Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Lidé, třeste se, přichází vám vládnout peklo a jeho smečka koček, Lynne Trussová: Pekelný kocour

Trussová Lynne: Pekelný kocour

Lidé se většinou dělí na dvě skupiny. Na ty, kteří mají rádi kočky, a na ty, kteří tyto malé vrnící stvoření moc nemusí. Kočky mají a v budoucnu určitě budou vždycky mít svoje pevné místo po boku člověka. Pekelný kocour je právě příběhem dvou takových stvoření. Kocourů, kteří uměli mluvit, a tak trochu vládli zvláštní mocí.

Alec je knihovník a před nedávnem mu umřela žena. Rozhodne se proto strávit nějaký čas o samotě v domku na pobřeží. Vezme si s sebou jen to nejnutnější, svého psa Watsona a omylem i počítač svého kolegy Wiggyho. V počítači pak nalezne velmi neobvyklý příběh. Příběh o mluvícím kocouru jménem Roger. Není to ale „jen“ mluvící kocour, Roger ukrývá velmi temnou minulost spojenou s dalším kocourem jménem Kapitán. Jeho současnost není ale o nic lepší, protože jak Roger, tak i Kapitán, jsou doslova ztělesněním samotného ďábla.

Pekelný kocour je dílo britské spisovatelky Lynne Trussové, která se věnuje především publicistice. Je jedno, jestli máte kočky rádi nebo ne, tato kniha je vhodná pro obě skupiny. Pekelný kocour je totiž kniha prodchnutá suchým britským humorem, psaná nenáročně a svým hororovým pojetím připomíná staré strašidelné historky. Autorka se navíc nebála do knihy zakomponovat i popkulturní odkazy nebo citáty z jiných knih.

Zatímco se ostatní pokoušeli přivolat psa pokřikem: „Monty! Monty, papání!“ Mary volala: „Watsone! Pokud můžete, ihned dorazte. Pokud nemůžete, dorazte i tak!“

Lynne Trussová v pěti bodech

  1. Lynne Trussová je anglická spisovatelka a publicistka.
  2. Věnuje se především populárnímu psaní o gramatice a o tom, jak je s ní v současné mluvě špatně zacházeno.
  3. Její kniha Eats, Shoots & Leaves: The Zero Tolerance Approach to Punctuation se stala mezinárodním bestsellerem.
  4. Trussová byla jednou z prvních 200 veřejných činitelů, kteří se podepsali proti skotské nezávislosti.
  5. V současné době žije střídavě v Bloomsbury a Sussexu.

Celá kniha je rozdělená do čtyř částí, přičemž každá je psaná jinak. Jedna připomíná deník, druhá scénář, další je ukázkou z emailové korespondence a čtvrtá vypadá trochu jako dotazník. Samotný příběh se pak pro některé čtenáře bude zdát buď velmi originální, anebo naprosto bláznivý, a to především díky autorčinu podání. Lynne Trussová totiž napsala ojedinělý román, který sahá do hluboké minulosti a který popírá všechno, co jsme si dosud o kočkách mysleli.

Ostatně, to je další věc! Jak zabíjejí myši a ptáky a nosí nám je domů ukázat! Dělají to z jednoho jediného důvodu: protože na víc než ptáky a myši nestačí, ale myslí si, že když jich povraždí dost, vrátí se jim schopnost páchat větší zlo.

Pekelný kocour je vtipná hororová kniha, která čtenáři představí nejen velmi neobvyklé zvířecí mazlíčky, ale zavede ho i do případu hned několika brutálních vražd. Nejedná se ale o detektivní knihu. Spíše jde o příběh, který ocení především milovníci neobvyklých vyprávění a anglického prostředí s typickým nádechem nadpřirozena a mystiky. Ta atmosféra totiž dýchá téměř z každé stránky. Nejde ale jen o mluvící kočky, ale o jejich samotné existenci a postavení ve světě lidí. A věřte, že je to všechno úplně jinak, než jsme si dosud mysleli.

  • Lynne Trussová: Pekelný kocour
  • Argo, 2015
  • překlad: Dominika Křesťanová
  • obálka: Jan Zajíc
  • 182 stran, 248 Kč (v e-shopu Fantasye již za 223 Kč)
23. října 2015, Tereza Vršková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Pekelný kocour

Pekelný kocour
248 Kč 223 Kč