Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Lovecraftův osmdesátiletý Stín nad Innsmouthem v novém hávu, H. P. Lovecraft: Stín nad Innsmouthem

Lovecraft Howard Phillips: Stín nad Innsmouthem

Mýtus Cthulhu, Arkham, Prastaří a další motivy stvořené Howardem Phillipsem Lovecraftem děsí čtenáře ve spánku i v bdělém stavu už nějaký ten pátek. Skutečnost, že tyto příběhy tolik dekád po jeho úmrtí ještě neupadly v zapomnění, dovede čtenáře nutně k dedukci, že se jedná o něco nezpochybnitelně výjimečného. Toto tvrzení navíc podpírá i fakt, že neustále vycházejí nové knihy nesoucí na přebalu iniciály H.P.L. Poslední roky se u nás těší oblibě nejen kompletní sbírka sebraných spisů od Albatrosu, ale i kapesní série Klasická díla hororu od Laser-books, jejíž druhý díl vyšel nedávno.

Nový svazek je pojmenován podle Stínu nad Innsmouthem, který je vrcholnou a zároveň závěrečnou povídkou celého svazku. Za obálkou, na níž je vyobrazen Cthulhu, se ovšem skrývají ještě další dva pečlivě vybrané delší příběhy a čtyři kraťasy, tvořící tak průřez napříč několika lety Lovecraftovy tvorby. Díky chronologickému řazení čekají na odvážného čtenáře nejprve již zmíněné kratší povídky, jmenovitě se jedná o Rytinu v domě, Hudbu Ericha Zanna, Krysy ve zdech a Pickmanův model. Jejich společným znakem je hutná a zlověstná atmosféra, pro Lovecrafta tak typická, jenž bez ustání houstne až do samého závěru děje.

První z Lovecraftových delších prací v knize je Barva z kosmu z roku 1927. Zajímavé je, jak v ní autor spojuje svoji hororovou doménu s vesmírnými motivy. Tato kombinace je v jeho dílech velmi častá, zde je ovšem na mimozemský aspekt kladen zvýšený důraz. Na odlehlé farmě se totiž začnou dít podivuhodné věci poté, co na ni dopadne záhadný meteorit. A pokud se této povídce náhodou nepodaří zasít do mysli čtenáře hrůzu a averzi vůči novoanglickému venkovu, tak se to dozajista povede té následující, Kdo šeptá ve tmě, jenž je o tři roky mladší než předešlá Barva.

Ta se zabývá pátráním ohledně těl nezvyklých tvorů, které vyplavily z kopců poblíž Vermontu nedávné povodně. Za zmínku stojí především pochmurnost, jakou se podařilo Lovecraftovi na tento kraj uvalit. I při běžném popisu krajiny tak bystrý čtenář vycítí na pozadí stopy neklidu a předzvěst něčeho zlovolného. Trojici uzavírá již zmíněný Stín nad Innsmouthem, zabývající se odkrýváním pravdy v zapadlém přístavním městečku. Ten patří k tomu nejlepšímu, co kdy z Lovecraftova pera vzešlo.

Howard Phillips Lovecraft v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1890 v Providence, hlavním městě Rhode Islandu.
  2. Když mu byly tři roky, zemřel mu otec.
  3. Jeden z velmistrů hororu, kterému nebyla cizí morbidita.
  4. První povídku napsal už v patnácti letech. Často publikoval v magazínu Weird Tales.
  5. Pracoval i jako novinář, lektor a příležitostně se věnoval i ghostwritingu (tj. psal díla na zakázku někoho, kdo je sám napsat neumí).

Mnozí nováčci žánru můžou být vůči Lovecraftovi právem skeptičtí. Přece jen, jeho povídky nejsou úplně žhavou novinkou a současnému čtenáři nemusí připadat tak hororové, jako tomu bylo v minulém století. Při troše štěstí čtenáře pár prvních vět přesvědčí o skutečnosti, že některé věci nestárnou a že Lovecraftova díla jsou takřka akademickou definicí nadčasovosti. I tak bohužel nemůžou sednout každému, a kdo se nepřizpůsobí jeho tajemně zvrácenému stylu, nikdy neobjeví, jaké krásy tento génius z Providence za svého života vytvořil.

V porovnání s překlady spisů od Albatrosu, působí překlad Milana Žáčka moderněji a jednodušeji. Zkrátka zaobaluje celý text tak, aby byl přístupný a čtivý bez vynaložení větší námahy. Každý se sám musí rozhodnout, jestli mu tato varianta vyhovuje, nebo zda zmenšuje zastaralý dojem, který by kniha měla budit. Vítaným dodatkem pro čtenáře budou jistě i poznámky lovecraftovského odborníka S. T. Joshiho, který ke každé povídce v knize nastínil i něco málo o jejím vzniku.

Celá sbírka přijde vhod spíše těm, kteří ještě Lovecraftovskému šílenství nepropadli úplně. Nebudou se tak muset probírat napříč jeho rozsáhlou bibliografií, nýbrž jim budou na stříbrném podnose přímo naservírovány ty kousky, jejich hrůzostrašnost byla vypilována do dokonalosti. Na druhou stranu sečtělí příznivci autora už budou s největší pravděpodobností hlavní taháky Stínu nad Innsmouthem znát a sáhnou tak spíše po pro ně atraktivnějších sebraných spisech od Albatrosu.

  • H. P. Lovecraft: Stín nad Innsmouthem
  • Laser-books, 2014
  • překlad: Milan Žáček
  • obálka: Bob Eggleton
  • 296 stran, 219 Kč (v e-shopu Fantasye již za 197 Kč)
10. února 2015, Jan Holan

Diskuze k článku

Oprav si chybičku
Tomáš - 04. 01. 2017 12:39

V pěti bodech máš překlep...1890 Jinak pěkně napsaná recenze, chystám se zrovna poznat Lovecraftův horor.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Stín nad Innsmouthem

Stín nad Innsmouthem
219 Kč 197 Kč