Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Magické pouto by mohlo Zemi vydat do spárů Nepřítele a vyhubit lidstvo, Larry Correia: Magické pouto (Grimnoirské kroniky 2)

Correia Larry: Magické pouto

Soužití s čaroději začíná být pro obyčejné lidi stále nepohodlnější. A grimnoirská společnost se kvůli tomu dostává do hledáčku organizace, která by ji ráda sprovodila ze světa. Když se navíc u jednoho z magicky aktivních lidí, který spáchal atentát na Roosevelta, najde prsten Grimů, ztrácejí jeho agenti inkognito i bezpečí. Z Jakea a jeho přátel se stává lovná zvěř, přesto se opět pouštějí do boje za záchranu světa.

Milovníci akční noir fantasy si jistě vychutnají i druhý díl literárního cyklu Drsná magie, tentokrát s podtitulem Magické pouto. Americký autor skvělé urban a military fantasy, Larry Correia, zve čtenáře znovu do trochu jiné pozemské reality první poloviny 20. století. Na pozadí obecně známých událostí, jako je atentát na presidenta Roosevelta nebo hrůzy první světové války, se odehrává čarodějný boj o budoucnost světa.

Autorovy fanoušky, i ostatní ctitele tohoto specifického fantasy žánru, čekají další smrtelně nebezpečné peripetie skupinky utajených obránců lidstva. Zvedák Jake, Léčitelka Jane, Hybatel Francis, Přízrak Heinrich, Řečník Daniel, lovec Lance, vynálezce John Browning a Cestovatelka Faye bojují s těmi, kdo nově objevenou magickou Moc zneužívají i s tajemným agresorem, před kterým se tato fascinující síla v Grimnoirských kronikách skrývá.

Proti vesmírnému ničiteli se v boji musejí spojit i bývalí nepřátelé

Spektakulární souboj rytířů Pershingovy grimnoirské pobočky s nipponským kancléřem sice zachránil svět před jeho nadvládou, ale stál nejeden život. Na fungování Jakea a jeho přátel začínají dohlížet rytíři z ostatních skupin. Sám zvedák je lehce proti své vůli povolaný k záhadnému telefonátu ze záhrobí, kde se jej někdo pokusí zavraždit.

Jeho kolegové Heinrich s Francisem zase jdou vyjednávat s Rooseveltem ohledně nového zákona o registraci čarodějů. Hrál by do karet nové tajné organizaci s neznámým vůdcem, která chce Grimy zašlapat do země a na kontě již má nejeden zářez. Kvůli atentátu se ale proti skutečným hrdinům obrací veřejné mínění, policie i kolegové s vlastními neveselými plány. Ti nevěří, že Zemi hrozí nebezpečí z vesmíru, a odmítají připustit, že je třeba se spojit s nipponskými bojovníky z dalšího utajeného klubu.

Ke všemu Jakeovi a jeho lidem v patách slídí naštvaná Stopařka, kterou mají v hrsti protivníci Grimů, a ta je hodně neúnavná i sexy.

Události v překvapivém magickém světě dost houstnou

Druhý díl Correiova noir cyklu Drsná magie je podle očekávání další akční jízdou ve velkém stylu. K milovníkům zbraní, výbuchů, magie, bojů o život a svobodu, nebo dokonce za trvání světa, jak ho známe, se vracejí sympaťáci z jedničky. Jakeova skupinka Aktivních přišla v boji s kancléřem o charizmatického vůdce – generála Pershinga i o zvedákovu milou – Rváčku Delilah. Její ztráta ho naštěstí nesrazila až na dno a dál gentlemansky pomáhá dámám v nouzi.

Pokračování pak na oplátku čtenářům představuje důstojné náhradníky na straně světla i temnoty, jen tentokrát již není dělicí čára mezi nimi natolik jasná. Proti zachráncům lidstva se obracejí i ti, kdo by jim nejen měli být vděční (asi že o nich nevědí), ale i ti, kdo v zákulisí tahají za drátky a vědí téměř vše. Navíc události na kancléřově vzducholodi natolik změnily situaci, že je třeba podívat se nedisciplinovaným Grimům na zoubek.

Larry Correia v pěti bodech

  1. Larry Correia (*1977) žije s rodinou v Utahu v USA. Aktuálně již jen píše, ale živil se i jako účetní, instruktor střelby, krátce pracoval pro FBI a vlastnil obchod se zbraněmi.
  2. Je známý hlavně military fantasy cyklem Lovci monster, jehož první díl vydal v roce 2007 samonákladem po několikerých odmítnutích vydavatelů. Kniha se však záhy stala bestsellerem.
  3. Kromě první série vydal i cyklus Grimnoirské kroniky a Dead Six – zatím napsal přes 10 románů i antologií, z nichž některé jsou převedené v audioknihy.
  4. Vyrostl v Kalifornii na mléčné farmě (zde se učil střílet, protože malých škůdců se jinak nedalo zbavit), jako dítě rád četl romány T. Brookse, R. E. Feista nebo D. Eddingse.
  5. Na univerzitě se dal k mormonům, pracoval jako dobrovolník v Alabamě a na americkém jihu se mu zalíbilo – což je důvod, proč tam umístil děj první knihy Lovců monster.

Pod záminkou nutnosti spojení amerických a evropských rytířů sledují někteří z Evropanů zejména malou Faye, protože se zdá být spíše hrozbou než záchranou. Navíc se grimnoirští starší na generálovy relativní nováčky dívají poněkud skrz prsty a s nedůvěrou. Kancléř prý v klidu vládne na ostrovech, proto nevidí skutečné a podivné zlo, před nímž cítí potřebu se skrývat, i Moc, jež dělá z běžných lidí téměř bohy.

Naštěstí ne všichni jsou tak skeptičtí. Také kancléř se v nepříliš vzdálené minulosti musel utkat s Nepřítelovými průzkumníky. Při tom zjistil, že nemůže dlouho vítězit úplně sám, a tudíž cvičil posily a díky tomu se na jeho věrné mohou Pershingovi Grimové obrátit. I když nepříliš úspěšně – oni nejen věří, ale i vědí, že kancléř žije. Koneckonců stále jim dává rozkazy…

Pokračování série se nenechá úvodem zahanbit

Nová série Larryho Correiy ze světa podobného našemu (až na existenci Moci/magie s tím spojené) v tom nejlepším navazuje na své literární předchůdce, Lovce monster. Na rozdíl od jejich veskrze realistického světa (snad až na existenci všech těch nadpřirozených potvor) se tentokrát rozhodl autor pustit do maličko nejistého podniku, avšak většinu svého tvůrčího zlata zachoval.

Situovat příběhy do podstatně přepracovaného světa počátku minulého století byl poněkud odvážný krok, ale nakonec se evidentně vyplatil. Je sice pravda, že ctitelé čistokrevné urban fantasy možná tak úplně spokojení nebudou, ale vzhledem ke čtivosti Correiových knih by mohli roztát i oni.

Všichni ostatní, kdo se nebojí trochu popustit uzdu své fantazie, budou zajisté spokojení a milovníci steampunku (v mnohém Kroniky připomínají i tento žánr, i když s jiným palivem) nebo noir literatury se při čtení Magického pouta ocitnou v sedmém nebi. Jako ve většině pánských urban fantasy se i v Grimnoirských kronikách klade důraz na akční scény a ne na erotiku či zapeklité milostné vztahy.

Přesto (nebo právě proto) si je užijí pánové i dámy bez výjimky. Benefitem série je autorova láska k literatuře a zbraním i jejich dokonalá znalost, díky čemuž jsou pěkně popsané a uvěřitelné všechny scény epických výbuchů, honiček a střelby ze zbraní nespočtu ráží či kadencí. Dynamické akční scény se navíc příjemně mísí s uvolněnými dialogy, které si užívá každý, kdo si Correiovy hrdiny oblíbil.

Kromě sympaticky chlapáckého hlavního hrdiny se čtenářsky vděčným záchranářským syndromem není těžké prožívat příhody ani těch ostatních, protože kladné i záporné postavy zde nejsou černobílé. Ukazuje se, že aby člověk stál na špatné straně, nemusí být nutně zlý. Mnozí své strany během děje navíc mění, což přispívá k mnohým více či méně očekávaným zvratům, jichž se v ději opět najde dost.

  • Larry Correia: Magické pouto (Grimnoirské kroniky 2)
  • FANTOM Print, 2015
  • Překlad: Jakub Mařík
  • Obálka: Petr Willert
  • 352 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 209 Kč)
20. listopadu 2015, Olga Buriánková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Grimnoirské kroniky 2 - Magické pouto

Grimnoirské kroniky 2 - Magické pouto
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 209 Kč