Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Lucifer má mnoho jmen, jedním z nich je Jitřní hvězda, Mike Carey: Jitřní hvězda (Lucifer 10)

Carey Mike: Lucifer 10 - Jitřní hvězda

Charismatický Lucifer ze světa Gainmanova Sandmana vstupuje na český trh již v desátém pokračování. Jedná se o předposlední knihu celého cyklu a děj se v ní mílovými kroky blíží ke svému vrcholu

Jak už jsou čtenáři u Lucifera zvyklí, kniha začíná příběhem, který zdánlivě s hlavním dějem a s titulní postavou padlého anděla nemá příliš společného. Netřeba dodávat, že v závěru na drobný návrat k nenápadnému prequelu dojde. Tak jako tak se jedná o příjemné navnazení před opulentní hostinou. Bůh opustil jsoucno a všude panuje zmar. Lilith s armádou svých potomků se jednou provždy chystá zničit andělské město a doprovází ji bůh zkázy Fenris. Andělé jsou po smrti archanděla Michaela bezradní a Armagedon se zdá nevyhnutelný. Jenže Lucifer je přes všechny úklady stále ve hře a zánik všeho není v jeho zájmu.

S prvními bublinkovými obrázky se může zdát, že se v poměrně dlouhé sérii opět převařuje už jednou konzumovaný vývar, ale po chvíli četba vyvede všechny skeptiky na cestu čtenářského optimismu. Autoři opět nabídnou napínavé scény zasazené do atmosféry hustší než vzduch zahuleného pajzlu, kam chodí větrat plíce havíři po celodenní šichtě v dole. K hutné atmosféře přispívá velice zdařile výtvarná stránka díla, o kterou se postarali především Peter Gross a Ryan Kelly. Ovšem pochvalu si zaslouží i kreslíři dvou doplňkových příběhů Collen Doranová a Michael Wm. Kaluta. Jejich odlišný styl ozvláštnil četbu stejně jako dva příběhy nespadající přímo do dějové linie. Zpracovat po výtvarné stránce díl série pod názvem Jitřní hvězda jistě nebyl snadný úkol, jelikož obsahuje celou řadu náročných scén, ale skupina výtvarníků to zvládla výtečně.

Lucifer v pěti bodech

  1. Postava Lucifera se poprvé objevila ve snu v komiksu Superman‘s Pal Jimmy Olsen #65, svou aktuální podobu však dostal v komiksu The Sandman #4.
  2. Gaiman se při tvorbě podoby Lucifera inspiroval hlavně v díle Johna Miltona Ztracený ráj.
  3. Mike Carey byl nominován na nejprestižnější komiksovou cenu Eisner Award právě za sérii Lucifer.
  4. Kromě Lucifera Carey pracoval na scénáři pro sérii Hellblazer, ve které zůstal pekelné tématice věrný. Dále se podílel na sériích X-man: Legacy a Ultimate Fantastic Four.
  5. Carey je kromě komiksů také autorem scénářů k filmu a seriálů Stranded a také knihy The Devil You Know (Poznaný Ďábel).

Největší devízou Lucifera nadále zůstává hra s křesťanskou mytologií, kterou Mike Carey bravurně využívá ke splétání zápletky. Čtenář si pak nejvíce užije dialogů, v nichž si autor filosoficky pohrává s kartami, tak jak je rozdala náboženská tradice. Na první pohled se může zdát, že uvedená metoda není žádné velké vzrůšo, ale opak je pravdou. Fantasy kulisy dodají potřebný dobrodružný nádech a výše uvedené zase posunuje dílo na míle daleko naivní pohádce, do jejíhož občas jen trochu zdrsněného hávu často bývá zahalena většina fantasy příběhů.

Dalšímu pokračování Lucifera se opět dá jen těžko něco vytknout. Snad jen postavy se občas chovají trochu nelogicky. Dalo by se říci, že jejich chování je jaksi nelidské. Částečně to je asi dáno tím, že drtivá většina postav jsou spíše démoni, andělé, zatracenci z pekla, polobohové nebo Bůh samotný. Nicméně na čtenáře to chvilkami, sem tam, působí škrobeně.

Nicméně fandové charismatického pekelného knížete opět nesmí váhat ani vteřinu a letět pro nejnovější pokračování. Děj se v něm chýlí k bombastickému završení a nakonec si to rozdají všichni démoni, pekelníci a andělé, ale finální gambit jako vždy odehraje Jitřní kníže. A pro příznivce chytrého čtení, kteří s Luciferem ještě pořádně nepřišli do styku, hybajte doplnit základní komiksové vzdělání, ať si můžete přečíst i Jitřní hvězdu!

  • Mike Carey: Jitřní hvězda (Lucifer 10)
  • Crew a Netopejr, 2016
  • překlad: Štěpán Kopřiva
  • obálka: Christopher Moeller
  • 194 stran, 589 Kč (v e-shopu Fantasye již za 530 Kč)
8. září 2016, Radim Červenka

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Lucifer 10 - Jitřní hvězda

Lucifer 10 - Jitřní hvězda
Vložit do pytle na zboží  Koupit 589 Kč 530 Kč