud vítěz nad bažináčem nepostřelí Alberta a matku s cejchem Ochránce vidlákovými ústy nekontaktuje děsivý nepřítel s ultimátem.

Změna nutně nemusí být k lepšímu, ale LM se to znovu povedlo

Milovník literatury a střelných zbraní Larry Correia uchystal fanouškům také v osmé knize série Lovců monster hned několik překvapení (avšak ti by již měli být zvyklí). Jednak spojil tvůrčí síly s dalším spisovatelem, nikoli s Bryanem Thomasem Schmidtem, s nímž spolupracoval na románovém cyklu Z archivu lovců monster, nýbrž s autorkou – Sarah A. Hoytovou. Ctitelům série je známá minimálně již z povídkové antologie LM nazvané Z archivu, v níž zabodovala příběhem lehce osvětlujícím minulost populárního člena Smajlíku.

Proto (a také s přihlédnutím k situaci v LM) není divu, že se v knize Ochránce věnuje právě Julii a jejímu čekání na absentující zachránce. Ještě méně překvapující je fakt, že počet sniperčiných trablů se jediným okamžikem mnohonásobně zvýší a hrozba smrti zahrne ji i všechny blízké v okolí. A to rozhodně ještě není konec.

Autorka téměř od počátku vyprávění nechá zastupující šéfku čelit ještě mnohem horší noční můře, než s jakou zakladatel série nechá(vá) bojovat jejího muže a ostatní bojovníky z LM. Nejenže vysílá Shackelfordovou na misi potenciálně bez návratu, ale bude při ní donucena učinit prakticky nemožné (a vždy špatné) rozhodnutí. Navíc ji musí zakončit jediným možným způsobem, bez ohledu na okolnosti, ztráty, oběti či vlastní smrt, novopečená maminka musí zvítězit.

Chlapácká akčňárna s dámským rukopisem parádně ladí

Jak fanoušci akcí nabušených Lovců monster čekali, také v nejnovějším svazku pojmenovaném Ochránce si přijdou na své, třebaže někteří mohli s ohledem na autora a ústřední postavu zapochybovat. I když, jak znalí cyklu vědí, Julie je nejen pěkná tvářička, ale i ranařka s fenomenální muškou, která má lovení v genech a v srdci, což nezmění ani mateřství. Naopak, aby ochránila Raye, musí v sobě najít více síly než kdykoli předtím.

Potřebuje najít a získat požadovaný artefakt, který dříve chránila, vymyslet jak s ním naloží, aby neohrozila syna, a samozřejmě postarat se, aby nezničila svět a nevyhubila lidstvo. Možná trochu příliš na jedinou truchlící Lovkyni. Milovníky série tak čeká smrtící jízda kolem světa, při níž bude Julie odkázaná jen na vlastní um, zkušenosti i vědomosti a hrozící nebezpečí se bude úměrně zvyšovat množstvím užitých zbraní nebo počtem míst, kde bude muset bojovat o život a informace.

Sarah A. Hoytová v pěti bodech

  1. Je americkou autorkou fantasy, sci-fi, mysteriózních a historických knih (také pseudonym – Sarah D'Almeida, Elise Hyatt, S. Marques, Laurien Gardner, S. Marques de Almeida Hoyt).
  2. V roce 2001 cena Prométheus (Darkship Thieves), v roce 2018 cena Dragon (Uncharted) – kromě Ochránce ze série LM píše i další cykly (Arcane America, Darkship, Furniture Refinishing, Magical British Empire, Musketeers, Shakespearean Fantasy, Shifter, Vampire Musketeers aj.), ale i krátké příběhy.
  3. Narodila se v roce 1962 v Portugalsku (ve vesnici Granja) nedaleko Porta, v němž pak vyrůstala a začátkem 80. let se přestěhovala do Spojených států.
  4. Univerzitní studium absolvovala v Portugalsku i v USA (na Universitě v Portu magistr – moderní jazyky a literatura; hlavní obor v Aj, vedlejší v Nj), dále hovoří i švédsky, italsky a francouzsky.
  5. V roce 1985 si vzala Dana Hoyta (autor sci-fi a matematik), má dva syny a v roce 1988 se stala občankou USA.

Naštěstí to není tak úplně pravda. Třebaže je šéfka LM mimo rodnou hroudu oficiálně bezbranná (tedy v parádní bryndě), reálně se leckde najdou kolegové Lovci či jiné (ne)lidské bytosti s osobitým vztahem k pravidlům nebo konvencím, kteří Ochránkyni nenechají padnout na dno (ať obrazně či ve skutečnosti). Ne vždy je sice taková pomoc vítaná kvůli starým křivdám a nedorozuměním, občas je ale nezbytná.

Čtenáři se díky tomu seznámí nejen s dalšími nestvůrami (které se postaví/připletou sniperce do cesty) a s dosud nepříliš známými „deratizačními“ institucemi, ale občas je čeká i (ne)milé setkání s velmi povědomými (ne)lidskými bytostmi. Což se pochopitelně často odehrává za svištění kulek, hřmotu vybuchujících trhavin a řevu nepopsatelných monster, na která nemusí stačit kalená ocel, svěcená voda nebo cejch Ochránce.

Než se v dalším svazku cyklu (nazvaném Bloodlines) vrátí lovecká esa se Smajlíkem na výložkách, aby si opět zašpásovala s Asagem i časovým kontinuem (protože minule to nestačilo a mrtvých bylo málo), dostanou šanci užít si trochu legrace i milovníci zábavné paranormální četby. V knize Ochránce jim totiž Sarah A. Hoytová naservírovala další úplně obyčejné vyprávění z kanclu LM (jak by příběh nejspíš glosovali kolegové ze Supernaturals).

  • Larry Correia a Sarah A. Hoytová: Ochránce (Lovci monster 07)
  • FANTOM Print, 2021
  • Překlad: Jakub Mařík
  • Obálka: Petr Willert
  • 352 stran, 359 Kč (v e-shopu Fantasye již za 241 Kč)
19. října 2022, Olga Buriánková

Lovci monster 07 - Ochránce

Lovci monster 07 - Ochránce
  359 Kč