Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Linie krve, Tanya Huffová

Huffová: Linie krve

Vicki – soukromé očko, Henry – upír a spisovatel. Tahle dvojka nám už ukázala, jak se vypořádat s démonem (Cena krve) i jak zachránit smečku vlkodlaků před záludným ostřelovačem (Stopy krve). Co je čeká tentokrát v deštivém říjnovém Torontu?

Henry má děsivé sny. Říkáte si, co asi tak může děsit čtyřsetpadesá­tiletého upíra? Obrazy rozzářeného slunce. Henry se utápí v myšlenkách, zda je to znamení blížící se smrti a jestli vůbec má chuť žít dál. Je pro něj Vicki dostatečným smyslem života, aby nevystoupil do slunce?

Detektivu Miku Cellucimu nedá spát případ dvou záhadných úmrtí v egyptologickém oddělení muzea. Uklízeč prý dostal infarkt, když spatřil v sarkofágu mumii. Proč však další den, když dojde k úmrtí doktora Raxe, zaměstnanci muzea shodně tvrdí, že tam žádná mumie není a nikdy nebyla? Po smrti dvou policistů, kteří na případu pracovali, je však Mike z vyšetřování odvolán. Najímá si proto svou přítelkyni Vicki a svěřuje se jí s teorií o mumii potulující se Torontem.

Jako kdyby nestačilo, že ve městě řádí plesnivá vykopávka, ocitá se Vicki před nečekaným (tedy z její strany nečekaným, jak její milenci, tak čtenáři to už nějakou dobu cítili v kostech) osobním problémem. Henry jí vyznal lásku a Mike si s ní chce promluvit o jejich vztahu. Proč chtějí chlapi komplikovat vztahy, které jsou podle Vicki naprosto v pořádku?

Kanadská autorka Tanya Huffová znovu vytvořila gradující detektivní příběh s již známými hrdiny, přidala hororově působícího nepřítele a tentokrát dala i více prostoru věčně nabručenému Mikeovi. Předestřela nám milostný trojúhelník, se kterým si hrdinka neví rady a jehož vyřešení musí v zájmu záchrany města před katastrofou posunout všichni tři na vedlejší kolej. Nemusíte se tedy obávat, že emocionální problémy postav zastíní mysteriózní zápletku. Na druhou stranu právě emoce, až už vyznání, hádky či žárlivé výstupy, dávají hrdinům další rozměr, který mi chybí třeba u podobné detektivní série o Harrym Dresdenovi.

Vickiin pohled na svět z druhé strany mříží byl podle mne nejzdařilejší částí příběhu. A obsah její kabelky – na tolik věcí snad nosí batoh, ne? Zklamal mne trochu jen závěr. Vzhledem k tomu, jak nepřítel, tedy mumie, jednoduše zabíjel a ovládal lidské mysli, jak si téměř získal i váhavého Henryho, mi řešení připadalo příliš jednoduché, přesně jak podotkla i Vicki.

Čekáte-li oblíbené hrdiny v zapeklité situaci, mocného upíra třesoucího se strachy, poloslepou krásku v nesnázích a nějaké to přátelské či milostné pošťuchování a vtipkování, sáhněte po Liniích krve. A to co nejdříve, protože další díl už na nás čeká za dveřmi.

  • Tanya Huffová: Linie krve
  • vydal: Brokilon, Praha 2010
  • přeložil: Pavel Musiol
  • obálka: Lukáš Tuma
  • 312 stran / 248 Kč

    Autorka recenze je redaktorkou webu Děti noci.

8. června 2010, Renata Heitelová

Diskuze k článku

Ad Linie krve
Eskarína - 08. 06. 2010 17:49

Za sebe bych napsala, že právě emoce, milostné vyznání, hádky či žárlivé výstupy v kombinaci s detektivní zápletkou a prvky nadpřirozená jsou ideálním koktejlem, který sérii pro mě dělá zajímavou, je to takové osobnější, ženské. Ale nejspíš si budu muset přečíst i Herryho Dresdena, abych si to přeci jen ověřila. Každopádně se na Linie krve těším a musím pochválit přebal, výborný ; )
RE: Ad Linie krve
Renča - 09. 06. 2010 05:20

Těch citových vztahů, milostných hádek atp. je tady prostě víc jak u třeba Butchera, ale je to tak akorát. Není to jako třeba u Anity Blake. Prostě emoce nezastinují detektivní příběh.
RE: RE: Ad Linie krve
popy - 09. 06. 2010 08:11

A pokud můžu mluvit za sebe, Vicki je daleko sympatičtější a uvěřitelnější postava než Anita.
RE: RE: RE: Ad Linie krve
Renča - 09. 06. 2010 11:05

njn, Anita je neuvěřitelná :)))
RE: RE: RE: RE: Ad Linie krve
Fenris 13 - 09. 06. 2010 11:37

Vicky je mi spolu s Mercy nejsympatičtější ze současných hrdinek této NWOVB (New Wave Of Vampire Books) :-) Linie krve jsem předevčírem dočetl a jsem velmi spokojen, úroveň série příjemně stoupá.
RE: RE: RE: RE: RE: Ad Linie krve
Renča - 09. 06. 2010 11:51

NWOVB? To jsem ještě neslyšela :) Ale tyhle knihy jsou z počátku 90. let, tak nevím, zda to házet do jednoho pytle :) Že to u nás vychází skoro s dvacetiletým zpožděním, je jiná věc.
RE: RE: RE: RE: RE: RE: Ad Linie krve
Fenris 13 - 09. 06. 2010 13:13

Neslyšela, protože jsem to právě vymyslel :-))) Inspirace NWOBHM (New Wave Of British Heavy Metal). Jo, na datum vydání jsem koukal, je to z 1993, takže z velkým předstihem před dnešní módní vlnou, ale právě na tu jsem narážel. Vcelku nechápu, že po takto kvalitní sérii nikdo nesáhl už dřív, upíři přece byli atraktivní vždycky, byť to u nás dlouho táhnul snad jen Nekroskop.
RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Ad Linie krve
Renča - 09. 06. 2010 14:01

"upíři přece byli atraktivní vždycky" Jo, tak to jsme si taky myslela, ale vyvedla mne z omylu právě Hamiltonová, která v několika rozhovorech mluvila o tom, jaký měla problém, aby jí někdo vydal Provinilé slasti. Obíhala nakladatele 2 roky, než kniha v r. 1993 vyšla. Prý se to nedalo žánrově zařadit :) Ten velký boom v prodejnosti přineslo až Stmívání, k tomu už se řada spisovatelů (tedy spíše spisovatelek) žánru vyjadřovala. Bez toho by tu nebyly ani seriály jako True Blood či nedávno Vampire Diaries. A kdo ví, zda by Petra psala Tinu Salo.
RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Ad Linie krve
Fenris 13 - 09. 06. 2010 14:17

Hmmm, to se podle mně ale týká spíš přístupu k upírům, kterí jsou teď prezentováni jako mazlíčci...imho je Anita skutečnou červenou knihovnou, zatímco Krevní pouta jsou primárně detektivkou. Zmiňovaný Nekroskop vychází úspěšně od roku 1986 - a popularitu si udržoval imho i proto, že upíři (resp. Vampýři) tam jsou skutečná monstra - tak jak byli v literatuře charakterizováni odjakživa. Kdežto na představu romantické upířiny si muselo čtenářstvo zvyknout. A teď jsem se nějak zamotal...o čem jsme to mluvili? :-)
RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Ad Linie krve
Renča - 09. 06. 2010 15:57

Ale Provinilé slasti ještě nejsou "červená knihovna", to až pozdější díly... A taky pochybuju, že by R.Pilch po téhle sérii sáhl, kdyby tu už nevycházely Anita a spol. :)
RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Ad Linie krve
Robert - 10. 06. 2010 06:31

> A taky pochybuju, že by R.Pilch po téhle sérii sáhl, kdyby tu už > nevycházely Anita a spol. :) Příčina je prostá. Já moc dobře anglicky neumím, takže si nakupuju hromadu knih v polštině. No, a díky úspěchům upírských knih vyšla Vicki i v Polsku, takže jsem si ji koupil a přečetl. A líbila se mi, takže jsem se rozhodl vydat ji česky :) Mimochodem, v Polsku pojali obálky na Blood Ties úplně jinak než kdekoli jinde. Schválně mrkněte... http://fabryka.pl/ksiazki.php?id=210#searchkk
RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Ad Linie krve
Renča - 10. 06. 2010 06:49

Tak jsem koukla na ty polské. Knihám s takovou obálkou bych se asi vyhla. Působí jako laciný horor a tahle série má do hororu daleko (v dobrém slova smyslu).
RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Ad Linie krve
Jana677 - 11. 06. 2010 12:43

Takové obálky by mi seděly třeba ke Kulhánkovi, Kopřivovi a spol. Roberte, prosím, OT dotaz k těm polským knihám - nevyšla náhodou v Polsku Woodingsova trilogie "Utkaná cesta" (poslední díl)? A pak třeba z Brinova cyklu "Pozvedání" taky poslední díl... Mně je polština přece jen taky bližší než angličtina a jak se zdá, těchhle dvou kousků už se čtenáři v ČR nedočkají :-(.
RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Ad Linie krve
Robert - 11. 06. 2010 20:20

Zdravím, s tím Brinem je to divné, Poláci skončili na stejném místě, jako Češi. Více viz: http://pl.wikipedia.org/wiki/David_Brin Toho Woodinga se mi nepodařilo dohledat, zdá se, že Poláci od něj vydávají jiné cykly. Nicméně jsem natrefil na závěrečný čtvrtý díl Pochodů (čili série Roger MacClintock aka Empire of Men), u kterého se zdá, že nejspíš také nevyjde: http://www.4shared.com/document/PmGbnjjq/David_Weber__John_Ringo_-_Cykl.htm Další dotazy prosím po e-mailu :)
RE: Robert
Jana677 - 14. 06. 2010 13:33

Dziekuje bardzo :-)

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Krevní pouta 3 - Linie krve

Krevní pouta 3 - Linie krve
Vložit do pytle na zboží  Koupit 248 Kč 223 Kč