Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Liga spravedlnosti v džungli i v hlubinách oceánu, Tony S. Daniel, Geoff Johns, Paul Pelletier, Ivan Reis: Trůn Atlantidy (Liga spravedlnosti 3)

liga-spravedlnosti-3

Snad je to tím, že je personifikovaná spravedlnost slepá a možná občas trochu línější. Liga spravedlnosti má zkrátka vždycky co na práci. Pokud klid na krásné modré planetě neohrožuje šmejd z vesmíru nebo nějaký ten menší bůžek, tak je to „vlastenec“. A to buď ze souše, nebo z hlubin vod rozličných.

Ani po odchytu Cheetah v krásně namalovaném preludiu třetí knihy (které je dalším záchytným bodem v příběhu, jenž se jako linka táhne dosavadními knihami a jistě se rozroste v celobookovou počtenici) nemají členové Justice League chvíli klidu. A že by si jej docela zasloužili. Padouši však nikdy nespí, a tak dlouho očekávané rande mezi Supermanem a Wonder Woman velice záhy padá. Spolu s velkou vodou.

Podtitul třetí knihy série Liga spravedlnosti, Trůn Atlantidy, jasně napovídá, odkud hlavní zápletka booku zavane tentokrát. Od chladných vod Atlantického oceánu. A pokud jste viděli loňský stejnojmenný animovaný TV film, máte představu ještě ucelenější.

Členem Ligy spravedlnosti, na nějž se bude v této knize klást největší důraz, je protentokrát Artur. Nebo chcete-li jeho umělecké jméno, Aquaman. Bývalý král tajemné a pro suchozemce zapomenuté, do legend zamčené Atlantidy si tentokrát bude muset sáhnout na dno (příhodná floskule). A to jak psychické či fyzické, tak i oceánské.

Při pokusných podmořských odpalech amerického námořnictva totiž dojde k chybě, kdy rakety směřují úplně jinam, než bylo plánováno. Naštěstí jde jen o hlubiny oceánu, takže se problém zdá být bezpředmětný. Alespoň lidem, kteří neví, na jakých souřadnicích leží bájná podmořská Atlantida, jejíž obyvatelé na následky lidských hříchů (toxický odpad v mořích, ropné skvrny, podmořské exploze…) zas a znovu umírají. I rozhodl se současný držitel trůnu Orm vytáhnout svou magickou korunu a trojzubec a s početnou armádou vyrazit dát suchozemcům řádně přes hubu.

Cíle: Metropolis, Gotham, Boston. Města, která mají následovat Atlantidu a potopit se. A můžete hádat, zda Orm kouká na to, že obyvatelé těchto měst dýchají pod vodou jen velice těžko. Brzy je jasné, že Orma může zastavit jedině jeho bratr, Artur vulgo Aquaman.

Schyluje se tak k epickému bratrskému souboji jak ze Shakespeara. Nebo z Marvelu (Thor x Loki). Tak jako tamější hrdinové, i Artur a Orm jsou si svými bratrskými city nakloněni, pouze mají poněkud jiný náhled na postavení Atlantidy proti zbytku světa. Zatímco Artur (který je symbolickým dítětem obou světů, syn královny Atlantidy a člověka) se stále snaží najít zlatou cestu pro všechny, ryzí Atlanťan Orm prosazuje jen a pouze svůj lid a jeho zájmy.

Oproti předchozím knihám ubral scénárista Geoff Johns na vtipu – což je zaviněno jistě především absencí Green Lanterna, zato přidal na dramatu (a melodramatu). A vedlejších postavách. Byť se oceán dme a pokrývá města pod svou smrtící náruč a atlantská armáda hrozí ukončit nějaký ten milion lidských životů, sledujeme v podstatě sestavu komorních příběhových motivů, kterým rozhodně nechybí síla. Artura a jeho bratra, jehož důvody pro roli antagonisty jsou vlastně velice snadno pochopitelné. Kyborga obětujícího další kousek svého lidství pro přátele. Wonder Woman, zoufale toužící být alespoň na chvíli někým jiným, a Supermana, který se – věren své skautské dobrosrdečnosti – snaží ukázat jí cestu. A samozřejmě Batmana, který nedůvěřuje nikomu. Ani (a obzvláště) těm, které považuje za nejlepší přátele.

Série Justice League by měla být hlavní komiksovou lodí vydavatelství DC Comics. To se jí sice tak úplně nedaří (přinejmenším některé netopýrákovy příběhy jsou kvalitativně výše), ale v rámci mainstreamové četby jde stále o vysoký nadstandard. V našich luzích a hájích však bohužel lehce narážíme v tom, že je celý relaunch New 52, jehož je i tato řada součástí, u nás omezen jen na několik sérií. Obzvláště patrné je to pak právě v případě Trůnu Atlantidy, před jehož přečtením by bylo jistě vhodné se lépe seznámit se samostatnými příběhy Aquamana, dějově předcházejícími událostem v této knize.

Nezbývá však než se těšit na rozjetí příběhu naplno, který je zatím ukryt na pozadí.

  • Tony S. Daniel, Geoff Johns, Paul Pelletier, Ivan Reis: Trůn Atlantidy (Liga spravedlnosti 3)
  • BB/art, 2015
  • překlad: L'udovít Plata
  • brož.: 192 stran, 499 Kč
  • váz.: 192 stran, 699 Kč
15. listopadu 2015, Josef Horký

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).