Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Limea: Dobrodružný příběh lásky a odvahy z ostrova domorodců, Lin Rin: Limea

Rina Lin: Rimea

Národ Sorayů žije spokojeným a klidným životem na svém malém ostrově, aniž by věděl o tom, co se děje v širém světě kolem. Aby toho kmen docílil, má jasně daná pravidla a zákony, které dodržuje nejvyšší Rada. Ostrovní klid je však narušen v den, kdy mladá lovkyně Limea na pláži nalezne zraněného cizince. A rozhodne se pro něco, co je zakázáno – pomoci mu.

Limea se chce stát nejlepší lovkyní ze všech. Celý život usilovala jen o to, aby vytříbila své schopnosti a talent, s kterým se narodila. V jejím světě je navíc vše rozděleno do kast a ona patří do jedné z těch nejnižších. Jedinou možnost pro ni představuje výhodný sňatek – něco, co je velmi nepravděpodobné – nebo nejvyšší Radu zaujmout svými schopnostmi a ve dnech po dovršení dospělosti ukázat, že může být užitečnou lovkyní. V jejím případě existuje jen jediná možnost – být tou nejlepší. Jenže její cestu naruší překážka, o které se jí ještě předchozí den ani nesnilo.

Na pláži totiž najde zraněného cizince. Muž vypadá úplně jinak než všichni, které doteď znala. Má světlé vlasy, stříbrnošedé oči a je… obrovský. Větší než jakýkoli muž, kterého kdy viděla. Na první pohled nebezpečný, ale také těžce zraněný a nepomoci mu by znamenalo odsoudit ho k smrti. A proto se Limea rozhodne neuposlechnout zákon a cizince zachrání. Tím začne sled událostí, které ji donutí pochybovat o všem, co doteď znala.

Lin Rina je německá autorka, která se do srdcí čtenářů vepsala už sérií Kroniky prachu. I tam se zaměřila na romantickou linku, která vystupuje velmi výrazně i v její nové knize. Tentokrát se však odehrává v úplně jiném prostředí.

Lin Rina v pěti bodech:

  1. Lin Rina pochází z Německa.
  2. Autorka série Kroniky prachu, která také vyšla česky.
  3. Nezaměřuje se jen na jeden žánr. Její repertoár je široký od romancí přes historické romány po sci-fi.
  4. Jejím koníčkem jsou ilustrace a psaní krasopisem.
  5. S manželem a dvěma dcerami žije na zasněném místě blízko u lesa.

Pro Limeu je těžké smířit se s životem v kastách. Jako členka jedné z těch nejnižších se musí všem přizpůsobovat, ale pokud se prokáže jako dobrá lovkyně, posune se na žebříčku hned výš. Díky tomu je hodně cílevědomá, zaměřená jen na vysněnou metu a díky tomu jako hlavní postava i sympatická. Nepůsobí také jako většina hrdinek young adult knih, které jsou často zmatené, jemné a občas hloupé. Jako hlavní hrdinka se Limea svojí úlohy, a to i s přihlédnutím k tomu, že se stále jedná spíš o dobrodružnou romanci pro mladší čtenáře, zhostila velmi dobře.

A když je řeč o romanci, i ta patří mezi hlavní motivy knihy. Je navíc dobře rozepsaná, postavy se nenásilně otevírají, až čtenář brzy ví to, k čemu ony zanedlouho dojdou. I to se tedy autorce povedlo na jedničku, včetně popisů různých vedlejších charakterů, jež jsou dostatečně barvité na to, aby nesplývaly. V knize nevystupuje tolik postav, aby to dělalo zmatek, ale přesto jich je relativně dost a každá má charakter vystavený na chytře zvolených osobních rysech.

Příběh se pak odehrává na odlehlém ostrově, kde žije ostrovní matriarchální kmen, v němž se Limea narodila – jde tedy o společnost naprosto odlišnou od té, kterou známe. Autorka tedy přináší velmi zajímavý motiv, který by ale stál za to rozvinout, protože občas si čtenář klade otázky, které jí unikly, především pokud jde o stejným jazyk postav i další prvky světa. Vyloženě velké nelogičnosti se ale v knize neobjeví, na to ale v takhle jednoduchém příběhu není ani prostor.

Limea je oddechovkou pro nenáročné čtenáře (v tomto případě čtenářky) s velmi sympatickou hlavní hrdinkou. Je to takový příběh a la Pocahontas, který už tu mnohokrát byl a nejspíš bude, tentokrát ovšem v jiném podání. A autorka píše tak příjemně a čtivě, že příběh ubíhá příjemnou rychlostí. Zamrzí tak ve finále snad jen jediné – nálepka knihy jako „fantasy romance“, protože to „fantasy“ se cestou někde ztratilo.

  • Lin Rina: Limea
  • Fragment, 2021
  • Překlad: Barbora Špundová
  • Obálka: Marie Graßhoff
  • 384 stran, 399 Kč
11. srpna 2022, Nela Libovická