Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Lynn Flewelling brnká ochráncům draků na city, Lynn Flewelling: Bílá cesta (Noční běžci 5)

Flewelling Lynn: Bílá cesta

Po napínavých událostech se smrtelnými následky v minulém díle Návrat stínu se oba Noční běžci vydávají do Seregilova domova Bôkthersy, aby zjistili více informací o Alekově podivném dítěti, jež jedni považují za zázračný lék a jiní za nebezpečné ztělesnění zla vzešlé z krvavé magie.

Seregil se vrací domů po mnoha desetiletích vyhnanství, a přestože se obával, jak ho příbuzní a známí přijmou vzhledem k Alekově podivnému potomkovi, kterého vezou s sebou, je tato starost zanedbatelná. Jejich naděje, že se jim od draka dostane rady, co je rhekaro zač a co s ním mají dál dělat, se však rozplyne. Tvor s dračí krví a s Alekovými rysy jim tak zůstává na starost a oba milenci se vrací do Skaly. Jsou rozhodnuti vydat se zpět do Plenimaru, aby zničili knihy otrokáře Yhakobina, jenž podle nich rhekaro stvořil.

O vzniku tohoto tvora se však dozvěděli i Hâzadriëlfaieové žijící již staletí v ústraní na dalekém severu právě proto, aby nepřátelé jejich krev nevyužívali na vytváření rhekar. Jejich vůdkyně posílá na jih do Skaly ozbrojenou jednotku Ebrados, která má výtvor krvavé magie najít a přivést, ale také zabít Aleka, syna jedné z hâzadriëlfa­ieských žen. Seregila s Alekem a dalším Nočním běžcem Micumem tak čeká cestou nejedno nebezpečí a nejeden nepřítel. A na otrokářovy knihy si navíc brousí zuby i někdo další.

Lynn Flewelling v pěti bodech

  1. Lynn Flewelling (*1958, Presque Isle, Maine, USA) je pseudonym Lynn Elizabeth Beaulieu, americké spisovatelky, která vystudovala angličtinu a historii, později ještě starověkou řečtinu, literaturu a veterinární medicínu.
  2. Její první román Štěstí ve stínech (1996) byl magazínem Locus oceněn jako nejlepší prvotina a nominován na Compton Crook Award.
  3. Na prvotinu navázala romány Příchod tmy (1997) a Zrádcův měsíc (1999).
  4. Do světa vystavěného v Nočních běžcích se autorka vrátila v Tamířině trilogii (Dítě proroctví, Skrytý válečník, Královna věštců) a navázala na něj knihami Shadows Return (2008), The White Road (2010) a Casket of Souls (2012), které k vydání chystá i Fantom Print.
  5. Lynn Flewelling do svých knih včleňuje a zkoumá sociální otázky, zejména s ohledem na původ, postavení a pohlaví.

V minulém díle sice oba protagonisté byli v životu nebezpečné situaci – oba věznil otrokář Yhakobin a Alek se navíc stal obětí podivných pokusů – přesto román Návrat stínu působil poněkud strnule, protože se většinu času odehrával na jednom místě. Bílá cesta je na rozdíl od toho, jak už název napovídá, prostě „cesta“, při které čtenář nezamhouří oka. A hlavní hrdinové v závěru sami podotýkají, že příště si už na nudu v Rhíminee Seregil raději stěžovat nebude.

Lynn Flewelling staví svou sérii Noční běžci především na klasickém magickém dobrodružství, jež ozvlášťňují charaktery obou hrdinů, jejich vzájemný vztah a celkově emočnější zabarvení, než bývá v podobných románech mužských autorů. V tomto i minulém díle je citová stránka znásobena Alekovým „dítětem bez ženy“, k němuž si lučištník vytvořil otcovské pouto. Jakékoliv odloučení od Sebrahna je pro něj velice bolestné, přestože chápe, že rhekaro není tak úplně dítě, a že navíc může být nebezpečné svému okolí.

Noční běžci sice nejsou romány přelomovými ani superzábavnými, ze kterých by čtenář omdléval úžasem, přesto jsou dostatečně poutavé a jejich hrdinové se čtenáři zavrtají pod kůži tak, že se s nimi rád vydá vstříc novému dobrodružství. Bílá cesta uzavírá zápletku rozvinutou z minulého dílu, a tak jsem sama zvědavá, co si pro své sympatické hrdiny autorka vymyslí příště.

  • Lynn Flewelling: Bílá cesta (Noční běžci 5)
  • Fantom Print; 2013
  • překlad: Hana Vlčinská
  • obálka: Miguel Coimbra
  • 288 stran, 269 Kč (v e-shopu Fantasye již za 188 Kč)
6. ledna 2014, Renata Heitelová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Noční běžci 05 - Bílá cesta

Noční běžci 05 - Bílá cesta
Vložit do pytle na zboží  Koupit 269 Kč 129 Kč