Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Lucius Shepard přináší nový americký sen, Lucius Shepard: Americká modlitební příručka

Shepard Lucius: Americká modlitební příručka

Wardlin Stuart žil docela obyčejným životem znuděného barmana. Tedy až do chvíle, než se dostal do výměny názorů, která skončila obviněním z vraždy a expres jednosměrným výletem do věznice.

Současný vězeňský systém rozhodně nedokáže statisticky demonstrovat svou schopnost napravit viníky zločinů. Nicméně Wardlin se něčeho na ten způsob dočkal. Spíš než o napravení šlo ale o objevení velmi užitečné schopnosti. Skrze vlastnoručně psané modlitby je schopen získat to, po čem touží. A co víc, tyto modlitace dovedou přinést stejné potěšení i jiným.

Není proto divu, že jakmile se dostane zpět na svobodu, začne tento svůj dar využívat ve velkém. Souborné vydání modlitací se velmi brzy stane bestsellerem. A z Wardlina je najednou americká hvězda. Čeká ho turné po Státech, interview v televizi, setkání s celebritami a konfrontace jak se svými příznivci, tak odpůrci. Křesťanské církve totiž nerady vidí, když jim někdo fušuje do řemesla.

Lucius Shepard v pěti bodech:

  1. Narodil se roku 1943 ve státě Virginia.
  2. Za svůj život vystřídal bezpočet povolání, díky nimž procestoval většinu Evropy a Asie.
  3. Debutoval románem Green Eyes v roce 1984.
  4. Jeho literární styl není typicky žánrový, ale pohybuje se od magického realismu až k fantastice.
  5. Za svá díla získal mnoho literárních ocenění (Nebula, World Fantasy Award, a jiné).

Americká modlitební příručka je mnohovrstvou knihou, stejně komplikovanou a tajemnou jako její autor. Hlavní hrdina sice objevil zlatý důl a neváhá se o něj podělit, zároveň ale trpí všudypřítomnou pozorností. Poměrně rychle se stane jak uctívaným mesiášem, tak Satanovým nástrojem určeným ke zničení bohabojné Ameriky. Mísí se zde touha po úspěchu s tolik typickou potřebou vypadat u toho co nejkřesťanštější. Není divu, že hlavní hrdina odmítá obojí. Jde mu hlavně o to být se svou láskou a psát.

Nic není pochopitelně tak jednoduché, jak se zdá. A žádný koncept utvoření během čtení první poloviny knihy nepřežije tu druhou. Autor si totiž dává záležet na tom, aby nic nevyznělo jednoznačně. Do děje poměrně brzy vstupuje tajemný muž, který Wardlina děsí a zároveň fascinuje. A snaží se ho všemožně přemluvit k aktivnímu boji proti církevním odpůrcům modlitací. Symboliku tohoto muže lze chápat různě a je pouze na čtenářích, pro jakou možnost se rozhodnou.

Lucius Shepard vytvořil dílo plné tajemna, kde se nadpřirozeno setkává s filozofií a cynismem. Autor zde předkládá stylizovaný obraz americké společnosti a místy do extrému vyvedených prvků této fascinující kultury. Není obtížné si představit, jak velcí šéfové ještě větších korporátních molochů na svých schůzích zapáleně recitují vlastní modlitby za nekonečný růst. Americkou modlitební příručku ale nelze chápat jako kritiku této společnosti. Jde spíš o obraz, v němž jsou zastoupeny tužby po splnění amerického snu a zároveň obavy z jeho realizace.

11. srpna 2020, Tomáš R. Tokoš

Americká modlitební příručka

Americká modlitební příručka
Vložit do pytle na zboží  Koupit 350 Kč 315 Kč